Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog

djmtey 25 May 2012 20:49 7875 27
Computer Controls
    djmtey
    Level 17  
    Witam. Chcę zastąpić pamięć 27C010 pam. Am29F010. Przy wgrywaniu wsadu programatorem Universal Flash Programmer, wyskakuje mi taki błąd: Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog

Jaka może być przyczyna?

Jest to wsad z VW Passat B5.
  • Computer Controls
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    djmtey wrote:
    Witam. Chcę zastąpić pamięć 27C010 pam. Am29F010. Przy wgrywaniu wsadu programatorem Universal Flash Programmer, wyskakuje mi taki błąd: Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog

Jaka może być przyczyna?

Jest to wsad z VW Passat B5.
    zmień wersję oprogramowania do tego programatora na tę:
    zamieszczoną tu przeze mnie w załączniku - Program 097d12c3.rar - oraz wybierz właściwy układ z menu do zaprogramowania, nie zapomnij też o właściwym ustawieniu zworek na adapterze EPROM/Flash Board DIL32 (ER092v2) jak i w samym Epsilon Universal Flash Programmer (ver. 6.0x)
    To w kwestii programowania, pozostaje jeszcze kwestia pinu-31 w docelowym układzie, zobacz:
    Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog

Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog Programowanie Am29F010 Universal Flash Prog
    Dla 27C010 może to wyprowadzenie (pin-31) "wisieć w powietrzu" - sprawdź w urządzeniu jak tam jest - natomiast dla Am29F010 należy to wyprowadzenie koniecznie podpiąć tam pod stan logiczny wysoki - praktycznie wystarczy zmostkować go z sąsiednim pinem-32 (VCC).

Pozdrawiam

P.S. Całych DataSheet do przedmiotowych układów - ewentualnie - poszukaj sobie sam, ponieważ powyższe z nich cytaty wziąłem z plików które mam u siebie na HDD.
  • Computer Controls
    djmtey
    Level 17  
    Próbowałem na Twoim programie i nie pomogło.
    Z tym pinem 31 chodzi o pin w adapterze czy w pamięci , że ma być połączony z pinem 32?

Moja pamięć to AM29F010B , a takiej nie ma na liście w tym programie, jest tylko z końcówką A. Ale to chyba nie ma większego znaczenia...

Zworki na adapterze i progu są ok...
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Próbowałem na Twoim programie i nie pomogło.
    Z tym pinem 31 chodzi o pin adapterze czy programatorze, że może nie być podpięty?
    No nie ... na takie dictum nic tu po mnie.
    Przeczytaj - ze zrozumieniem - jeszcze raz co tam napisałem, a tu powtarzam:
    Quarz wrote:
    To w kwestii programowania, pozostaje jeszcze kwestia pinu-31 w docelowym układzie, zobacz:

Dla 27C010 może to wyprowadzenie (pin-31) "wisieć w powietrzu" - sprawdź w urządzeniu jak tam jest - natomiast dla Am29F010 należy to wyprowadzenie koniecznie podpiąć tam pod stan logiczny wysoki - praktycznie wystarczy zmostkować go z sąsiednim pinem-32 (VCC).

i pomyśl gdzie ma być umieszczona ta pamięć po zaprogramowaniu i tam tylko odczytywana ... :!: :idea: :!:

A EEPROM Am29F010 przed zaprogramowaniem skasowałeś?
    djmtey
    Level 17  
    Zmostkowałem w pamięci pin 31 z 32 i nadal to samo.
    Próbowałem różnych wsadów.

Dodano po 9 [minuty]:

AM29F010 to pamięć flash. Już rozumiem że mam zmostkować w ecu jeżeli nie będzie działać. A jaka jeszcze może być przyczyna błędu w programowaniu?
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    [ ... ]
    Moja pamięć to AM29F010B, a takiej nie ma na liście w tym programie, jest tylko z końcówką A.
    To gdzie Ty widzisz tam literkę A:
    pytam retorycznie?

djmtey wrote:
    Ale to chyba nie ma większego znaczenia... na adapterze i progu są ok...
    Nie, nie powinno to mieć znaczenia ...

djmtey wrote:
    Zmostkowałem w pamięci pin 31 z 32 i nadal to samo.
    Próbowałem różnych wsadów.
    Chłopie - czy Ty naprawdę nie jesteś świadom tego co tu Tobie napisałem ... :?: :!: :?:
    Czy naprawdę nie potrafisz rozróżnić procedury programowania pamięci flash EEPROM typu Am29F010B od procedury przystosowania jej w docelowym miejscu - czyli zamiany tam pamięci EPROM (być może OTP) typu 27C010 pamięcią flash EEPROM o oznaczeniu Am29F010B, pytam?
    djmtey
    Level 17  
    Dobra, już wiem że jeżeli zaprogramuję tę pamięć, muszę zmostkować piny 31 i 32 w urządzeniu, do którego włożę tę pamięć, w moim wypadku do ecu w samochodzie.

Tylko dlaczego nie daje się jej zaprogramować....
    Może coś w ustawieniach jest nie tak...
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Dobra, już wiem że jeżeli zaprogramuję tę pamięć, muszę zmostkować piny 31 i 32 w urządzeniu, do którego włożę tę pamięć, w moim wypadku do ecu w samochodzie.
    Nooo ... wreszcie ... :lol: ... tylko najpierw sprawdź, czy przypadkiem pin-31 nie jest tam połączony do GND, bo gdyby tak było, to zrobisz zwarcie na zasilaniu +5V.

djmtey wrote:
    Tylko dlaczego nie daje się jej zaprogramować....
    Może coś w ustawieniach jest nie tak...
    Na odległość nie wiem, jasnowidzem nie jestem, a gdybanie tu jest bez sensu.
    Jeszcze raz zapytam:
    Quarz wrote:
    A EEPROM Am29F010 przed zaprogramowaniem skasowałeś?
    ... :?: :!: :?:
    djmtey
    Level 17  
    Tak, skasowałem. Pamięć normalnie da się odczytać itp. , tylko z programowaniem jest kłopot.

W sumie to mam go od niedawna, na razie zaprogramoawałem nim 24c16 i 27c256 i wszystko było ok...

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że jest to pamięć PLCC32
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Tak, skasowałem. Pamięć normalnie da się odczytać itp., tylko z programowaniem jest kłopot.

W sumie to mam go od niedawna, na razie zaprogramoawałem nim 24c16 i 27c256 i wszystko było ok...

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że jest to pamięć PLCC32
    Rychło w czas, o tym tu informujesz - to powinno być podane w pierwszym Twoim poście.
    A wobec tego, jakiego adaptera użyłeś oraz jaką masz wersję tego programatora?
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    marek216

Level 43  
    Nowsza wersja oprogramowania jest pod linkiem
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2283469.html

Prawda jest taka, że nawet willem bez problemu machnie tą kostkę.
    Inna sprawa że jeśli masz się męczyć to zleć to komuś lub zainwestuj 400 zł w programator który spełni twoje oczekiwania.
    djmtey
    Level 17  
    Na programie od kolegi Marka, nie wyskakuje błąd, lecz postęp stoi na 0%.
    Anonymous
    Anonymous  
    Quarz
    Level 43  
    Motronic wrote:
    djmtey, kup sobie programator, ok? Czytam ten temat i aż mnie muli, nigdy nie miałem probelmów z am29fxxx. Przecież ty nie masz-bo taka jest prawda-w czym zaprogramowac tego flasha. Można już kupić porządny programator do zastostosowań amatorskich z podstawką ZIF-40 w małych pieniądzach, wystarczy ci nawet VP190
    Do tego przejściówka 1:1 (PLCC32->DIP32 od gotronika, bo najtaniej).
    Ja też dziś nie miałem żadnych kłopotów z moim programatorem i tym układem, ponieważ dla "zabawy" - dyskutując tu z autorem tego tematu - zaprogramowałem sobie kilka EEEPROM-ów za pomocą przedmiotowego programatora (v. 6.03), tyle tylko, że z adapterem wspomnianym tu przeze w pierwszym moim poście, plus przejściówka - 1:1 - DIL32 -> PLLCC32 własnej roboty (by było taniej).
    Wobec tego pozostaje pytać u jasnowidza, dlaczego nie daje się tamta 'kość' zaprogramować ...

marek216 wrote:
    Tylko, chyba, wcale nie lepsza od zamieszczonej tu przeze mnie - nie mogę znaleźć różnic pomiędzy nimi, choć zawartość ich plików EXE różni się.
    djmtey
    Level 17  
    Pokazało że pamięć nie jest pusta.......
    Dlaczego skoro wcisnąłem erase chip ?
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Na programie od kolegi Marka, nie wyskakuje błąd, lecz postęp stoi na 0%.
    Na bank, albo "uwalona" 'kość', albo niepoprawnie włożona w podstawkę ...
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Pokazało że pamięć nie jest pusta.......
    Dlaczego skoro wcisnąłem erase chip ?
    Patrz mój post wyżej ... :!: :idea: :black:
    djmtey
    Level 17  
    Włączyłem ponownie program który dostałem na początku tematu, i pokazało,że pamięć jest czysta, ale przy programowaniu znowu błąd, nawet włożyłem nową pamięć...Niechce mi się już z tym bawić. Kupię sobie VP-390 i będzie spokój.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Włączyłem ponownie program który dostałem na początku tematu, i pokazało,że pamięć jest czysta, ale przy programowaniu znowu błąd...
    A ja najpierw spróbowałbym na innym egzemplarzu pamięci ... :!: :idea: ... jeden egzemplarz, to żaden egzemplarz - może być felerny ... :idea: :lol:

djmtey wrote:
    Nie[spacja]chce mi się już z tym bawić. Kupię sobie VP-390 i będzie spokój.
    Wcale nie jestem co do tego przekonany, że "będzie spokój" ...

djmtey wrote:
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Pozdrawiam
    Proszę i pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Poprzednio napisałem:
    Quarz wrote:
    [ ... ]
    marek216 wrote:
    Tylko, chyba, wcale nie lepsza od zamieszczonej tu przeze mnie - nie mogę znaleźć różnic pomiędzy nimi, choć zawartość ich plików EXE różni się.
    teraz znalazłem, np. to:
    choć oba pliki EXE są tej samej "wagi" - po 1 429 240 bajtów.

I następna "różnica" - próba skasowania tego samego egzemplarza pamięci:
    Zapisywają ją obie wersje programów, a kasuje tylko wersja wcześniejsza zamieszczona tu przeze mnie -> EpromM51 97D12C3 ... :!: :shock:
    djmtey
    Level 17  
    Dziś próbowałem z 29F400 , blank test pokazuje że jest pusty, ID działa, czyta go bez problemu, tylko znowu ten błąd przy programowaniu!
    Próbowałem na dwóch laptopach (dell i compaq) i to samo.
    Muszę użyć tego programu User Port ?
    Pozdro!
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    djmtey wrote:
    Dziś próbowałem z 29F400, blank test pokazuje że jest pusty, ID działa, czyta go bez problemu, tylko znowu ten błąd przy programowaniu!
    Próbowałem na dwóch laptopach (dell i compaq) i to samo.
    Muszę użyć tego programu User Port ?
    Pozdro!
    A pod jakim Systemem Operacyjnym?
    Pod XP-32 i starszymi 32-bitowymi Windows - Win-9x/ME/NT/2000/XP - nie potrzeba i oprogramowanie działa poprawnie po rozpakowaniu folderu z plikami:
    EpromM51_97D12C3.exe
    io.dll
    oraz uruchomieniu - np. poprzez skrót z Pulpitu - pliku wykonywalnego.
    Jednak istotne jest aby port LPT (fizyczny, a nie przejściówka USB-LPT) był wybrany w BIOS-ie najlepiej jako ECP+EPP, natomiast podstawowy dwukierunkowy - biderectional - SPP może tu być zbyt wolnym oraz właśnie przez to Tobie nie udaje się zaprogramować tej pamięci - ZOBACZ
    Ja używam komputera stacjonarnego - Pentium D, płyta główna od GigaByte, itd. - czyli popularnego "blaszaka" właśnie z wybranym typem portu LPT jako ECP+EPP.
    I dotąd nie miałem takiego przypadku, aby - pod zamieszczoną tu przeze mnie wersją oprogramowania oraz poprawnie skonfigurowanym programatorem - nie udało mi się poprawnie zaprogramować układu, a który jest zadeklarowany jako obsługiwany w tej wersji softu.
    Jeszcze pytanie; jakiego i jakiej długości używasz kabla - przedłużacza - LPT?
    Z doświadczenia z innymi programatorami - a zajmuję się tym od czasów jak tylko pojawiły się układy programowalne i pierwsze EPROM-y programowałem za pomocą programatora (własnej konstrukcji) pod ZX-Spectrum + stacja dysków FDD-3000 - wiem, iż zbyt długi kabel, a szczególnie kiepskiej jakości, może być przyczyną wielu niepowodzeń.
    Ja u mnie mam kabel własnej produkcji o długości ok. 80cm a wykonany z płaskiej 25-przewodowej taśmy (taka jak do FDD, czy do PATA HDD) z zaciśniętymi złączami DB-25 po obu stronach - nawet po jednej stronie dwoma, czyli MALE i FEMALE, a co pozwala mi podłączyć każdy z posiadanych przeze mnie programatorów (np. AVT-363 oraz STARTER KIT ST622x mają złącze DB-25 FEMALE, a np. Phoenix Funprog i nasz Universal Flash Programmer złącze DB-25 MALE, zaś np. AVT-2502 ma złącze Centronix-36, a więc jeszcze następna przejściówka).

Pozdrawiam

P.S. Mam propozycję; wyślij mi jedną z owych 'kostek' do zaprogramowania a ja spróbuję na moim to zaprogramować i odeślę Tobie - jeśli tak, to proszę o kontakt via PW.
    Wystarczyłby mi sam wsad, ale aktualnie nie mam pamięci 5V 1Megabit w obudowie PLCC32 (mam tylko EPROM-y - z okienkiem - w DIL32).
    djmtey
    Level 17  
    QUARZ I INNI WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC PROBLEM ROZWIĄZANY!

WINOWAJCĄ OKAZAŁ SIĘ ANTYWIRUS ORAZ USB DISC SECURITY !!!

Ostatnie pytanie, oryginalny wsad bez problemu się programuje, jest w formacie BIN.
    Przerobiony wsad jest w formacie HEX, przy załadowaniu pliku pokazuje HEX file OK, jednak przy programowaniu apisze abym podał więcej informacji o programie ?

Pozdro
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    QUARZ I INNI WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC PROBLEM ROZWIĄZANY!
    I to mnie cieszy najbardziej, choć mógłbyś tu nie "krzyczeć" - wszak już jest cisza nocna ... :!: :idea: :lol:

djmtey wrote:
    WINOWAJCĄ OKAZAŁ SIĘ ANTYWIRUS ORAZ USB DISC SECURITY !!!
    A czułem to - przez znaną ciecz - iż to nie może być wina tego programatora ... :D :shock:

djmtey wrote:
    Ostatnie pytanie, oryginalny wsad bez problemu się programuje, jest w formacie BIN.
    Przerobiony wsad jest w formacie HEX, przy załadowaniu pliku pokazuje HEX file OK, jednak przy programowaniu a pisze abym podał więcej informacji o programie ?
    Rodzajów formatów plików HEX jest kilka i nie wiem jakim Ty rodzajem dysponujesz, a ten programator "kupuje" - zobacz w okienku wyboru (Load), gdzie trzeba zadeklarować przy wczytywaniu pliku do bufora programatora - tylko pliki Intel HEX.
    Dlatego też lepiej jest taki plik przekonwerterować do czystej postaci binarnej - BIN.
    Można to zrobić za pomocą programu HEX2BIN - ZOBACZ - albo za pomocą jakiegoś porządnego softu do obsługi programatora (sam programator nie jest tu fizycznie potrzebny), np. do LabTool-48 (mam go u siebie), który pozwala wczytać plik w innym formacie (a używanym do zapisu "wsadów");
    HEX Files (*.hex),
    Motorola S (*.s),
    ROM (*.rom),
    Object (*.obj),
    Binary (*.bin).
    od później z niego zapisanego - np. BIN.

Pozdrawiam
    djmtey
    Level 17  
    Jeszcze raz bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam!
    Quarz
    Level 43  
    djmtey wrote:
    Jeszcze raz bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam!
    Proszę, polecam się na przyszłość i również pozdrawiam.

P.S. I w ten sposób udowodniliśmy tu - co niektórym niedowiarkom - iż jest to jednak pełnoprawny, a relatywnie tani, programator ... :idea: :shock: :black: