Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Laguna II 1.8, problem z odpalaniem.

28 Maj 2012 21:31 5966 6
  • Poziom 2  
    Witam,

    Do modernatora: Faktem jest, że napisałem już taki wątek, ale jednak chyba jesteś na tyle spostrzegawczy, że w tym temacie zaznaczyłem, że nie interesują mnie takie odpowiedz(i) jakie otrzymałem we wcześniejszym wątku - powód? Nie mogę odpalić auta aby dojechać do serwisu, więc chciałbym uzyskać jakieś inne porady. Wiem, że praca moderatora jest żmudna, ale jednak nieraz warto otworzyć oczy - bo co mam w takim przypadku zrobić? Pozostaje mi tylko poprosić o inne porady.

    Od razu pragnę zaznaczyć, że odpowiedzi typu "udaj się do serwisu" mnie nie interesują, bo serwis jest 15 km ode mnie, a muszę auto odpalić, aby tam dojechać!

    Mam problem ze swoją Renault Laguna II, mianowicie - kiedy otwieram drzwi pilotem, a następnie włożę pilot do czytnika to radio się włącza, a na środku obok licznika miga szybko czerwona dioda (kiedy kartę wyjmę, to miga ona wolno) - jednak wtedy mimo, że radio itp. elektryka działa, to blokada kierownicy ani kontrolki się nie zapalają, wyciągam i wkładam kartę kilka razy - nie raz wystarczy 2-4 razy i zaskakuje, a nie raz męczę się z tym po 100 razy i po włożeniu karty miga tylko szybko czerwona dioda na środku. Co najważniejsze, kiedy wreszcie kontrolki kierowcy już się zapalą i przycisnę przycisk start i dojadę z punktu a do punktu b po czym wyłączam silnik przyciskiem, wyłożę i włożę kartę (bez blokowania zamka na pilocie) to od razu zaskakują wszystkie kontrolki i mogę jechać, problem występuje tylko, jeśli wyjmę kartę, zablokuję drzwi, odblokuję je i próbuje na nowo odpalić.

    Co mam w takim wypadku zrobić?
    Proszę o pomoc, bo staje się to naprawdę nerwowe, kiedy muszę stać o godzinę wkładać kartę.

    Pozdrawiam.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Problemy ze zrozumieniem słowa pisanego?

    Napisałem:

    Cytat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2259737.html

    Regulamin

    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

    Na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki.


    Pytanie numer jeden: co już sam zrobiłeś? Pytanie numer dwa: szukałeś coś na forum? (a były przypadki podobne) Pytanie numer trzy: jakim sprzętem dysponujesz prócz śrubokrętem krzyżakowym i młotkiem?
  • Poziom 42  
    samme napisał:
    a muszę auto odpalić, aby tam dojechać!

    Z tego co piszesz to odpala ci czasami...
  • Poziom 2  
    Oh, oczywiście że szukałem rozwiązania w Google (+ na elektrodzie) - na nic się to zdało.

    Gdyby tutaj nie chodziło o elektrykę to może bym podziałał więcej sam, ale jestem w kropce ponieważ nie jest to coś, z czym można "samemu" coś zrobić - sprawdziłem bezpieczniki - są ok, sprawdziłem akumulator - jest w porządku. Nie wiem, co mogę jeszcze zrobić, dlatego tutaj napisałem.

    Jeśli chodzi o sprzęt, to oprócz tego co wymieniłeś, mam jeszcze inne narzędzia, ale tutaj problem zawęża się do: karty czytnika, samego czytnika - co mi tutaj dadzą dodatkowe narzędzia?

    @autas

    Czasami, czasami po 2h, a czasami (jak dzisiaj, siedziałem 3h w aucie, wkładałem i wyjmowałem kartę bez skutku). Robi się to co raz bardziej męczące, niestety.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    samme napisał:
    ale tutaj problem zawęża się do: karty czytnika, samego czytnika


    No widzisz, powoli łapiesz.....

    A teraz poszukaj cosik na ten temat na forum, o kartach też poczytaj, nie pie..... że nie ma bo jest.

    A jak tam diagnostyka się udała?

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10914866&highlight=#10914866

    Widzę już tydzień się z tym bujasz a nadal jesteś w puncie wyjścia.
  • Poziom 2  
    Jakbym coś znalazł, to bym podał parę linków, bądź napisał że mam podobnie jak ten i tamten - na nic to, bo nic nie znalazłem, a bynajmniej nic co chociaż w minimum przypominało by mój problem.

    Co do diagnostyki, to właśnie się ona nie udała, bo dostałem termin dzisiaj na wizytę, a auto mi nie odpaliło (złośliwość?) więc szukam pomocy tutaj. Będę próbował codziennie, może za którymś razem się uda.

    Jak na razie, najlepszy sposób to zostawić kartę w czytniku, wyjść z auta i zamknąć je kluczykiem - wtedy bez problemu by odpaliło, tylko nie chcę dawać okazji złodziejom.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    samme napisał:
    Będę próbował codziennie, może za którymś razem się uda.


    No, to jak odpalisz, jedź do serwisu albo innego warsztatu. Nie przejmuj się że nie mają dziś czasu, powiedz że zostawisz auto na tydzień (bez różnicy czy stoi u Ciebie czy w warsztacie) i niech zrobią.

    Dalsza dyskusja w tym temacie jest bezcelowa, zamykam.