Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewanie basenu - inaczej

Nix 28 May 2012 12:54 9359 7
    Nix
    Level 21  
    Witam.

Zainteresowałem się dodatkowym podgrzewaniem wody w basenie, poczytałem dużo o kolektorach basenowych, głównie o kiepskiej wydajności- czytaj żadnej, innych wadach pseudo- kolektorów itd...

Mam basen wolnostojący/rozporowy/ o średnicy 457cm i głębokości 91cm.

Czy nie lepiej byłoby skupić się nie na dodatkowym kolektorze, a na maksymalnym wykorzystaniu lustra wody w charakterze "kolektora" ? Powierzchnia basenu to ok.
    16 m.kw. w tej chwili mam folię solarną pływającą na powierzchni, ale to za mało...

Mam taki pomysł:
    Czy przykrycie basenu przeźroczystą folią ok. 20 cm. nad folią solarną dałoby efekt szklarni i poprawiło odzysk ciepła ? Basen ma dmuchany kołnierz wystający ok. 20cm nad taflę wody. Czy może przykryć folię solarną czarną folią ?

pzdr! Nix
    pan_kotek
    Level 20  
    Pierwszy problem, to że przy pływającej folii ciepło będzie tylko pod folią...ciepła woda idzie ku górze, tworzą się warstwa ciepłej wody...stąd efekt zerowy.

Wg mnie, policzenie ile energii uzyskamy ze słońca powinno odbwać sie następująco.
    Liczymy ile kW uzyskujemy w ciągu sekundy z 1m2 powierzchni, przeliczamy ile to J [dżuli], przy założeniu że jeden J to 1/4 cal, a 1 cal wystarcza nam na podgrzanie 1 grama wody o 1 stopień w ciągu sekundy....można łatwo wyliczyć czy 16m2 powierzchni da radę podgrzać 15 m3 wody w basenie.
    Nix
    Level 21  
    pan_kotek wrote:
    Pierwszy problem, to że przy pływającej folii ciepło będzie tylko pod folią...ciepła woda idzie ku górze, tworzą się warstwa ciepłej wody...stąd efekt zerowy.

Hmm, śmiałbym dyskutować bo
    1. "pływające" folie solarne produkowane są od lat i zachwalane tak samo jak kolektory słoneczne/basenowe
    ( dodatkowo zapewniają też pewną izolację cieplną w nocy)
    2. w wielu wątkach na tym forum można spotkać porady typu- zastosuj folię solarną, lub nawet czarną folię ogrodniczą na lustrze wody.
    3. Basen tej wielkości fabrycznie ma pompę, która skutecznie miesza warstwy, u mnie pompa chodzi co prawda z regulowanymi przerwami ale jej wydajność to i tak ok. 3700 l/h, a cały basen ma 12.900l. Chwyt wody normalnie jest tak ok. 25 cm( nie mierzyłem dokładnie) pod lustrem wody, powrót wody z pompy znów 25cm poniżej chwytu . Ja mam dodatowo pływający skimmer więc woda zasysana jest dokładnie z powierzchni, więc chyba to powinno działać.

Ale folia solarna to za mało- chodziło mi o ulepszenie tj. przykrycie basenu dodatkową przeźroczystą folią a więc zastosowanie efektu szklarni, chodzi o przewidywane efekty takiej innowacji.

pzdr! Nix
    pan_kotek
    Level 20  
    A o marktingu słyszałeś? Nie sztuka wyprodukować, sztuka sprzedać....dlatego tak to jest zachwalane,

Twój basen ma 3 powierzchnie styku,1 z ziemią i dwie z powietrzem, folia ochroni przed stratą tylko jedną powierzchnią, co z pozostałymi?

O pompie nic nie wspomniałeś, jej wydajność jest wystarczająca do wymieszania wody.
    Robiąc szklarnię, otrzymasz tylko warstewkę ciepłego powietrza pomiędzy foliami.

Gdybyś do tej szklarni pompował wodę nad czarną folię, a później ta woda po nagrzaniu spływałaby lub mieszała się z pozostałą wodą to efekt bylby lepszy-> patrz wąż ogrodowy wystawiony na słońce, duża powierzchnia styku gumy z wodą, nieruchoma woda, w efekcie ciepła woda.

No i jeszcze jedna sprawa, solar 2m2 podgrzewa przez cały słoneczny dzień 200 litrów wody do 60 stopni z warunkiem że jest ustawiony pod odpowiednim kątem, Twója folia leży płasko.
    Nix
    Level 21  
    Tak, z tym marketingiem to jest racja...

Co do styku z ziemią- basen leży na podwójnie złożonej plandece+folia podkładowa, izolacja zatem jakaś jest, owszem mogłem dać styropian ale trochę się spóźniłem z decyzją.

Mógłbym izolować ścianki boczne np. ekranem zagrzejnikowym (coś ala styropian) ale czy warto ?

Wracając do tej mimi-szklarni- czy można spodziewać się jakiegoś zauważalnego efektu czy raczej w granicach błędu pomiarowego ?

A jeszcze jedno: mógłbym dodatkową pompą( albo odgałęzieniem) pompować część wody na wierzch pływającej folii solarnej pod szklarnią( mam folię solarną, niebieskawą nie czarną) tylko ile to da zysku temperatury?

Jeśli mam jednak użyć jakiegoś kolektora to kalkulacja jest taka:
    za ok. 700zł mógłbym kupić gotowy kolektor np. typu SUN o powierzchni ok.6m2.
    lub zrobić kolektor z blachy trapezowej T-18( puszczając wodę po blasze z niewielkim spadkiem) o powierzchni ok. 20m2.
    Zakładając że robiony kolektor będzie 10-15% mniej wydajny i tak miałbym ok 3 razy więcej ciepła do dyspozycji, dodatkowo dla quazi-kolektora wymagana pompa to tylko ok.200W, a do fabrycznego to już >1000W więc i koszta pompy i już jakieś konkretne koszta energii.

pzdr! Nix
    adasnie
    Level 12  
    A czy nie zastanawiałeś się nad prostszym rozwiązaniem i podłączyć tani wąż ogrodowy w ilości np 50 mb w obieg pompy? Koszt takiego węża 1/2 cala to ok 40 zł, rozłożony na trawie obok basenu w zasięgu promieni słonecznych powinien podnosić temperaturę, może nieznacznie ale przy niskich nakładach cenowych. Nie sprawdziłem tego rozwiązania gdyż pomimo kończącego się lata dopiero teraz mam zamiar dzieciom rozstawić basen 3,66x,91.
    Nix
    Level 21  
    Tak, zastanawiałem się nad tym, jednak porzuciłem ten pomysł ze względu na kiepską wydajność. Mam obecnie instalację opartą na czarnej blasze trapezowej i potwierdzam- to rozwiązanie jest bardzo wydajne, bo w ok. 10 godzin potrafi ogrzać 12,8 kubika wody w basenie o ok. 6-7 stopni C !

pzdr! Nix
    john0286
    Level 10  
    Rozwiązanie bez rdzy itp piec żeliwny kamino podłączony rurą plastikową ta do instalacji wodnych zgrzewaną UWAGA nie stosować rury pe bo się rozpada pod wpływem temperatury. Piec podłączony grawitacyjnie wystarczy aby wylot z pieca był 10 cm niżej od lustra wody i leciutki spadek do pieca. Zrezygnowałem z pompy w tym ukkładzie poniewarz niedogrzany piec szybko zarasta. Uwaga potrafi wyrzucać z siebie bardzo gorącą wodę i można się poparzyć po przyłożeniu reki. Sprawdza się od kilku lat. Co do szklarni daje super rezultaty woda o temp 25 stopni utrzymuje się praktycznie sama przy zamkniętych drzwiach oczywiście gdy temperatura w dzień wewnątrz przekracza 40-50 stopni i wietrzy się pomieszczenie przed kąpielą. Jak chce się więcej a zimno wiosna jesień trzeba przypalić w piecu. Na zimę wodę wypuszczam ale jak trzeba to się zalewa i pali lecz dużo z tym zachodu. basem 18000l.