Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wiem co się stało z USB. "Nieznane urządzenie"

21 May 2012 21:59 2488 8
  • Level 8  
    Witam, a więc mam taki problem. Byłem na komputerze tak wieczorem, wchodzę z samego rana i już działa mi tylko myszka nie słuchawki. Przemieniam usb, teraz działają słuchawki. Podpinam do innych usb, nie działają. Pisze "Nieznane urządzenie". Na chwile obecną działa mi tylko 1 usb. :/
    A tu kilka SS:

    Nie wiem co się stało z USB. "Nieznane urządzenie" Nie wiem co się stało z USB. "Nieznane urządzenie"


    p.s: Czytając po innych tematach tego typu "Zaktualizuj sterowniki" Jak ja nawet cholera nie wiem jakie mam te urządzenia usb. :/
  • Level 39  
    Skoro działają na określonych portach to oznacza, że sterowniki masz w systemie.
    Jeśli masz nieznane urządzenie - w liście menadżera urządzeń prawym klawiszem myszki - aktualizuj sterownik. Zainstaluj automatycznie - powinno pójść.
    Pamiętaj - przekładając do innego USB będziesz miał to samo zadanie.
  • Level 12  
    Z rejestru usuń dane dotyczące danego usb i urządzenia. Ja miałem taki problem z wifi na usb. Wyczyszczenie tego z rejestru zawsze mi pomagało. Poszukaj dokładniej na google, ja już nie pamiętam :) a tak nawiasem: sprawdź kabel usb lub czy coś nie robi małego zwarcia, u mnie po wymianie kabla usb wszystko działa bezproblemowo, pierwszy się troszeczkę zamoczył. Sporo czasu poświeciłem na różne kombinacje zanim doszedłem że to kabel :)
  • Level 8  
    Z tymi sterownikami, nie działa. Piszę że nie odnaleziono. A co do @up: Napisz normalnie bo nie ogarniam. :/
  • Level 39  
    StayHere wrote:
    Cytowanie selektywne - zaznacz tekst wiadomości i kliknij

    To może poszukaj płyty ze sterownikami i zainstaluj od nowa?
    Tak jak napisał kolega andrzejgilas - przyjrzyj się kabelkom i gniazdku.
  • Level 8  
    Tak ok 1 h temu, rozkręciłem obudowy, dokładnie pooglądałem nic nie wygląda podejrzanie. Sterowniki z płyty instalowałem i nic.
  • Level 39  
    A jesteś w stanie sprawdzić co z napięciem +5V w niedziałających gniazdach?
    Podłącz jakiś pendrive - z diodą - zobacz - czy będzie świecił
    Wygląda mi to na awarię zasilania, ale dziwne, że 1 port został sprawny.
  • Level 8  
    Yhm, już sek. Poszukam. Zaraz edytuje.

    @Edit:
    Działa tylko na tym co, pisałem wcześniej. Na innych ani nie czyta, ani dioda nie świeci.
    Jak mam te napięcie sprawdzić. :/
  • Level 39  
    Na 90% nie masz zasilania - inaczej choć na chwilę powinien się zaświecić.
    Jutro (bo dziś już ciemno) zorganizuj sobie miernik i pomierz napięcie na USB - powinieneś mieć +5V na skrajnych padach w gniazdku.
    Operacje należy przeprowadzać BARDZO OSTROŻNIE - aby nie zrobić zwarcia.
    Najlepiej skorzystaj z jakiegoś starego kabla USB - wypruj z niego żyły i podłącz (wtykiem) do gniazda USB, a napięcie mierz na kablach.

    Jeśli się nie znasz - zanieś do jakiegoś serwisu - niech sprawdzą.
    Być może padł układ zasilania USB - koszt wymiany powinien być niewielki.