Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV sony chassis FE2-przekaznik 4 razy tyka i......

mizera 12 Sty 2005 12:18 2454 6
  • #1 12 Sty 2005 12:18
    mizera
    Poziom 12  

    Koledzy pomóżcie !!!

    Był zwarty BU2515DX , wymieniłem na nowy razem z R550-10ohm
    teraz po włączeniu przekaznik 4 razy tyka w sekundowych odstępach,
    po czym zaczyna się wyświetlać kod 11

    z żarówką 60W bez BU2515 próbkuje co pół sekundy cały czas

    Prześledziłem chyba wszystkie wypowiedzi na tym forum,dotyczące
    chassis FE2 jednak w mojej sonce są inne objawy:

    nie uszkadza się BU 2515
    nie jest uszkodzona D505 i R565 na wej. ABL pin54 procesora
    wymieniłem już trafo HR8579 bez rezultatu
    nie pojawia się impuls H OUT na pin 24 procesora

    jeżeli ktoś z kolegów spotkał się podobnym problemem to proszę o pomoc

    0 6
  • #2 12 Sty 2005 20:21
    semicon
    Poziom 12  

    Sprawdź filtrowanie napięcia zasilania układu układu WN( stopnia końcowego odchylania poziomego ,inaczej mówiąc) czyli Elkę

    0
  • #3 13 Sty 2005 00:41
    mizera
    Poziom 12  

    Sprawdziłem,napięcie jest OK. 135v bez tętnień.
    Zrobiłem jeszcze taki numer że spolaryzowałem bazę tranzystora
    który załącza przekażnik i zmusiłem zasilacz do pracy ciągłej.
    Zmierzyłem napięcia i wszystkie są właściwe,ale wysokie nie
    wystartowało. dalej brak impulsów sterujących HOUT z procka.
    Czyżby on był kaput???

    0
  • #4 15 Sty 2005 12:59
    mizera
    Poziom 12  

    Witam wszystkich.

    wymieniłem procka i TV wystartował!!! ,ale jest jeszcze jedno
    uszkodzenie . Obraz jest przesunięty w prawo o jakieś 5cm i dziwnie
    się rozszerza i zwęża, załamuje się w kilku miejscach lub nie w zależności
    od treści obrazu ( biel/czerń).
    Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o podpowiedz

    0
  • #5 20 Sty 2005 01:39
    mizera
    Poziom 12  

    Szukając dalej doszedłem do diody D505 i R565,były uszkodzone, (choć przed wymianą trafa i procka sprawdzałem były dobre).Obraz jest taki jak w opisie wyżej . Czy w nowym procku mogło już paść wejście ABL (pin 54)???

    0
  • #6 20 Sty 2005 08:31
    domint
    Poziom 25  

    U mnie uszkodzenie wejścia ABL objawiało się bardzo bladym, właściwie negatywowym obrazem i wejście to miało rezystncję kilkunastu ohmów do masy. Proponuję sprawdzić jeszcze raz jakośc wlutowania procesora i otoczenie trafopowielacza bo to, że orginał był sprawcą uszkodzenia jest raczej pewne.

    0
  • #7 21 Sty 2005 01:43
    mizera
    Poziom 12  

    Witam.
    Zawziołem się na drania i znalazłem to uszkodzenie!!! Przyczyną ostatnich objawów były R045 i C508 pracujących również w torze ABL.
    Podsumowując uszkodzeniu uległy:
    BU2515DX,HR8579,TDA9394,D505,R565,R045 i C582.
    Dziękuję wszystkim którzy próbowali pomóc.
    Temat zakończony.

    0
  Szukaj w 5mln produktów