Witam
Za zwyczaj niezbyt wiele projektów publikuję w internecie, a to jeden z takich do którego powstania zmusiło mnie życie (a może i głupota).
W internecie można znaleźć wiele projektów różnych programatorów dla procesorów AVR, są to niestety zazwyczaj konstrukcje działające w trybie programowania niskonapięciowego (ISP). Jednak ze znalezieniem opracowania działającego w trybach HVPP/HVSP nie jest już tak różowo. Więc myślę że warto coś takiego umieścić.
Zacznę jednak od historii jak to wszystko powstało.
Pewnego wieczoru siedziałem sobie nad pewnym projektem opartym o ATMega32U4 – ot zabawa z USB itd. Spięty był on po SPI z mniejszym ATTiny 2313…
Akurat programując sobie ATTiny 2313 zapomniałem że mam 32U4 z wymuszonym resetem i się zaczęło. Trochę błędów – nic się nie zaprogramowało, a 32U4 odmówił dalszej współpracy. Więc myślę sobie co tutaj robić, jutro sobota – trochę brakuje kasy ☹ więc z zakupem nowego będzie problem przynajmniej do przyszłego tygodnia. Jednak mam wolny czas (a to zdarza się niezbyt często) i posiedział bym przy kodzie. Myślę sobie ok – jakoś go może postawię na nogi.
Chwila spędzona przy Google no i mam "fusebit doctor" http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/
Patrzę sobie i myślę fajny projekt będzie OK – jednak po chwili wiem że jestem dalej jak to mówią w ciemnej "pupie"

Wiec szukamy coś innego – i co i nic

Wygrzebałem z szuflady jakąś małą płytkę testową z ATMega128, zmajstrowałem pająka opierając się o schemat FUSEBIT DOCTOR-a, chwila przy dokumentacji Atmel-a - chwila na napisanie kodu i jest !!!! ATMega32U4 ożył.
Tak ten pająk wyglądał:

Przy okazji powstał niestety okropny „porządek” na stole:

Więc myślę sobie zapewne coś takiego może mnie spotkać więc warto postarać się o jakieś narzędzie który uratuje człowiekowi tyłek – bez budowania tymczasowych „pająków”.
No i następnego dnia priorytet się zmienił – ot miał powstać nowy programator.
Założenie było proste budujemy z tego co jest w szufladzie – z tego powodu całość powstała w niecały tydzień. Jednak takie podejście ma też swoje wady.
Więc uprzedzam już na początku wiem nie ma USB (szkoda mi było FTDI skoro mam kabel USB/RS232 i całą "stertę" MAX-ów 232). Wiem jest „pająk” – projekt miał powstać szybko

Wszystkie elementy to demobil – płytki uniwersalne tak samo ot z starych prototypów.
Jako serce programatora pracuje ATMega 8515L – akurat pałętał mi się dłuższy czas i nie miałem pomysłu co z nim zrobić. Więc wylądował w tym układzie.
Całość jak wspomniałem to płytki uniwersalne i kynar. Co zresztą widać na zamieszczonych fotografiach.

O trybie SPI pomyślałem praktycznie już w momencie gdy układ działał w trybie HV – ot zostało miejsce na płytce to wpakowałem tam header ISP, jednak nie było już miejsca na bufor (74HC125) – który wylądował na wlutowanej mniejszej płytce.
Schemat programatora nigdy prawdę mówiąc nie powstał, całość to praktycznie elektronika FUSEBIT DOCTOR-a z innym procesorem (taktowany rezonatorem 7.3728MHz) i „doklejonym” ISP (bufor z programatora USBasp-yuki: http://yuki-lab.jp/hw/usbasp/usbasp-circuit.png ).
Zresztą złącze do dodatkowych modułów z podstawkami jest kompatybilne z w/w FD.
Powstały tylko odręczne zapiski które spokojnie wystarczyły do zmontowania tego układu:

Firmware dla AT8515L powstało w C (kompilowane za pomocą GCC). Niestety na chwile obecna oprogramowanie na PC – nie nadaję się do publikacji. Powoli powstaje nowe z tekstowym plikiem konfiguracyjnym procesorów – oraz przyjaznym sposobem obsługi. Niestety z powodu braku czasu nie wiem kiedy uda mi się je ukończyć.
Jeśli będzie jakieś większe zainteresowanie projektem oprogramowanie zapewne postanie szybciej. Tak samo będzie można opracować do układu ładne PCB (np. z użyciem innego procesora niż zastosowany 8515L, dodanym USB itp.) – oraz przygotować schemat. Tak że wszelkie pomysły i uwagi mile widziane.
Na koniec zamieszczam aktualny firmware dla ATMega 8515L. Natomiast oprogramowanie na PC pojawi się w tym temacie tak szybko jak to będzie możliwe (wszystko zależy od tego ile będę miał wolnego czasu).
Pozdrawiam
ToM
UWAGA !!!
Aktualne Firmware + Oprogramowanie PC + Schemat w dalszej części tematu.
Cool? Ranking DIY