Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PROSZE O POMUSZCIE! MAGNETOWID MI PADL

NEONWARKA 04 Mar 2003 23:02 2255 11
    NEONWARKA
    Level 11  
    MAGNETOWID THOMSON V 1400 NIEWCIAGA DO SRODKA KASETY WSZYSTKO NIBY DZIALA GLOWICA SIE KRECI ZASILANIE JEST . KASETY NIEMOZNA WLOZYC ANI DELIKATNIE ANI NA SILE(ZA MALY MLOTEK , ALE WIEKSZEGO NIEMAM) WSZYSTKIE PROWADNICE TRYBIKI SA W POZADKU ,PRZYNAJMNIEJ TE NA WIERZCHU. Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC(PRZEPRASZAM ZA ORTOGRAFIE)
    krzysiek
    Level 27  
    na poczatek pisz malymi literami :)
    wracajac do tematu napisales glowica sie kreci! bez kasety?
    przy wkladaniu kasety zwiera sie mikro switch dajac tym samym info do procesora o rozpczeciu procedury startu i uruchomienia silnika windy poszukaj na poczatek jak u ciebie jest to rozwiazane
    TM85
    Level 27  
    Podaj więcej szczegółów co dokładnie dzieje się z kasetą: czy kaseta opuszcza się do końca na sankach czy nie itd.
    Ułatwisz w ten sposób forumowiczom udzielenie pomocy.
    NEONWARKA
    Level 11  
    co do glowicy: przy uruchomieniu (wlaczeniu zasialnia) głowica zaczyna sie krecic przez ok. minute nastepnie wlacza sie jakby tryb oczekiwania na polecenia.
    co do kasety: kasete swobodnie bez oporow mozna wlazyc do takiego polozenia jak gdy kaseta wychodzila z urzadzenia aby ja wyjac. dalej wsuwa sie na sile az do momentu gry tylna scianka kasety (tam gdzie naklejka jest) jest na rowni z obudowa (przednia scianka obudowy).dalej nieda sie wsunac kasety po puszczeniu kasety jest ona wypychana. przy wkladaniu kasety wszystkie ewentualne chaczyki i blokady w okolicach klapki zwalniaj sie.

wedlog mnie tak mi sie wydaje niejestem pewny jest to kwestia silniczka o ile oczywiscie od mechanizmu kasety jest jaki kolwiek silniczek.

przepraszam za duze literki i ortografie
    moje opisy sa moze niedosc jasne i nieprecyzyjne ale wlasnie koncze technikum elektroniczne :D :(
    art23
    Level 25  
    pewnie masz zabrudzonego switcha funkcji ale jezeli sie na tym nie znasz trudno Ci bedzie zlokalizowac gdzie on sie znajduje a co dopiero przeczyscic i ustawic tak jak powienien byc ale jesli sie rozsypie mechanizm to czeka Cie chyba tylko serwis wiec czasami od razu warto do niego jechac zanim sie wiecej szkod narobi.Pozdrawiam
    TM85
    Level 27  
    Znajdź i sprawdź switch wspomniany przez KRZYŚKA. Powinien załączać się kiedy kaseta prawie cała wejdzie do środka (przed opuszczeniem sanek !)
    Krzysztof Lewandowski
    Level 12  
    Uszkodzenia mikrowlacznika nie sa czeste. Zazwyczaj powodem braku wciagania kasety jest zerwanie lub wyciagniecie paska napedu sanek kasety. Dzieje sie tak czesto z powodu rozpuszczenia gumy przez smar lub po prostu ze starosci. Przysluchaj sie uwaznie czy przy wciskaniu kasety wlacza sie poza startujacym bebnem glowicy takze jakis inny silniczek i przesledz jak naped wciagania sanek kasety przenoszony jest od silnika na mechanizm. Czesto jest to wlasnie pasek lub rzadziej sprzeglo cierne.
    NEONWARKA
    Level 11  
    mikro switcha niestety nieznalazlem .natomiast zdjelem konstrukcje zawierajaca trybiki i silniczek. mam pytanie do do silniczka jakie max napiecie i prady moga byc do niego przylozone ?
    na plytce scalonej polaczonej z silniczkiem sa 4 jakby punkty kontrolne gnd,a,b,c -doczego one sluza??
    czy wczasie dzialania uzadzenia na tym silniczku powinno byc napiecie ?

p.s. po zdjeciu powyzszej konstrukcji kaseta wchodzi bez problemu
    Krzysztof Lewandowski
    Level 12  
    Ok! Czujnik wsuwania sanek byc musi. Zazwyczaj jest on gdzies po bokach sanek. Czujnik ten uruchamia silnik polaczony z trybikami, ktore zdjales. Oczywiscie bez trybikow sanki wjada ale nie usuwa to problemu. Szukaj czujnika. Moze to byc rownierz fotokomorka ale zanjduje sie na pewno w poczatkowej fazie wsuwania kasety. Uruczamiany w momencie gdy kaseta zaczyna popychac sanki. Nie mapisales czy wsuwanie sanek powoduje uruchamianie silnika polaczonego z tymi zdjetymi trybikami. Napisz czy naoed z silnika przenoszony jest na zebatke czy slimak? Czy jest tam pasek czy sprzeglo?
    NEONWARKA
    Level 11  
    mysle ze znalazlem usterke magnetowid ten byl juz raz naprawiany i po wymontowaniu silniczka obracal sie rdzen o 359stopni swobodnie powodem byla cyna na magnesie . musze znalesc jakis sklep z silniczkami i kupic nowy bo tego chyba wyremontowac mi sie nie uda bo ktos go juz raz naprawial
    a mikroswitch rozumiem ze jest to element wlaczony w obw. elektr. ??
    jesli tak to nawidoku go niema. nieorientujecie sie panowie gdzie mozna zanalesc do magnetowidow schematy elektryczne?? (thomsona v 1400)?
    Krzysztof Lewandowski
    Level 12  
    CIesze sie, ze masz czesciowy sukces. Schematow fura do nabycia na http://www.schematy.pl a silnik spróbuj kupic ze zlomu na gieldzie elektronicznej. W Lodzi jest tego fura.
    NEONWARKA
    Level 11  
    dziekuje za pomoc :) pozdrawiam do uslyszenia