Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwne zachowanie sondy lambda

Karwos00 27 May 2012 10:11 7635 27
NDN
    Karwos00
    Level 12  
    Witam

w podanych plikach przesylam wykres jazdy na lpg - ale na Pb jest tak samo - chodzi o wskazania sondy lambda - na poczatku w zasadzie jest nie pracujaca - na zimnym - prawidlowo ale jak zaczyna pracować to w granicaach 0-0.16 potem z czasem dochodzi do 0.48 a jak juz dlużej sie ja pokatuje to 0-0.65 - a w zasadzie najczesciej 0-0.51 co widaćna wykresach - nie ma reguly jak zacznie chodzic - czasami widać że oscyluje w swym zakresie 0-0.55 - powinna 0-1. Czasami leży na o.16 a czasami przy bucie wskazuje w swym max zakresie (0.55 - powinno blisko 1)

sonda to zamienniki dla mitsu lancera 2.0 2004 z usa - wymieniona w serwisie - zalecono zamiennik bo koszt 160 a nie 1600 a nigdy nie mieli problemu z nimi - ma 2 lata.

Jezdze głównie po mieście na krótkich dystansach - czy mozliwe jest jej tak duże zabrudzenie że nie jest samoczyszczona bo nie osiaga swojej temperatury prawidlowej?? i musze go przegonić konkretnie żeby te 600st bylo na niej przez dluzszy czas. Sonda 3 przewody - szary czarny bialy(o ile dobrze pamietam. )

Czy tu pomoże tylko wymiana.

Przez to nie moge zestroic niczego bo jak sobie stoi na 0.16 to korekty krótkie stoją na + 24.22% jak zaczyna oscylowac 0.-0.55 - to korekty są w granicach 0.-1.7 ale nigdy nie wiadomo kiedy sonda polegnie - na jalowym jakos mozna sie tym sugerować ale juz w OL sonda powinna dążyć do 1 - a tu raz jest w max a potem nagle leży. Widać to na poczatku jedego zapisu.

Proszę poprawić post, edytując prawidłowo wstawić zdjęcie/a/.

Zgodnie z >>> Instrukcja zamieszczania i edycji obrazków na forum >>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    ANUBIS
  • NDN
    kidu22
    Level 35  
    Skoro sonde wymieniono na inną to należy sprawdzić splaliny i porównać ze wskazaniem sondy.

Na 99% za ubogą podaje mieszanke układ paliwowy a sonda to potwierdza.
  • NDN
    Karwos00
    Level 12  
    Niestety ona pokazuje co chce - raz oscyluje 0-0.55 a po chwili w tym samym czasie sobie staje - na gazie sprawdzalem dodając wzgogacenie nawet 100% - silnikiem telepalo a sonda i tak leży. Wiec to raczej cos z sondą niż czyms innym. ELM nie wyswietla żadnych bledów - a laczy sie prawidlowo i czyta wszystkie bledy silnika. Teraz wymienilem listwę wtryskową lpg na nową i zaczalem sie przygladać żeby od poczatku to zestroić - a tu zonk - sonda dziala w zakresie 0-0.65 maxymalnie - czasami oscyluje a czasami stoi.

Dodatkowo - ELM pokazuje wskazania 2 sondy - nawet nie wiedzialem że mam :) - jak 1 wskazuje leząć 0.16 to ta druga ciągle stoi na 0.98 - czyli ostatnia pokazuje caly czas bogato.

Generalnie jak jeszcze sprawdzić sondę symulujac jej sztucznie ubogą mieszankę lub bogatą, dodam nie mam oscyloscopu - mam tylko miernik.

I czy to możliwe że sonda jest zabrudzona skoro max dziennie robie 7-10km - podzielone na polowe - czyli czasami moze sie nawet nie wlacza skoro pokonuje ten dystans w 10mi - no moze zaczyna pracować ale na pewno nie jest wygrzana w tym czasie.
    Karwos00
    Level 12  
    2 lata menu regulowlem po wymianie reduktora i zauważylem że sonda wskazuje 0.2 - zawsze nie zależnie od skladu mieszanki obciażenia, zimny cieply - pojechalem do serwisu powiedzialem że chce wymienić sonde - zapytali czy na pewno bo czasami sondy są dobre - powiedzialem że mogą sprawdzić - sprawdzali kompem i stwierdzili że rzeczywiscie jest martwa - powiedzieli nawet że jest najprawdopodobniej uszkodzona mechanicznie - np od drgań itp - zdarza sie czasami = i zalecili wymianę ale na zamiennik za 160zl - jak że ten silnik wystepuje w zasadzie tylko w usa to sonda orginalna kosztuje 1600 z japonii ale mieli też za 1200 - jakbym sprowadzal przez niemieskiego dealera - ale na stanie byla 1szt i nie dawali gwarancji że bedzie dostępna.
    Karwos00
    Level 12  
    Cos mi sie wydaje że to nie jest gdi - podobno - nawet serwis tak powiedzial - ale na pewno 4g94 - podobno jest kilka wersji tego silnika - ten ma 120KM SOHC

Gdi to chyba DOHC??

zwikipedi - ten chyba mam :
    4G94 SOHC 16 Valve MPI
    Multi-Point Injection (MPI)
    Total Displacement - 1999cc
    Bore - 81.5mm
    Stroke - 95.8mm
    Compression Ratio - 9.5:1
    Maximum Output - 92 kW (125 PS; 123 bhp) @ 5,200 rpm
    Maximum Torque - 176 N·m (130 ft·lbf) @ 4,250 rpm
    The 4G94 Also comes in the GDI DOHC variant which can be found in the Mitsubishi Galant.

Tylko co to zmienia :) skoro raz lambda oscyluje na LPG poczym sobie sie kladzie rosnie ja fale dunaju.
    ociz
    Moderator of Cars
    Lewe powietrze gdzieś sobie wciąga?
    Karwos00
    Level 12  
    Wydaje mi sie ze nie - obroty równiutkie. Jak robie nieszczelnosc - np odpinal podcisnienie lgp i sobi ssie lewe przez weezyk to od razu widac ze cos nie tak z jalowym . Ale jeszcze sprawdze doklladnie wszelkie placzenia - chociaz niebardzo jest co sprawdzac juz. najdziwniejszze jest to że np na tym dolnym zapisie - lambda parcuje apotem juz nie bardzo. na górnym ruszylem z gazzem w podloge - lambda poszla w gore a potem tez polegla.

i to jest najgorsze bo nie mam wzorca - wtedy bym wiedzial czysonda jest niesprawna czy jest sprawna i pokazuje to co jest wynikiem usterki. z drugiej strony druga sonda pokazuje zawsze bogatą jak sonda 1 leży i korekty podaja +24%
    Karwos00
    Level 12  
    Poczytalem troche i mam dodatkowe pytania:

Jak dziala sonda 3 pprzewodowa - czarny , szary, bialy - czy czarny to sygnal, bialy to grzalka a szary to masa dla obu??

czy jakis problem z masą moze powodoowac takiedziwn zachowanie sondy - czy moza spróbować szary zmasować z samochodem , czy taki krok moze przyniesc wiecej szkód??

i generalnie jak sprarwdzic który kabel jestczym w tej sondzie bo to jakis zamiennik uniwersalny.

Usuniete co nie bylo zgodne z regulaminem.
    Po co te wielkie litery? Proszę to niezwłocznie poprawić! [ociz]
    ociz
    Moderator of Cars
    3 - przewodowe sondy mają zazwyczaj 1 sygnał, 2 grzałka odizolowana od reszty, a masa sygnałowa z obudowy.
    Ja widzę wskazania sondy na szaro.
    Karwos00
    Level 12  
    Co do wykresu - na komputerze z win 7 toschiba lambda byla miala na bialym tle.

A co do tematu - jak można sprawdzić dzialanie sondy symulując jej mieszankę ubogą lub bogatą - gdzieś czytalem o odpieciu kostki, zwarciu grzalek i sygnalu do masy żeby zasymulować ubogą - ale dokladnie nie wiedzialem o co tam chodzi tak to bylo pokręcone (i dotyczylo sondy 4przewody.).
    ociz
    Moderator of Cars
    A po co symulować, podlej mu trochę jakiegoś paliwa w dolot to musi pójść na bogato. Ale jak przesadzisz to będą wypadać zapłony i dalej będzie ubogo pokazywać.
    Karwos00
    Level 12  
    na lpg podnosilem mu wzbogacenie do granicy możliwosci ale nic z tego - jak leżala to leżala by sobie czasami podrosnąć bez powodu a potem znowu gleba - w takim przypadku to raczej sonda bedzie - spróbuje ją przegonić z prędkościami odpowiednimi pod 6000 obr przez kilka minut to może sonde troche przegrzeje i zobacze czy zacznie ruszać sie bardziej systematycznie
    emeryt2
    Level 42  
    Mam nadzieje , że nie sprawdzasz sondy pomiarowej?
    emeryt2
    Level 42  
    To znaczy , diagnostycznej , za katalizatorem!!!
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Jaki skład i co z przepływka?
    Karwos00
    Level 12  
    Jak pierwsza stoi na np 0.16 - korekta krótkoterminowa podaje +24.22% a 2 sonda stoi na 0.98. Jak pierwsza zaczyna pseudo pracować czasami w zakresie 0-0.65 - korekty spadają do 0- +1.78 a ostatnia też oscyluje 0-1.

Przeplywka sprawna.
    fuelinyourblood
    Level 35  
    co oznacza sprawna? ile g/s?
    Karwos00
    Level 12  
    Niestety sprawdzę dopiero jutro - wyjazd mi sie przytrafil. Kiedyś przypadkowo odpialem przeplywkę i od razu praca sie pogorszyla i check wyskoczyl po kilku chwilach, skasowalem podlaczylem i wszystko ok. Wiec raczej działa.
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Karwos00 wrote:
    Niestety sprawdzę dopiero jutro - wyjazd mi sie przytrafil. Kiedyś przypadkowo odpialem przeplywkę i od razu praca sie pogorszyla i check wyskoczyl po kilku chwilach, skasowalem podlaczylem i wszystko ok. Wiec raczej działa.

JASNE!
    Karwos00
    Level 12  
    Sprawa wyglada tak - zrobilem zrzut ekranu w kilku miejsach.

Po zapaleniu zimnego silnika - Open loop - korekty 0. Po ok 30 sek pracy na luzie - CL - using oxygen sensor - normal. Sonda sobie 0.16 trzyma czasami cos tam oscyluje - i im dlużej sie rozgrzewa to do 0.48 - 0.5 dochodzi bez oscylacji (chyba).

Po ok 10min postanowilem ją troche rozgrzać - troche potrzymalem obroty na 2000, 3000, pogazowalem - sonda powyżej jalowego zaczynala oscylować - 0.-0.5 - ok 1 zmiana na 1-2sek. Ale jak troche potrzymalem prawie na odcince to lambda oscylowala od 0 do nawet 0.8. Im mniejssze obroty tym oscylacja malała do 0-0.55 (0.5). Czyli jednak sonda pracuje ale jakos nie do końca w swoim zakresie - program od gazu pokazuje to samo - jutro jeszcze pojezdze i zapisze jak pracuje w drodze - czy oscyluje czy plywa.

Dodatkowo - czy takie wskazania 0.-0.5 zamiast 1 mogą być przez to ze lambda jest podpieta pod kompa LPG. W innym samochodzie mam KME Diego i tam lambda byla podpieta tylko do strojenia poczatkowego - potem odcieta żeby nie bylo zaklóceń. Tutaj OMVL i podlaczona jest caly czas - czy to może być przyczyna ??

generalnie na jalowym po rozgrzaniu - 2,8g/s 0.4lb/min (przed pelnym rozgrzaniem 0.6lb/min

Zrzut także na luzie przy 2000 i 4000obr. Błędów brak.
    ociz
    Moderator of Cars
    Karwos00 wrote:
    2,8kg/s

Wyobrażasz sobie ile to jest prawie 3kg powietrza? I silnik miałby to w ciągu sekundy wciągnąć... :)
    Karwos00 wrote:
    0.4lb/min

To już bardziej wiarygodne, trochę niedokładne ale mniej więcej powinno się zgadzać bo to około 11kg/h.