Chciałbym zaprezentować wynik mojej kilkugodzinnej zabawy z lutownicą

Czytałem trochę o sterowaniu radiem samochodowym. Natknąłem się na pewne forum, na którym zostało opisane, jak sterować radiem Pioneer za pomocą rogu w kierownicy. Obnosiłem się pół roku z zakupem tego kontrolera i oczywiście nie zrealizowałem tego planu;) Wczoraj jednak wpadł mi do głowy pomysł, żeby wykorzystać jakiegoś pilota zdalnego sterowania. Początkowo miał to być pilocik, który dostałem od kumpla od jakiegoś radia samochodowego, jednak jego kodowanie okazało się inne niż RC5. Chciałem skończyć ten projekt, dlatego znalazłem jakiegoś pilota w szafce - zgodnego z RC5. Lutownica w łapę, programatorek podłączony i jazda!
Wynikiem jest zlutowany na szybko (i taki ma zostać) sterownik radia, wykorzystujący bezprzewodowego pilota podczerwieni. Jedyne co będę chciał zmienić, to napisać konkretniejszy program w C z obsługą innego, mniejszego pilota wykorzystującego kodowanie inne niż RC5.
Urządzenie jest bardzo proste. Składa się ze stabilizatora napięcia 7805, mikrokomputera AtTiny 2313 firmy Atmel oraz 10 tranzystorów BC547 i garści rezystorów.
Sterowanie normalnie odbywa się przez podłączenie do tyłu radia kabla z końcówką mini-jack i przykładaniu do żył rezystorów o odpowiedniej wartości. Dla każdej funkcji przypisana jest inna rezystancja. Jest to z resztą opisane już na forum. W mojej konstrukcji "przykładaniem" rezystora zajmuje się odpowiadający tranzystor. Każdy z nich jest podłączony bazą przez rezystor do nóżki mikrokontrolera. Ten z kolei, po odkodowaniu i zinterpretowaniu sygnału RC5 z pilota, wystawia logiczną "1" na 30ms i tak odbywa się sterowanie.
Zdaję sobie sprawę, że z lutowaniem trochę kiepsko, ale ten układ ma po prostu działać i zniknąć w odpowiednim miejscu w samochodzie, a i ze sprzętem do lutowania u mnie trochę kiepsko

W załączniku listing kodu w Bascomie - nie komentowałem go, bo sposób w jaki został napisany nie powinien przynosić nikomu trudności w jego zrozumieniu

Schemat narysuję jak będą chętni

Funkcje:
- Previous/next track
- Volume down/up
- MUTE
- Display
- Source
- Power
- BAND
- po małej przeróbce (niebawem): Folder Down/up
Kosztorys:
Połowa płytki uniwersalnej - 2zł
AtTiny 2313 - 5zł
7805 - 1zł
Rezystory + tranzystory - 6zł
Pilot - 5zł
Odbiornik IR - 3zł
Gniazda i wtyczki - 4zł
Razem: 26zł

Na koniec filmik z działania (przepraszam za jakość, nagrane telefonem tylko jako filmik poglądowy):
Edit: Poprawiłem schemat i dodałem plik .sch z eagle
Cool? Ranking DIY