Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multiroom N + switch + router

24 Maj 2012 09:12 4883 6
  • Poziom 8  
    Dzień dobry!
    Szukałem na forum odpowiedzi na nurtujące mnie temat ale na moje lamerskie oko nie znalazłem takiej konfiguracji bądź też nie potrafię jej trafnie odczytać i zastosować, dlatego pozwoliłem sobie stworzyć ten wątek.
    Problem: mam w domu rozprowadzoną kablową instalację ethernetową. Sygnał dostarczany drogą radiową wpada do switcha i jest dostarczany do gniazdek w pokojach. W jednym z pomieszczeń mam podpięty biały dekoder N. W drugim do gniazdka podpięty jest router (D-Link DIR-100) - który rozdziela sygnał na komputery i czarny dekoder N. Niestety w takiej konfiguracji dekodery nie widzą się. Jeśli podepnę sam czarny dekoder N do gniazka, to dekodery widzą się. Każdy dekoder N jest podłączony do instalacji antenowej.
    Prośba: proszę o bardzo łopatologiczne wytłumaczenie, co i jak i gdzie zrobić aby dekodery widziały się. Idealnie byłoby gdyby czarny miał też dostęp do internetu ale priorytetem jest możliwość "widzenia się " dekoderów (ciągłe restartowanie i i fizyczne przełączanie kabli wykańcza mnie).
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Multiroom N + switch + router
  • Poziom 43  
    Zamień DIR-100 na switch, bądź wyłącz w nim dhcp i przełóż kabel z WAN do któregoś z niebieskich portów.
  • Poziom 8  
    Dzień dobry!
    piterus99 - dziękuję za szybką odpowiedź.
    NIe mam drugiego switcha, wiec na razie wybrałem tę druga opcję. Tak jak pisałem te połączenia kabelkowe, to dla mnie pewien rodzaj szamaństwa. Rozumiem, że "wyłącz dhcp" w tym modelu D-Linka mogę zrobić po wejściu na stronę D-link. Tak też zrobiłem i odznaczyłem następujące opcje (patrz załączniki). Niestety po przepięciu kabla z WAN do LAN, nie działa mi internet na komputerach (czy dekodery się widzą nie sprawdzałem) internet do komputerów - musi być.
    Co źle odznaczam / zaznaczam?
    Pozdrawiam,
    Amfitrion
    Multiroom N + switch + router Multiroom N + switch + router
  • Poziom 43  
    Ustawienia są poprawne, poprosiłbym o pierwszy screen, gdy wszystko jest prawidłowo podłączone.

    Próbowałeś na chwilkę wyciągnąć wtyczkę sieciową prowadzącą do komputera? Muszą być przypisane inne adresy, jakiś bodziec musi pobudzić komputer do pobrania nowej konfiguracji.
  • Poziom 8  
    Dzień dobry!
    piterus99 - wyłączyłem na chwilę kabel zarówno z gniazdka jak i i odłączyłem ten od komputera z routera. Po chwili w połączeniach sieciowych pojawiły się takie ustawienia (patrz załącznik). Na D-linku były ustawienia następujące (patrz załącznik dlink). W obu przypadkach w routerze nie miałem nic podłączone do gniazda WAN. Niestety w takiej sytuacji nie mogłem łączyć się z internetem (nie otwierał stron, poza stroną D-linka). Jak przełączyłem kabel łaczący router z gniazdkiem sieciowym do gniazda WAN, to d-link pokazał mi takie ustawienia (mogłem łączyć się z dowolną stroną internetową) - patrz załącznik dlink2.

    Multiroom N + switch + router Multiroom N + switch + router Multiroom N + switch + router
  • Poziom 43  
    To dziwne, bo mimo wszystko komputer otrzymał adres z D-Linka, a nie z routera.

    Spróbuj przełączyć tak kable jeszcze raz, następnie ręcznie ustawić w komputerze adres
    IP: 192.168.10.252
    maska: 255.255.255.0
    brama: 192.168.10.1
    DNS: 192.168.10.1
    DNS2 8.8.8.8

    Jeśli wtedy zagada, to albo Twój komputer jeszcze ma gdzieś zapisane tamte ustawienia, albo router nie wyłącza DHCP. Jeśli nie zadziała, masz przyznany jakiś limit ilości podłączonych komputerów, w co wątpię jeśli po przełączeniu kabla bezpośrednio do komputera/odbiornika TV wszystko działa prawidłowo.
  • Poziom 8  
    Dzień dobry!
    piterus99 - BARDZO dziękuję za pomoc. Zrstarrtowałem jeszcze raz ustawienia na d-linku i... wszystko śmiga aż miło :)
    Raz jeszcze dziękuję!