Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z wieżą Sony MHC-RG222

qr666 22 May 2012 21:37 2442 8
    qr666
    Level 2  
    Witam. Problem polega na tym, że czasem lewa lub prawa kolumna przestaje grać. Problem znika na dłuższą chwilę po gwałtownym zwiększeniu głośności. Ocynowałem końcówki kabli, ale nic to nie dało:( Może ktoś wie co to może być i co można by z tym ewentualnie zrobić?

Pozdrawiam. [/i]
    11111olo
    Level 42  
    Nie ma reguły czy zanik następuje w danej kolumnie?
    Jak byś nie zwiększył głośności to czy nawet po dłuższym czasie nie zacznie ponownie grać?
    Jaki jest wtedy dźwięk z drugiej kolumny?
    qr666
    Level 2  
    Czasem wycisza się lewa, a czasem prawa kolumna (nigdy obie naraz). Zanik dźwięku zwiastują takie "gramofonowe" szumy. Bez ruszania gałki głośności raczej samo nie przechodzi. Próbowałem wymienić tę kostkę, do której wchodzą druciki, ale nie sądzę że to możliwe, jest szczelnie zabudowana.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, dźwięk z kolumny, która nie ulega akurat awarii jest w 100 % ok .
    11111olo
    Level 42  
    Czyli to problem z regulacją głośności.
    Wieża jest może na gwarancji?
    Od jak dawna występują te anomalie?
    Próbowałeś obejrzeć pokrętło i optykę (albo impulsator)?

Moderated By dj-MatyAS:

11111olo wrote:
    Próbowałeś obejrzeć pokrętło i optykę (albo impulsator)?
    Gdzie tam według Kolegi jest jakakolwiek "optyka"?
    Żaden problem z regulacją głośności - Kolega nawet nie spojrzał na schemat. Tam za regulację głośności odpowiada procek sterowany encoderem. Regulacja obejmuje OBA kanały.
    Ostrzeżenie na podstawie :
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

qr666
    Level 2  
    Gwarancja już dawno przepadła. Zestaw posiadam od ok. 9 lat, problem pojawił się jakieś 5 lat temu. Jedyne co zrozumiałem to "pokrętło":), ale nie przyglądałem się temu od tej strony. Domyślam się, że nie obejdzie się bez bardziej zaawansowanej technicznej wiedzy? Jeśli tak, to jak dużo może kosztować naprawa takiego problemu?
    11111olo
    Level 42  
    Naprawa czyli wymiana - nie wiem ale raczej powyżej 100.
    Jednak możesz sam je obejrzeć i sprawdzić czy wszystko jest choć wizualnie ok.
    Jak nie masz o tym pojęcia to oddaj do serwisu.
    Wcześniej zrób zdjęcie abyś umiał wytłumaczyć co jest do naprawy.
    Anonymous
    Anonymous  
    bestboy21
    Level 40  
    dj-MatyAS wrote:
    qr666 wrote:
    że czasem lewa lub prawa kolumna przestaje grać. Problem znika na dłuższą chwilę po gwałtownym zwiększeniu głośności.
    Przekaźnik załączający głośniki wymaga wymiany, lub (jeśli można) czyszczenia styków.

Jeśli nie można to też można.. zrobić mały otworek a najlepiej dwa w przeciwległych ściankach i
    -najpierw potraktować czymś co rozpuszcza tlenki (np. kontakt-em , wlać, potrzepać trochę..) a jeszcze lepiej "na stole" po wlaniu kontaktu trochę nim "popstrykać" a najlepiej to pod sztucznym obciążeniem styków roboczych (samoczyszczenie)
    -później wypłukać czymś co szybko paruje (izo/spirt)
    -wystawić w przewiewne miejsce 1-2h - można podmuchać małym wentylatorkiem
    -zakleić otworki żeby się syfilis nie zbierał

Szansa powodzenia duża i nie trzeba kupować/czekać na nowy.
    Jak ktoś ma bardzo koślawe ręce to może wiertłem cewkę rozwalić ale kiedy nie zna się konstrukcji przekaźnika to niech się nie zabiera... za naprawę. (wieży)
    Anonymous
    Anonymous