Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

tani modem z wifi i wejściem do anteny, internet mobilny play

pawel2202 26 May 2012 19:39 4881 7
    pawel2202
    Level 11  
    Witam!
    Obecnie mam interent Play online z teoretyczną szybkoscią 4mb/s. NIedawno przedłużyłem umowę o kolejny rok. Przy podpisywaniu umowy rok temu dali mi modem huawei e5832. Modem jest bardzo dobry, bo ma wifi z którego korzystają czasamio inni domownicy. Jednak modem ten ma jedną i największą wadę jaką jest brak wejścia na antene. Skutkiem tego jest niska predkość, średnio mam 700kb/s, czasami złapie prawie 3mb/s ale jest to zadkością. Są sytuacje dośc częste, że predkośc spada nawet do ok. 300kb/s. Mój znajomy który ma internet równiez z play miał jeszcze wolniejszy internet, ale od czasu kiedy podłaczył dodatkowa antenę do swojego modemu predkość się znacznie poprawiła, mówi że ma teraz prawie caly czas powyzej 2mb/s. Zastanawiam się nad jakimś tanim modemem+ dodatkowa antena za okno, tylko nie wiem do końca jak to dziala.Na allegro widziałem tylko jakies routery do podłaczenia modemu ale nie wiem czy mój modem by byl kompatybilny z tym routerem. Chodzi mi o jakiś nie drogi modem z wifi i wejściem na antene do 150zł do której wkładam karte sim, podłaczam za pomocą kabla usb do komputera i normalnie korzystac z internetu. Bardzo prosze o podanie linkow np. z allegro jakiś tego typu modemów.
    Pozdrawiam!

Proszę poprawić post, gdyż narusza punkt 3.1.13 regulaminu forum(dot. poprawnej pisowni). Proszę też o poprawę jednostek. [piterus99]
    Bródka

Level 42  
    Widze że mylisz jednostki, to w końcu ile masz 4Mbit/s czy 4 MBajt/s ?
    Przy czterech Mbit/s realna predkość pobierania to około 500 KBajt/s
    pawel2202
    Level 11  
    mam teoetycznie 4 mbit/s
    cain77
    Level 11  
    Bez wymiany na modem z gniazdem antenowym nie będzie można zastosować anteny zewnętrznej. Za 150zł raczej nie kupisz routera z wifi i wbudowanym modemem 3G, potrzeba 2x tyle np. na ZTE MF 60, inne rozwiązanie to oddzielny modem i router, np. E3131 + MR3220 wyjdzie kilkadziesiąt złotych taniej.
    Easy-Wifi
    Level 16  
    Z samym Wi-fi możesz kupić,ale bez wbudowanego modemu 3G. Na to niestety musisz przeznaczyć znacznie więcej funduszy.
    kasiunia7777
    Level 39  
    skoro masz 4mbit i idzie ci średnio 700kb/s to coś mi się tu nie zgadza bo internet o prędkości 4mbit to 512kb/s w przybliżeniu 0,5mega/s
    Bródka

Level 42  
    kasiunia7777 wrote:
    skoro masz 4mbit i idzie ci średnio 700kb/s to coś mi się tu nie zgadza bo internet o prędkości 4mbit to 512kb/s w przybliżeniu 0,5mega/s

Ale autor tematu myli jednostki
    kasiunia7777
    Level 39  
    więc nie rozumiem po co chcesz jakieś anteny i wzmocnienia sygnalu i także nie wiem jakim cudem masz tak duży transfer mając łącze 4mbit. Jeśli myli jednostki to niestety nikt nie dowie się jakie ma rzeczywiście łącze i jaki powinien mieć transwer