Witam.
Znajomy podrzucił mi do naprawy amplituner Yamaha RX-V367.
Sprzęt wyłącza się ułamek sekundy po tym jak przekaźnik załączy głośniki.
Napięcia poprawne, zimne luty usunięte, wszystkie śrubki na swoich miejscach. Po wylutowaniu końcówek efekt ten sam. To tak w skrócie.
Interesuje mnie jak wejść w tryb serwisowy w tym modelu, jeszcze szczęśliwszy będę jeśli ktoś z kolegów posiada serwisówkę.
Pozdrawiam.
CMS
EDIT:
W międzyczasie znalazłem informację jak wejść w tryb "Advanced Setup", gdzie podobno można zresetować zabezpieczenie przeciw zwarciowe, które blokuje wzmacniacz po trzech nieudanych próbach uruchomienia (nie jestem jednak tego pewien bo wyczytałem tą informację w wątku traktującym o nieco innym modelu RX-V667, który jest bardzo podobny optycznie). Niestety zanim zdążę się rozejrzeć po tym menu sprzęt się wyłącza.
Nadal poszukuję informacji jak sprawdzić kody błędów.
EDIT 2:
Chyba się udało, trzymając klawisze "Tone Control" i "Straight" uzyskałem komunikat "DC PRT: 089H" (do 103H, różny wynik przy każdym włączeniu) a następnie "Analog Bypass" i wzmacniacz się wyłączył.
Idąc dalej tym tropem znalazłem informacje:
"DC PRT display
(When the power is turned on without an abnormality corrected, the protection
function works about 3 seconds later to shut off the power supply.)
Cause: A DC output from the power amplifier is detected in the bad
channel."
Nie bardzo wiem jak to interpretować bo końcówki mocy leżą na stole obok wzmacniacza
Znajomy podrzucił mi do naprawy amplituner Yamaha RX-V367.
Sprzęt wyłącza się ułamek sekundy po tym jak przekaźnik załączy głośniki.
Napięcia poprawne, zimne luty usunięte, wszystkie śrubki na swoich miejscach. Po wylutowaniu końcówek efekt ten sam. To tak w skrócie.
Interesuje mnie jak wejść w tryb serwisowy w tym modelu, jeszcze szczęśliwszy będę jeśli ktoś z kolegów posiada serwisówkę.
Pozdrawiam.
CMS
EDIT:
W międzyczasie znalazłem informację jak wejść w tryb "Advanced Setup", gdzie podobno można zresetować zabezpieczenie przeciw zwarciowe, które blokuje wzmacniacz po trzech nieudanych próbach uruchomienia (nie jestem jednak tego pewien bo wyczytałem tą informację w wątku traktującym o nieco innym modelu RX-V667, który jest bardzo podobny optycznie). Niestety zanim zdążę się rozejrzeć po tym menu sprzęt się wyłącza.
Nadal poszukuję informacji jak sprawdzić kody błędów.
EDIT 2:
Chyba się udało, trzymając klawisze "Tone Control" i "Straight" uzyskałem komunikat "DC PRT: 089H" (do 103H, różny wynik przy każdym włączeniu) a następnie "Analog Bypass" i wzmacniacz się wyłączył.
Idąc dalej tym tropem znalazłem informacje:
"DC PRT display
(When the power is turned on without an abnormality corrected, the protection
function works about 3 seconds later to shut off the power supply.)
Cause: A DC output from the power amplifier is detected in the bad
channel."
Nie bardzo wiem jak to interpretować bo końcówki mocy leżą na stole obok wzmacniacza