Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

29 Maj 2012 09:18 6930 23
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie. Mam taki problem: Wczoraj czyściłem komputer z kurzu (sprężonym powietrzem) oraz wymieniałem pasty termoprzewodzące. Po podłączeniu sprzętu do zasilacza i naciśnięciu przycisku POWER, zakręcił się wentylator i z mojego hdd poszedł smród i bzyczenie. Po wyłączeniu przycisku głównego na zasilaczu, przez 0,5s było bzzzzzz :| . Gdy odłączyłem hdd i włączyłem komputer, sprzęt normalnie wystartował :?: . Podczas mierzenia amper na wyjściu 5V/12V (ten do dysku) mimo podłączenia zielonego z czarnym na wtyczce ATX, po prostu zasilacz stanął, wyłącznik główny i znowu bzzzz, i tak w kółko. Napięcia wahają się między 11,9 a 12,2 volta. Całe szczęście że tydzień temu był format. :D

    PS. Miałem kiedyś problem podobny: po podłączeniu stacji dvd komp nie startował, a po odłączeniu działał. Po czasie samo się naprawiło :).

    PS2. Wcześniej padł mi Feel I (kupiony z komputerem) razem z kartą GeForce - zasilacz wymieniony na Fortrona 450W, karta nowa GF 8500 GT - działa do dzisiaj. Fortron działał 2 lata bez problemu, potem padła płyta główna - wymieniona na Gigabyte GA-G31M-ES2L. Po roku została spalona. Wymieniono na tą samą. Po roku znowu padła. Płyta była na gwarancji, a w serwisie stwierdzili, że ten Fortron palił płyty (Fail świata - mówili że zasilacz jest za mocny!!!!!!!), więc bez pytania o markę wymienili na tego Modecoma. Pochodził pół roku, wystąpiło piszczenie cewek w trybie st-by. Jakoś mi to nie przeszkadzało. Restart komputera po zamknięciu Windowsa - też nie przeszkadzało. Po trzech miesiącach naprawiło się. Wybuch kondensatora na GPU - naprawiono. Teraz padł transil na hdd.

    Chcę ten komputer mieć jeszcze z 2 lata, ponieważ z powodu przeprowadzki będę miał nowy.

    Sprzęt:
    Modecom Feel II 400w (Teraz już rozebrany, wstawiony OCZ ModXStream 500W)
    Zotac GeForce 8500gt 256MB (wkrótce Gigabyte GF GTX 460)
    Intel Pentium D 915 2x2,8GHz (Wkrótce jakiś Core 2 Quad, cooler jest boxowy- intelowski)
    Gigabyte GA-G31M-ES2L
    Hitachi 164GB Model: HDS721616PLAT80
    1x Samsung 512MB, 1x Kingston 2048MB
    Samsung and Toshiba WriteMaster
    Wentylator CoolerMaster 80mm
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 21  
    Czy nie pomieszałeś gdzieś jakoś wtyczek? Pasta gdzieś się nie rozeszła i nie zrobiła zwarcia?
    Jak psikałeś sprężonym powietrzem to szło tylko powietrze - czasami siknie nośnikiem i jest "mokre" - może tak było i dlatego zaśmierdziało... do sprawdzenia jest nie tylko 12V na czerwonym kablu, powinno być jeszcze 5V na żółtym we wtyczce molex... + pomiar reszty napięć z tej wtyczki długiej MPC.

    Tutaj masz rozpisane wszystko co i gdzie jakie napięcia powinny być z zasilacza
    http://forum.komputerswiat.pl/topic/15812-zasilacze-atx/

    Dysk IDE czy SATA?
  • Poziom 15  
    U mnie to samo, tylko nie było widać dymu, ale dało sie poczuć lekki smrodek, teraz komp już nie startuje, nawet przez te dziwne godzinne konsole odzyskiwania czy naprawiania dysków...
  • Poziom 11  
    ivorpl napisał:
    Czy nie pomieszałeś gdzieś jakoś wtyczek? Pasta gdzieś się nie rozeszła i nie zrobiła zwarcia?
    Jak psikałeś sprężonym powietrzem to szło tylko powietrze - czasami siknie nośnikiem i jest "mokre" - może tak było i dlatego zaśmierdziało... do sprawdzenia jest nie tylko 12V na czerwonym kablu, powinno być jeszcze 5V na żółtym we wtyczce molex... + pomiar reszty napięć z tej wtyczki długiej MPC.

    Tutaj masz rozpisane wszystko co i gdzie jakie napięcia powinny być z zasilacza
    http://forum.komputerswiat.pl/topic/15812-zasilacze-atx/

    Dysk IDE czy SATA?


    Dysk IDE, ale nawet do płyty nie podłączałem, tylko pod zasilacz. Leciało tylko powietrze, pasta wymieniona na procesorze, karcie graficznej i mostku północnym. Przed czyszczeniem parę razy dotknąłem kaloryfera. Z pomiarem amperów jest problem. Co do dysku, to tylko go wykręciłem a potem przykręciłem. Pytanie do ciebie: Jak można pomylić wtyczkę molex z czymś innym? Wszystkie napięcia w normie: 5V to 5,15V, 12V to 12,15V, 3,3V to 3,35V.

    Exploboy napisał:
    U mnie to samo, tylko nie było widać dymu, ale dało sie poczuć lekki smrodek, teraz komp już nie startuje.

    U mnie też smrodek i bzyczenie. U mnie komputer startuje, ale bez dysku.

    Kasek21 napisał:
    Wymień wreszcie zasilacz na coś normalnego jeżeli nie chcesz pożegnać się z resztą komputera.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/

    Jakie masz pytanie?
    Na przykład taki? Mówię ci, że taki w serwisie wstawili. Pytanie: Czy mam pewność czy dysk leci do kosza czy jeszcze żyje?
    Całe szczęście, że tydzień temu miałem formata i kopia danych jest na dysku usb.

    Jak ktoś chce, to mogę nagrać i wrzucić film z problemem pomiaru amper.
  • Poziom 21  
    Ampery olej, ale ten dysk chyba zjarany jak komputer nie chce z nim wstać... A jak podłączysz inny napęd czy dysk do tego zasilacza to jest OK?

    Co do pomylenia molexa to mój znajomy włożył odwrotnie.. niby się nie da, a jednak Polak wszystko potrafi...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    ivorpl napisał:
    Ampery olej, ale ten dysk chyba zajarany jak komputer nie chce z nim wstać... A jak podłączysz inny napęd czy dysk do tego zasilacza to jest OK?

    Co do pomylenia molexa to mój znajomy włożył odwrotnie.. niby się nie da, a jednak Polak wszystko potrafi...

    Dysku innego nie mam, tylko na usb. Twardziel był kupiony w 2006 roku razem z komputerem. A problemy miałem wcześniej tylko z DVD (5 miechów temu). Z podłączonym DVD do zasilacza komp nie startował, a z odłączonym już tak. Po czasie się naprawiło samo. Myślałem wtedy, że dvd się spalił (też był smród i bzyczenie :| :| :| ). Właśnie teraz jest na odwrót. Nawet się boję tego zasilacza włączać, żeby jeszcze się nic nie stało.

    Czy warto kupić tego OCZ?
    I polecacie jakiś dysk Seagate lub WD 250GB/500GB na SATAII?
  • Poziom 35  
    XFX 450 spokojnie starczy i jest trochę tańszy. Możesz nawet wsadzić aerocool vp-450 i taki będzie też odpowiedni ,a i kasa też zaoszczędzona. Dysk lepiej Wd choć teraz na allegro są za około 150zł segate serwerowe.
  • Poziom 11  
    Christophorus napisał:
    Na dysku przepaleniu mogły ulec transile w obwodzie zasilania. Ich wymiana może przywrócić dysk do życia. Dysk można na próbę uruchomić bez tych transili, jeśli zadziała to trzeba wlutować nowe transile. Używanie dysku bez transili niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia dysku. Poniżej masz przykładowe zdjęcie z pokazanym transilem. Najczęściej są dwa dla napięcia 12V i 5V.

    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd


    Gdzie to dokładnie znajduje bo na swoim "zasilaczu" tego nie widzę
    okokpopo1 napisał:
    XFX 450 spokojnie starczy i jest trochę tańszy. Możesz nawet wsadzić aerocool vp-450 i taki będzie też odpowiedni ,a i kasa też zaoszczędzona. Dysk lepiej Wd choć teraz na allegro są za około 150zł segate serwerowe.
    Ale wolę zasilacz z konstrukcją modułową (wynocha niepotrzebne kabelki :D, lepsza przewiewność obudowy), a na dodatek chce wstawić Gigabyte GeForce GTX 460 i jakiś Intel Core 2 Quad, który to utrzyma.

    Zdjęcie nalepki dysku:
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

    Zdjęcia kondensatorów:
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

    Zdjęcie wejścia wtyczki od zasilania:
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

    Transformatory:
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

    Chyba jednak nic nie pokazuje na wady sprzętowe tego zasilacza (jeśli tak można nazwać).
  • Poziom 43  
    seba19981 napisał:
    Gdzie to dokładnie znajduje bo na swoim "zasilaczu" tego nie widzę

    Na płytce elektroniki od dysku twardego.

    Ten zasilacz to śmieć i nadaje się tylko do utylizacji.
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    seba19981 napisał:
    Gdzie to dokładnie znajduje bo na swoim "zasilaczu" tego nie widzę

    Na płytce elektroniki od dysku twardego.

    Ten zasilacz to śmieć i nadaje się tylko do utylizacji.


    Jakbym nie wiedział że ten niszczyciel to śmieć. Rozbiorę go na części pierwsze (przydadzą się).
    Zdjęcia elektroniki:
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd

    Ta część mnie niepokoi, śmierdzi spalenizną (zaznaczona na czerwono). Może tego nie widać, ale ma złoto-czarny kolor (jakby przypalony):
    Zasilacz Modecom Feel II prawdopodobnie spalił hdd
  • Poziom 21  
    Dokładnie nie widzę, trochę to nieostre, ale właśnie ten element wygląda na upalony i wymaga wymiany :D
  • Poziom 11  
    Znam dobrego gościa w Suwałkach (prawił mi grafikę, kondensatory wybuchły), który robi taką elektronikę, więc dam mu do naprawy najbliżej w poniedziałek, a jutro zamawiam zasilacz. Jak przyjdzie, to popracuje na pendrivie i Linux EduCD (na dvd od informatyki). Jeśli ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia, to pisać. Jutro dodam zdjęcie w lepszej jakości, bo teraz jest za ciemno, a aparat nie lubi robić zdjęć przy sztucznym świetle.
  • Poziom 11  
    Przepraszam za post pod postem, ale mam pytanie. Czy ten spalony element na czerwono to nie jest przypadkiem bezpiecznikiem, który uległ spaleniu przez zasilacz?
  • Poziom 43  
    Wszystko wygląda na to, że jest to tzw. transil (dioda zabezpieczająca).
  • Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    Wszystko wygląda na to, że jest to tzw. transil (dioda zabezpieczająca).

    Czyli bezpiecznik :D
    Edit:
    Tematu proszę nie zamykać, powiem co było nie tak z dyskiem.
    Zamówiłem zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W.
  • Poziom 11  
    Znowu post pod postem -przepraszam.
    Zasilacz już przyjechał (OCZ ModXStream 500W), jak komputer będzie naprawiony to dodam unboxing.

    Kasek21 napisał:
    Wszystko wygląda na to, że jest to tzw. transil (dioda zabezpieczająca).


    @Kasek21 Jestem zielony w elektronice, więc pomóż. Jaki to transil? Dla gościa, któremu dam dysk dużo da podczas wymiany ta informacja. Jeżeli cała elektronika padła, to jaki dysk na Serial ATA II lub III 500GB polecasz?

    Co mogło oznaczać na tym feelu piszczenie zasilacza w trybie st-by?

    Edit:
    Ten transil oznaczony jest jako D4

    Edit2:
    Może z modelu dysku wynika jaki to transil? Spalił się na linii 5V.
  • Poziom 43  
    Że to zły zasilacz jest.
    Pewnie któraś cewka.
  • Moderator Samochody
    seba19981 napisał:
    Podczas mierzenia amper na wyjściu 5V/12V (ten do dysku) mimo podłączenia zielonego z czarnym na wtyczce ATX, po prostu zasilacz stanął, wyłącznik główny i znowu bzzzz, i tak w kółko.
    To normalne, zrobiłeś w ten sposób zwarcie na zasilaczu i zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Amperomierz włącza się szeregowo z odbiornikiem, a nie zwiera się nim źródła zasilania!
  • Poziom 11  
    tzok napisał:
    seba19981 napisał:
    Podczas mierzenia amper na wyjściu 5V/12V (ten do dysku) mimo podłączenia zielonego z czarnym na wtyczce ATX, po prostu zasilacz stanął, wyłącznik główny i znowu bzzzz, i tak w kółko.
    To normalne, zrobiłeś w ten sposób zwarcie na zasilaczu i zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Amperomierz włącza się szeregowo z odbiornikiem, a nie zwiera się nim źródła zasilania!


    Ty chyba nie zrozumiałeś. Podłączyłem kablem zielony z gnd na wtyczce ATX w celu włączenia tego zasilacza (ala wciśnięcie przycisku PwrOn).
    Ten fakt pomiń, bo dopiero później zauważyłem, że multimetr działa do 10A, a podczas mierzenia podłączyłem czerwony z +12V a czarny z GND. Gdy mierzyłem na zasilaczu od keyborda pokazywał 200mA.
    Ale spalenie transila coś chyba oznacza, co nie? Zasilacz jest już rozebrany, nowy wstawiony, jeszcze tylko dysk do naprawy.

    Jaki to transil? Transil na linii 12V (jest cały) ma oznaczenie:
    8E
    64A
    4 płatkowy kwiatek?

    Model dysku: HDS721616PLAT80, a na dole naklejki jest taki napis:
    N13508
    HGS-PFV16PLAT8(B)
  • Moderator Samochody
    seba19981 napisał:
    Ten fakt pomiń, bo dopiero później zauważyłem, że multimetr działa do 10A, a podczas mierzenia podłączyłem czerwony z +12V a czarny z GND. Gdy mierzyłem na zasilaczu od keyborda pokazywał 200mA.
    Robisz zwarcie i działa zabezpieczenie przeciwzwarciowe! W zasilaczu od keyboardu masz zapewne stabilizator 78L12, który na zwarciu zachowuje się jak źródło prądowe. Jeszcze raz powtarzam - tak się prądu nie mierzy i uczą tego na fizyce w gimnazjum... takie włączenie miernika grozi uszkodzeniem zasilacza jak i miernika!

    Transil możesz usunąć, bez niego dysk będzie działał (o ile nic więcej się nie uszkodziło) tyle, że nie będzie miał zabezpieczenia przed kolejnymi skokami napięcia.
  • Poziom 11  
    tzok napisał:
    Transil możesz usunąć, bez niego dysk będzie działał (o ile nic więcej się nie uszkodziło) tyle, że nie będzie miał zabezpieczenia przed kolejnymi skokami napięcia.

    Elktronikiem nie jestem więc nie wylutuję, a na dodatek mam lutownicę z dużym grotem. Jaki to może być transil? Dzisiaj jadę do Suwałk więc ta informacja mu się przyda. Jedynie co wiem to jest na linii 5V.

    Edit:
    Jutro kupuję nowy dysk. Gościu nie naprawił, bo powiedział że nie zrobi, bo nie wie jaka to dioda, oraz dodał że może sam dysk jest przyczyną spalenia siebie.
  • Poziom 11  
    Kupiłem nowy HDD z Seagate 500GB SATAIII. Co do zgodności z SATAII - dysk działa bez problemu. Mój stary ten Hitachi na IDE chyba już umierał bo miał słabe transfery oraz Windows dłużej się instalował. Wylutuję z niego transile i będę nim się "bawił" czyli go rozkręce :D

    Czyli mój złom obecnie:
    OCZ ModXStream Pro 500W
    Seagate Barracuda 500GB SATAIII
    TSST corp. CD/DVDW IDE
    Gigabyte GA-G31M-ES2L
    Intel Pentium D 915
    Zotac GeForce 8500GT
    CoolerMaster 80mm wentylator