Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ibm ThinkPad-Czarny ekran po uruchomieniu

szymek_509 24 May 2012 00:20 7775 17
    szymek_509
    Level 9  
    Witam, mam taki problem ze starym laptopem ibm thinkpad T40, otóż objawy są takie że jak włączam to jest czarny ekran ale słychać że normalnie startuje wiatraczek, napęd i diody, oprócz hdd i jego nie słychać i diody od hdd też nawet nie mrugnie, ale dysk wykluczam bo bez niego laptop powinien odpalić. Na zewnętrznym monitorze też nie działa więc matrycę, taśmę i inwerter można wykluczyć, macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ?

Czytałem też że może to być grafika i jak się przyciśnie w okolicach touchpada to może się uruchomić ale u mnie po prostu za każdym razem czarny ekran. pozdrawiam
    Vogelek23
    Level 34  
    szymek_509 wrote:
    Na zewnętrznym monitorze też nie działa więc matrycę, taśmę i inwerter można wykluczyć, macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ?
    Nie tak prędko - wiele konstrukcji, w przypadku podłączonej matrycy, nie wyświetli obrazu na monitorze zewnętrznym, póki odpowiednim skrótem klawiszowym nie przełączy się wyświetlacza na "zewnętrzny".

szymek_509 wrote:
    macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ?
    Pamięć, procesor, napięcie baterii RTC, zegary RTC, napięcia przetwornic itp. A najlepiej, na początek, sprawdzić i podać oznaczenie kodowe płyty głównej, a także określić, jakimi narzędziami diagnostycznymi Kolega dysponuje oraz, jakie posiada doświadczenie w diagnostyce i naprawach płyt głównych laptopów.
    miśko77
    Level 15  
    Jedyna rada na odległość, bez rozbierania to zacznij od ramu. Jeżeli masz 2 kości to odpal na jednej wykorzystując oba banki oraz obie kości. Jedno gniazdo jest pod spodem, drugie pod klawiaturą. Podłącz też laptop do zewnętrznego monitora i po uruchomieniu naciśnij klawisz fn i trzymając go klawisz f7. Jest to kombinacja do zmiany wyświetlacza.
    Ja osobiście stawiam na usterkę chipsetu graficznego.
    szymek_509
    Level 9  
    miśko77 wrote:
    Jedyna rada na odległość, bez rozbierania to zacznij od ramu. Jeżeli masz 2 kości to odpal na jednej wykorzystując oba banki oraz obie kości. Jedno gniazdo jest pod spodem, drugie pod klawiaturą. Podłącz też laptop do zewnętrznego monitora i po uruchomieniu naciśnij klawisz fn i trzymając go klawisz f7. Jest to kombinacja do zmiany wyświetlacza.
    Ja osobiście stawiam na usterkę chipsetu graficznego.

Tak monitor zewnętrzny podłączyłem do laptopa, potem odpaliłem i zmieniając wyświetlacz naciskając fn+f7 i nic to samo.
    Mam tylko jedną kość ramu i na drugim gnieździe też to samo.

Jutro jak będę miał czas to rozbiorę laptopa i najpierw sprawdzę baterię rtc i zresetuję bios a później wygrzeję chipset graficzny hotairem dla sprawdzenia
    miśko77
    Level 15  
    Z tym hotem to nie przesadź :)
    W razie gdybyś potrzebował płyty to posiadam.
    Vogelek23
    Level 34  
    szymek_509 wrote:
    a później wygrzeję chipset graficzny hotairem dla sprawdzenia
    Dla sprawdzenia czego? Chyba nie myślisz, że ATi M9 ma tą samą wadę, co chipsety nVidii? Jeśli już, to raczej pełny reballing - ale ja nie podejmę się tak pochopnych wniosków, jak Kol. miśko77, w kwestii awarii grafiki, póki nie podasz wszystkich informacji oraz wyników diagnostyki, o które prosiłem.
    szymek_509
    Level 9  
    Vogelek23 wrote:
    napięcie baterii RTC

Na razie sprawdziłem napięcie baterii RTC i jest 2,08V
    Vogelek23
    Level 34  
    To wymień baterię na nową i jeśli nie pomoże, napisz dopiero wtedy, gdy już uporasz się ze wszystkimi pozostałymi (sugerowanymi wyżej) czynnościami.
    kola_kolski
    Level 13  
    Słuchajcie, mam T40 kupiłem płytę bez radeona, zamontowałem, mam 1xpik 2x po 3pik i 1xpik
    Cholera zna, ktoś ten kod błędu?

Może chodzi o matrycę, oczywiście się nie wzbudza. na starej płycie po przyciśnieciu radka komp działał. Ta płyta jest z Intelem. Dysk chodzi diody się palą, all ok, a matryca ani drgnie!
    HELP!

Pzdr, Grzesiek.
    waldinhopl
    Level 19  
    Płyta kupiona jako sprawna?.
    waldinhopl
    Level 19  
    Poprzekładaj pamięci w slotach, pikanie to generalnie problemy z grafiką/pamięcią. Odłącz też profilaktycznie matrycę i też spróbuj pod zewnętrznym.
    kola_kolski
    Level 13  
    wszystko co wyżej zrobione .... :-/

Dodano po 1 [minuty]:

Lubię tego lapsa....
    kurrrrrrrr.........why

Dodano po 1 [minuty]:

problem byl z grafiką, odkleila się, jest nowa płyta ;-) i dalej ma być problem z grafiką?
    waldinhopl
    Level 19  
    Płyta na pewno nie jest nowa bo takich nie produkują już, ewentualnie jakieś leżaki. Ta co kupiłeś na pewno pochodzi z demontażu, co nie znaczy, że taki problem z grafiką nie mógł się pojawić np. podczas demontażu/montażu, czy też nie zachowania zasad ESD. Profilaktycznie wyjmij dysk twardy, może został źle wpięty.
    kola_kolski
    Level 13  
    kapishi, jednak całość po złożeniu nie daje rady.. więc odsyłam MB z gratami.
    parafrazując - Chciałem, ale nie mogłem. ;-)
    waldinhopl
    Level 19  
    Ta płyta z intelem to od jakiego modelu jest zdemontowana?. Kiedyś coś mi się obiło o uszy, że problem może dotyczyć też taśmy matrycy, która to musi być dedykowana do płyty, ale głowy nie dam.
    waldinhopl
    Level 19  
    Podaj jeszcze oznaczenia pamięci ram, masz dwie kości czy jedną?.