Pokaż mi testy chętnie zobaczę.
Magnetyzery do wody mają koło 50 lat.
A do silników ktoś wymyślił od max 15.
I w silnikach widziałem testy i nie pomaga.
A testów dotyczących wody nie widziałem. Ale wiem jak jest z "mojego doświadczenia" czy chociażby ostatnio wymieniałem grzejniki w łazienkach i w związku z tym rury. I co instalacja wodna czysta a grzejna zarośnięta na pół rury. Niby ta sama woda tylko cieplejsza. W dodatku była zmieniana kilka razy w okresie życia CO.
Nie znam się ale temat mnie zaciekawił. A o magnetyzerze dowiedziałem się właśnie ściągając kilka lat temu bojler gazowy.
Dodano po 1 [minuty]:
Znalazłem ciekawy wątek na muratorze :
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?727-Magnetyzer
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20898-Magnetyzery.-To-woda-sie-magnesuje
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic472302.html
Nie mam nic wspólnego z budownictwem i magnetyzerami. Po prostu czas pomyśleć o jakimś kącie do życia.
Poczytałem sobie i coś w tym jest. Jeśli od dawna jest to w instalacjach przemysłowych. Jeśli mam to w domu i według mnie działa. Więc osobiście kiedyś wydam te 40 pln. I filtr węglowy od razu za jakieś 200 bo pewnie będzie to woda wodociągowa.
Dodano po 26 [minuty]: Za dobry ostatnio na forum jestem:
Badania wpływu pola magnetycznego na właściwości układów zdyspergowanych ze szczególnym uwzględnieniem adhezji węglanu wapniowego do powierzchni ciała stałego
Ostatnio rośnie zainteresowanie wykorzystaniem pola magnetycznego (PM) do zapobiegania tworzenia się kamienia kotłowego, do oczyszczania wód i innych celów. Jednakże, dotychczas mechanizm jego działania nie jest dobrze poznany, tym bardziej, że często stwierdza się obecność efektów PM nawet po upływie kilkudziesięciu godzin od wyłączenia pola. Z kolei, szereg autorów kwestionuje istnienie jakichkolwiek efektów w ogóle. Jak wiadomo, w celu ochrony instalacji przemysłowych przed osadzaniem się kamienia kotłowego stosuje się różne metody chemiczne uzdatniania wody, które niosą jednak ze sobą problemy związane z ochroną środowiska, ponadto są energochłonne i nieekonomiczne. Tak zwane nie-chemiczne metody oczyszczania wody lub zapobieganie tworzenia się kamienia kotłowego oparte są głównie na wykorzystaniu zewnętrznych pól, takich jak elektryczne, magnetyczne czy elektromagnetyczne. Obecnie szereg firm oferuje tzw. magnetyzery wykorzystujące przeważnie magnesy stałe, które nie wymagają zasilania jakąkolwiek formą energii. Wykorzystuje się je przede wszystkim do uzdatniania wody, tj. zapobiegania odkładania się kamienia kołowego, ale również, na przykład, do magnetycznej aktywacji paliw. Z danych przedstawianych przez te firmy wynika, że magnetyzery zostały wdrożone z pozytywnym skutkiem w wielu gałęziach przemysłu, np. w pralniach, hotelach, browarach, myjniach samochodowych oraz w domowych instalacjach wodnych, gospodarstwach rolnych i ogrodniczych. Ten sposób uzdatniania wody charakteryzuje się prostotą działania i nieskomplikowaną konstrukcją aparatów, co przynosi wymierne korzyści ekonomiczne. Jest również cenny w zakresie ochrony środowiska, ponieważ nie wymaga stosowania związków chemicznych.
Dlatego celem przeprowadzonych przez nas badań było określenie czy stałe pola magnetyczne (PM) wpływa na właściwości układów zdyspergowanych, a przede wszystkim suspensji strąconego węglanu wapnia. Badania efektów PM prowadzono poprzez pomiar kinetyki wytrącania i sedymentacji osadu, adhezję cząstek do powierzchni różnych ciał stałych, zmiany pH zawiesiny, potencjału dzeta oraz bezpośrednią analizę obrazów osadzonych kryształów CaCO3. Zbadano również wpływ temperatury, cyrkulacji roztworów węglanu sodu i chlorku wapnia, z których wytrącano węglan wapnia oraz obecności jonów domieszkowych na wspomniane parametry.
Badania te miały charakter badań podstawowych, ale zawierały również wymieniony powyżej potencjalny aspekt praktyczny dotyczący możliwości zastosowania pola magnetycznego w celu obniżenia adhezji cząstek zawiesiny do powierzchni rur, zbiorników, itp., instalacjach pracujących w podwyższonych temperaturach, w których tworzy się kamień kotłowy. Tworzenie się kamienia kotłowego jest procesem skomplikowanym, ponieważ najczęściej adhezja zachodzi równocześnie ze strącaniem się osadu węglanu wapniowego i w obecności bardzo złożonego składu jonowego wody przemysłowej.
Na podstawie uzyskanych wyników można wyprowadzić następujące stwierdzenia ogólne i wnioski:
1. Stale pole magnetyczne o indukcji magnetycznej 0,1–0,5 T działające na roztwory CaCl2 i Na2CO3 zarówno w warunkach statycznych jak i kinetycznych powoduje zmiany właściwości suspensji wytrąconego z nich węglanu wapnia.
2. Objawiają się one w zmianach szybkości zarodkowania i narastania kryształów CaCO3, zmianę ich formy krystalograficznej (zwiększenie ilości aragonitu), adhezji do szkła, stali, aluminium i miedzi, zmianach pH suspensji i potencjału elektrokinetycznego. Efekt działania PM można również zaobserwować na fotografiach osadzonych kryształów CaCO3.
3. Wielkość obserwowanych zmian zależy od natężenia pola magnetycznego, czasu jego działania (ale nie wszystkie zmiany są proporcjonalne do długości czasu) i temperatury układu.
4. Mimo że, niektóre zmiany mierzonych parametrów mieszczą się w przedziale odchylenia standardowego to średnie wartości z 3–4 powtórzonych eksperymentów zawsze różnią się od średniej dla układu odniesienia, w którym nie działało pole magnetyczne. Te stałe trendy zmian wskazują że, w warunkach przemysłowych w długim okresie czasu mogą one być istotne, np. dla wystąpienia pożądanego efektu zmniejszenia się ilości osadzonego kamienia i jego twardości. Ale istotne znaczenie może tu mieć szybkość przepływu, temperatura i skład jonowy wody przemysłowej. Dlatego w jednych instalacjach może występować korzystny efekt PM a w innych nie.
5. Obecność jonów domieszkowych (nawet o stężeniu 10–5 M.) takich jak Mg2+, Fe2+, Zn2+, i wpływa na kinetykę strącania i wielkość kryształów CaCO3, pH i potencjał dzeta. Działanie PM na takie układy dodatkowo wpływa na zmiany tych parametrów, ale często już sama obecność jonu domieszkowego powoduje większe zmiany niż pole magnetyczne.
6. Analiza statystyczna kryształów CaCO3 trwale osadzonych na podłożu stałym dla reprezentatywnych 14 próbek wykazała, że ich ilość i wielkość zależy od rodzaju podłoża (szkło, stal, miedź) i temperatury procesu (30oC i 60oC). Jednakże we wszystkich układach pole magnetyczne powodowało zmniejszenie liczby osadzonych kryształów i zwykle o większych rozmiarach. Analiza ta sugeruje, że PM przede wszystkim wpływa na szybkość zarodkowania i wzrost kryształów węglanu wapnia i związana jest ze zmianą w strukturze warstewki hydratacyjnej wokół jonu Ca2+ i .
7. Powyższy wniosek potwierdzają zmiany napięcia powierzchniowego i przewodności elektrycznej szeregu roztworów elektrolitów nieorganicznych spowodowane działaniem na nie PM (0,4T). Stwierdzono liniową zależność zmian tych parametrów w funkcji znormalizowanej entropii hydratacji jonów (w przeliczeniu na 1 cząsteczkę wody hydratującej jon). Im większe ujemne entropie hydratacji tym większy efekt PM, ale ujawnia się tu specyficzność zmian dla chlorków i siarczanów. Kontynuacja tych badań powinna dostarczyć interesujących wyników pozwalających głębiej poznać mechanizm działania PM i tzw. „memory effect”.
Wyprowadzone wnioski wpływu PM dotyczą wyników otrzymanych w skali laboratoryjnej i dla układów modelowych, które znacznie różnią się od układów rzeczywistych w skali przemysłowej. Dlatego należy mieć na uwadze, że otrzymane w tych badaniach wyniki nie muszą całkowicie potwierdzać się w skomplikowanych układach praktycznych. Niemniej jednak, pole magnetyczne niewątpliwie wywołuje omówione efekty, które muszą również ujawniać się w układach rzeczywistych powodując w sprzyjających warunkach pożądany efekt obniżenia ilości kamienia kotłowego trwale przylegającego do rur lub zbiorników.
Opracował:
Prof. dr hab. Emil Chibowski
(Kierownik projektu)
Zakład Zjawisk Międzyfazowych
Katedra Chemii Fizycznej
Wydział Chemii
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
20-031 Lublin