Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[atmega8]Nieprawidłowe działanie

rybiele 28 Maj 2012 20:58 1653 18
  • #1 28 Maj 2012 20:58
    rybiele
    Poziom 10  

    Witam,
    Posiadam atmege8-pu chciałem zrobić układ który by migał na przemian diodami led.Programik napisany w c nie prze zemnie link: http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=1.Wszystko kompilowałem zaprogramowałem i dioda jak nic stoi i nie miga.Co mam zrobić?
    Programy które użyłem :
    -kompilacja "eclipse"
    -zaprogramowanie "mkAvrCalkulator
    a programator usbasp kupny.

    0 18
  • #2 28 Maj 2012 21:04
    McMonster
    Poziom 32  

    Pokazać schemat podłączenia, program i inne istotne informacje.

    0
  • #5 28 Maj 2012 21:56
    mirekk36
    Poziom 42  

    Skoro Eclipse i być może po raz pierwszy używasz Eclipse to sprawdź czy przed kompilacją zapisałeś projekt który wpisałeś z ręki (CTRL+S) albo Menu File Save .... i wtedy dopiero build a następnie programowanie procka - może to tylko to ? ;)

    0
  • #8 28 Maj 2012 22:50
    mirekk36
    Poziom 42  

    rybiele napisał:

    link do zdjęć bo nie chciały wejść na elektrode


    Przecież na elektrodzie masz nawet możliwość przycięcia zdjęcia - sprawdź - po naciśnięciu tego klawisza "Dodaj obrazek"

    0
  • #9 29 Maj 2012 06:35
    rybiele
    Poziom 10  

    Dobra już mam zdjęcia
    [atmega8]Nieprawidłowe działanie
    [atmega8]Nieprawidłowe działanie
    [atmega8]Nieprawidłowe działanie
    [atmega8]Nieprawidłowe działanie

    0
  • #10 29 Maj 2012 09:27
    mirekk36
    Poziom 42  

    Przede wszystkim napisz mi czy jak klikasz ten żółty klawisz "Sprawdź podłączony AVR" to wykrywa ci się twój procek ????? (czy przypadkiem wybierasz go ręcznie z listy?)

    0
  • #11 29 Maj 2012 13:57
    rybiele
    Poziom 10  

    Wykrywa się gdy przyciskam "Sprawdź podłączony AVR"

    0
  • #12 29 Maj 2012 14:37
    mirekk36
    Poziom 42  

    rybiele napisał:
    Wykrywa się gdy przyciskam "Sprawdź podłączony AVR"


    A! no to masz pewność już że przynajmniej procek dobrze podłączony do programatora. I wszystko dobrze działa od strony sprzętowej. Zatem teraz możesz być pewien, że problem leży już gdzieś po stronie programu albo ustawień na komputerze. Jaki masz zdefiniowany procek w Eclipse? Jaką częstotliwość taktowania w Eclipse ?

    0
  • #13 29 Maj 2012 14:38
    rybiele
    Poziom 10  

    w eclipsie mam atmegę 8 a częstotliwość niezmieniałem bo tam jest 1mhz

    0
  • #14 29 Maj 2012 14:38
    mirekk36
    Poziom 42  

    A sam program też lepiej pokaż jak ty masz napisany a nie podawaj linku do jakiejś stronki, bo zwykle gdzieś nawet tam jest OK, a ktoś kto pisze to od nowa robi błędy. Więc zrób kopiuj i wklej go tutaj w znacznikach syntax i będziemy widzieli co tam narobiłeś do testów ;)

    0
  • #15 29 Maj 2012 14:43
    rybiele
    Poziom 10  

    A "#define F_CPU1000000L "
    mam połączone bo nie kompilowało się i pokazywalo tam zawsze błąd a gdy połączyłem to już nie :)
    (metoda copy-paste)
    [atmega8]Nieprawidłowe działanie

    0
  • #16 29 Maj 2012 14:47
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    rybiele napisał:
    A "#define F_CPU1000000L "

    Brak spacji pomiędzy F_CPU a 1000000.

    rybiele napisał:
    mam połączone bo nie kompilowało się i pokazywalo tam zawsze błąd a gdy połączyłem to już nie :)

    Jaki błąd? Czemu o niego nie zapytałeś?
    To działanie typu: Paliło się, jak zamknąłem oczy to już się nie paliło - a może tylko nie widziałem, że jednak pali się nadal? Jeżeli tak będziesz eliminował błędy lub warningi, to nigdy nic nie będzie Ci działało :)

    0
  • #19 29 Maj 2012 15:01
    rybiele
    Poziom 10  

    A przepraszam to byłol przez to teraz działa :)
    Bardzo dziękuję

    0