Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Fabia 1.4 MPI/AZE/2001/Licznik świeci jak choinka/świecące kontrolki

25 Maj 2012 20:05 11459 12
  • Poziom 8  
    Witam,

    Opis auta z usterką:
    Skoda Fabia 1.4 MPI
    Typ silnika: AZE - Benzyna + Gaz
    Rok: 2001

    Problem jest z licznikiem, który "świeci jak choinka" po przekręceniu zapłonu, dosłownie wszystkie kontrolki świecą, mrugają i czasami dają sygnał.

    Co jeszcze dziwne to jak otwieram drzwi przednie od kierowcy i od pasażera (przy zgaszonym zapłonie) mruga kilku krotnie kontrolka jedynka ze światłami,
    czyli kontrolka świateł od przyczepki - jakiś obieg leci?
    Skoda Fabia 1.4 MPI/AZE/2001/Licznik świeci jak choinka/świecące kontrolki
    Było mnóstwo błędów, które wykasowano i po ponownym sprawdzeniu wyszły następujące:
    Skoda Fabia 1.4 MPI/AZE/2001/Licznik świeci jak choinka/świecące kontrolki Skoda Fabia 1.4 MPI/AZE/2001/Licznik świeci jak choinka/świecące kontrolki
    Co już sprawdzane było:
    1. Masa jest ok,
    2. Ładowanie jest ok,
    3. Gnijąca wiązka jest ok, sprawdzana kilku krotnie.
    4.Auto alarm jest ok, sprawdzany kilku krotnie.
    4. Kabelki od cewki wyglądają ok,
    5. Wymieniono nowe świece zapłonowe NGK 37 - ale czy dobre?
    6. Akumulator jest podłączony do innego przez dobre kable - gdyż się rozładował przez te anomalie.

    Czekam na Waszą pomocną dłoń i post, który pomoże zlokalizować problem.

    pozdrawiam
    pit_piotr
  • Sklep HeluKabel
  • Użytkownik obserwowany
    Zasilania i komunikacje sprawdziłeś na pewno ECU sprawdziłeś i zegarów? Jak to na stół zegary.
  • Sklep HeluKabel
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Czy wiązka główna była w serwisie w okresie gwarancji odizilowywana?, jeżeli nie i do dnia dzisiejszego jest ładnie przy zejściu z góry na załamaniu zaizolowana to w środku pewnie kable mają "staw" a co z tym idzie...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Wiązka była sprawdzana kabelek po kabelku a nawet na szarpana i dwa lub trzy kabelki były do wymiany, ale to nie pomogło ;(

    Co do pompy to już sugerowałem fachowcowi, który z nią robi i odłączał ją a anomalie zostały.

    Jakieś jeszcze pomysły?

    Dzięki, za zainteresowanie!
  • Poziom 16  
    Rzeczywiście pisze że sprawdzał wiązkę, przepraszam nie doczytałem.
    A nie masz przypadkiem zainstaowane w aucie ostatnio czegoś dodatkowo jakieś odbiorniki które mogły pomieszać fabce szyki?
  • Poziom 8  
    Nic nowego nie dodawałem do niej.

    Jest w niej alarm, który nie działał jak trzeba jak zaistniała cała ta historia ale już elektryk to naprawił.

    A stało się tak po swoich działaniach:
    1. Izolacja kabelków od sondy landy w koszulkę termokurczliwą.
    2. Wyciągnięcie akumulatora i filtra powietrza aby zobaczyć jaką mam pompę wspomagania i ewentualnie sprawdzić stan w niej płynu, gdzie uzupełniłem stan.
    3. Poskładałem wszystko i problem jaki opisuje w pierwszym poście zaistniał i trwa już tydzień a mechaników i elektryków już gro nie wie co i jak ;o(
  • Poziom 16  
    No dobra, a el szyby i światło wewnętzne, oświetlenie bagażnika i schowka (o ile masz) działa prawidłowo?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    Mam wersję podstawową więc:
    el szyby - brak
    wiatło wewnętzne - chyba ok, nie zauważyłem a dzisiaj włączałem
    oświetlenie bagażnika - brak
    schowka - brak

    ale co mnie zastanowiło to światła stopu przestały działać - działa tylko górne (powiedzmy 8 diod)
    a jak nie wciskam pedała stopu to świeci się tylko krańce stopu górnego (czyli 2 z prawej i dwie z lewej a środek nie)
    (o ile standardowo tam są diody, ale opisuje to poglądowo ;)
  • Poziom 16  
    Pytam bo pomyślałem o module czy jest ok. bo po otwarciu drzwi świecą się ponoć dziwadła na wskaźnikach.
  • Użytkownik usunął konto