Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra F 1.6 8V - wysokie obroty ssania nawet na ciepłym silniku

robcioj78 23 May 2012 09:22 6621 4
  • #1
    robcioj78
    Level 2  
    Witam
    Z dotychczas przeczytanych postów na forach nie znalazłem podobnego problem choć dotyczy on obrotów silnika na biegu jałowym. Sytuacja ma miejsce zarówno kiedy silnik nie został nagrzany ale również kiedy jest już temperatura silnika w granicach 85-90 stopni C - obroty silnika w granicach 1200-1400.
    Przypadki:
    1. uruchamiam silnik - obroty 1100-1200 do momentu podniesienia temperatury, pózniej już 800-900 - super równe obroty. Ale po przejechaniu prawie 40 km obroty znów podchodzą pod 1200-1400 (temperatura silnika się utrzymuje)
    2. uruchamiam silnik a obroty 1400-1500. wyłaczam silnik, właczam (sytuacja podobna). wyłaczam silnik i w koncu obroty znów osiagają 1100-1200 (normalna wielkość która znam z dotychczasowej pracy silnika). Ale znów po przejechaniu kilkuset metrów albo kilometrów silnik pracuje na 1400-1500 (bieg jałowy)
    Wymieniłem czujnik temperatury ssania (firmy EPS) i nie wiem czy wymiana kolejnych elementów przyniesie skutek oczekiwany.
    Chciałbym prosić o pomoc - co moze być przyczyną, co wymienić abym w koncu mógł komfortowo jeżdzić do pracy :). Dodam że silniczek krokowy był czysty a po przekręceniu kluczyka w stacyjce poruszył się :)
    Dodam że obroty nie falują tj. nie spadają poniżej 800-900 (wiec nie szarpie) tylko są zbyt wysokie.
    Dziękuje
  • #2
    jerry1960
    Level 35  
    Sprawdź szczelność dolotu, np. Plakiem.
  • #3
    robcioj78
    Level 2  
    Szczelność dolotu ?? masz na myśli przy kopułce gdzie jest wtrysk ? - nie do końca rozumiem. Proszę o dodatkowe wyjaśnienie :). Dziękuje
  • #4
    jerry1960
    Level 35  
    Mam na myśli cały układ dolotowy powietrza łącznie z kolektorem ssącym.
  • #5
    robcioj78
    Level 2  
    Witam ponownie
    Udało mi się znaleźć rozwiązanie problemu - wymiana jednoczesna elementów które opisywane były na forach tj.: silniczek krokowy (choć tu wydawało się że działał) oraz potencjometr przepustnicy. Obecnie obroty wróciły do normalnego stanu (sprzed awarii)
    Dziękuję za aktywny udział w moim wątku :).Pozdrawiam