Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofalówka Amica AMM 23E80GI buczy

maciejowy2 30 May 2012 10:26 6731 11
Automation24
    maciejowy2
    Level 2  
    Witam wszystkich. Zepsuła mi się mikrofala jak w temacie, zaczeła strasznie buczeć - transformator. Musi mieć gdzieś, zwarcie bo po niecałej minucie wyłącza mi zabezpieczenie nadmiarowoprądowe (10A) w domu gniazda 230V. Przestaje buczeć w momencie otwrcia dzwiczek. Po zamknięciu dzwiczek na trafo podawane jest napięcie i buczy nawet bez uruchomienia konkretnego programu i.......wywala zabezpieczenie nadmiarowoprądowe.
    Zrobiłem kilka pomiarów:

1. Transformator MD-801 EMR-1
    a) uzwojenie pierwotne
    - pomiar rezystancji uzwojenia pierwotnego: 0Ω czyli zwarcie,
    - początek uzwojenia pierwotnego do obudowy: nieskończoność,
    - koniec uzwojenia pierwotnego do obudowy: nieskończoność,
    b) uzwojenie wtórne, uzwojenie żarzenia
    - pomiar rezystancji uzwojenia zarzenia: 0Ω czyli zwarcie,
    - początek uzwojenia żarzenia do obudowy: nieskończoność,
    - koniec uzwojenia żarzeniado obudowy: nieskończoność,
    c) uzwojenie HV
    - pomiar rezystancji uzwojenia HV do obudowy: 198Ω,
    d) pomiar rezystancji pomiedzy uzwojeniami: nieskończoność

2. Magnetron 2M219J
    - pomiar rezystancji na zaciskach: 0Ω, czyli zwarcie,
    - pomiar rezystancji pomiędzy zaciskami a obudową: nieskończoność

3. Kondensator HV
    - pomiar rezystancji między zaciskami: nieskończoność,
    - pomiar rezystancji pomiędzy zaciskami a obudową: nieskończoność
    - wskazuje prawidłową pojemność 1µF;

4.Dioda HV T3512 włączona pomiędzy obudowę a kondensator
    - pomiar wskazuje: nieskończoność

Dodam, że po odłączeniu magnetronu , kondensatora i diody mikrofala zachowuje się tak samo czyli buczy. Po zamknieciu dzwiczek napięcie podawane jest na trafo i buczy. Mikrofala ma 2 lata i 5 miesięcy i juz po gwarancji. Wszystko wizualnie wygląda w porządku. Mikroprzełaczniki od drzwi nie są zatarte. Podejrzewam , że coś jest nie tak z panelem sterowania. Dodam jeszcze, że zanim mikrofala padła, to miała już takie zagrania, ale po wyłączeniu jej z sieci i po ponownym włączeniu pracowała prawidłowo.

Proszę o pomoc bo w domu mamy małe dziecko i czesto mikrofala była używana
  • Automation24
    movzx
    Level 40  
    maciejowy2 wrote:
    Po zamknieciu dzwiczek napięcie podawane jest na trafo i buczy.
    Sprawdź więc na początek sterowanie zamiast rozbierać układ zasilania magnetronu.
    Swoją drogą tyle "zer" na rezystancji to niezwykle ciekawa sprawa ;)
    Może pora zmienić miernik albo baterię?
  • Automation24
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Miernik masz faktycznie chyba z "Biedronki" :D Ale moim zdaniem masz uszkodzone trafo. Możesz jeszcze spróbować odłączyć wszystko na wtórnym i zobacz co się będzie działo.
    maciejowy2
    Level 2  
    Jeżeli chodzi o miernik- faktycznie bateria juz jest słaba.
    cezet wrote:
    Ale moim zdaniem masz uszkodzone trafo. Możesz jeszcze spróbować odłączyć wszystko na wtórnym i zobacz co się będzie działo.

Zrobiłem już tak. Po odłączeniu całej strony wtórnej trafo buczy tak samo jak wcześniej. Zastanawia mnie fakt że, po zamknięciu drzwiczek na trafo podawane jest napięcie bez wyboru programu
    kacha36
    Level 23  
    Witam.
    Spróbuj wpiąć amperomierz szeregowo z uzwojeniem pierwotnym , możesz też zmierzyć napięcie na zaciskach transformatora podczas "buczenia". Zerowa rezystancja uzwojenia pierwotnego wskazuje na uszkodzenie transformatora więc ostrożnie z pomiarem prądu.
    Kaśka.
    kidu22
    Level 35  
    maciejowy2 wrote:
    Zrobiłem już tak. Po odłączeniu całej strony wtórnej trafo buczy tak samo jak wcześniej

Czyli masz zwarcie na trafo i dodatkowo zczepiło ci styki przekaźnika załaczającego.
    maciejowy2
    Level 2  
    Sprawdziłem przekaźnik załączający trafo, ma styki zwarte. Typ przekaźnika mocy to: 302WP-1AH-C MO2. Przeczytałem że, oznaczenie 1A mówi o pojedyńczym biegunie normalnie otwartym, czyli wychodzi, że styki się zwarły. Przekaźnik do wymiany - tylko czy dostanę? Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.
    Druga sprawa to - zastanawia mnie fakt podłączenia tego przekażnika. Analizując obwód od strony filtra wychodzi L i N. Przewód N wchodzi na przekażnik 302WP-1AH-C MO2 poprzez zabezpieczenie termiczne na Magnetronie. Z przekaźnika wychodząc podawane jest na uzwojenie pierwotne transformatora. Tu wszystko ok. Analizując L - wychodzi z filtra na mikrusa na drzwiach (styk zwarty przy zamkniętych drzwiach) i podawane jest na drugiego mikrusa na drzwiach. Przy zamkniętych drzwiach L podawane jest na uzwojenie pierwotne transformatora, a przy otwartch faza L podawana jest na wyjście przekaźnika 302WP-1AH-C MO2. Wiem że faza L nie będzie podana bo przy otwartych drzwiach pierwszy mikrus nie poda napięcia. Ale po co to połączenie?

Gdybym nie znalazł przekaźnika mocy typu: 302WP-1AH-C MO2 to jaki zamiennik mogę zastosować. Czy spotkaliście się już z taką usterką.
    Jeszcze muszę sprzwdzić dokładnij trafo
    kacha36 wrote:
    Witam.
    Spróbuj wpiąć amperomierz szeregowo z uzwojeniem pierwotnym , możesz też zmierzyć napięcie na zaciskach transformatora podczas "buczenia". Zerowa rezystancja uzwojenia pierwotnego wskazuje na uszkodzenie transformatora więc ostrożnie z pomiarem prądu.
    Kaśka.

Jakiej wielkości prądu mam się spodziewać?
    kidu22
    Level 35  
    Właśnie po to jest drugi styk że jak sterownie zawiedzie, bo ci zespawa styk stycznika , to masz drugie zabezpieczenie mechaniczne, czyli drugi styk, niezależny.
    Jak by było inaczej to pewno byś nie pisał na tym forum.

Mikrofalówka to zabójcze urządzenie jak sie grzebie w niej po omacku. A mikrofale sie generują.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    maciejowy2 wrote:

Jakiej wielkości prądu mam się spodziewać?

I=U/R. Czyli dużo, w praktyce ograniczone rezystancją pętli zwarcia i rezystancją linii zasilającej ( czy impedancją jak kto woli, jako że to prąd przemienny). A tak naprawdę to nie masz 0Ω, tylko nieco więcej - a to już różnica. Upewnij się czy odłączyłeś wszystko co tylko możliwe od wtórnej strony transformatora - buczenie na biegu jałowym, bez obciążenia, i wyrzucanie zabezpieczenia, jednoznacznie kwalifikują trafo ( i ewentualnie całe urządzenie) na złom.
    movzx
    Level 40  
    robokop wrote:
    I=U/R
    Przy prądzie przemiennym? Nie zgadzam się. Ale zaraz powstanie tutaj taki off-topic że głowa boli.

maciejowy2 wrote:
    a przy otwartch faza L podawana jest na wyjście przekaźnika 302WP-1AH-C MO2. Wiem że faza L nie będzie podana bo przy otwartych drzwiach pierwszy mikrus nie poda napięcia. Ale po co to połączenie?
    Kolega kidu22 już częściowo wyjaśnił.
    Ja dodam od siebie że to jest podwójne zabezpieczenie - pierwszy mikrowyłącznik odcina zasilanie, natomiast w przypadku jego uszkodzenia (i ew. zgrzania przekaźnika), drugi mikrowyłącznik ma za zadanie zrobić zwarcie i przepalić bezpiecznik, chroniąc użytkownika przed ugotowaniem.
    Sekwencja przełączania jest mechanicznie tak dobrana, że przy normalnej pracy najpierw rozwiera się "jedynka" a potem dopiero "dwójka" zwiera L i N - więc zwarcie nie następuje.
    maciejowy2
    Level 2  
    Witam, mikrofala po wymianie przekaźnika narazie śmiga. Przy zakupie samego przekaźnika same problemy bo produkt Made in China, cztery sklepy elektroniczne w Poznaniu i nic. W jednym znalazłem Polski zamiennik, ale rozstaw nóżek nie pasował. Udałem się do serwisu Amici w Poznaniu. Serwisant stwierdza że, samych przekaźników firma nie ma w swojej ofercie tylko całe panele sterowania. Pytam się ile kosztuje panel - serwisant stwierdza po 5 min. przeglądania komputera, że do tego modelu nie przewidziano wymiennego panelu sterującego (mikrofala ma 2,5 roku). Na gwarancji dostałbym nową, a tak nie do naprawy przez nich. Normalnie nie wierzyłem w to co mi mówią. W końcu kupiłem od nich panel z innej mikrofali z demontażu. Przelutowałem przekaźnik, narazie pracuje. Płytkę kupiłem w ciemno, bo nie wiadomo czy przekaźnik był dobry bo panowie nie mieli przy sobie miernika. Ogólnie porażka.

movzx wrote:
    Ja dodam od siebie że to jest podwójne zabezpieczenie - pierwszy mikrowyłącznik odcina zasilanie, natomiast w przypadku jego uszkodzenia (i ew. zgrzania przekaźnika), drugi mikrowyłącznik ma za zadanie zrobić zwarcie i przepalić bezpiecznik, chroniąc użytkownika przed ugotowaniem.
    Sekwencja przełączania jest mechanicznie tak dobrana, że przy normalnej pracy najpierw rozwiera się "jedynka" a potem dopiero "dwójka" zwiera L i N - więc zwarcie nie następuje.

U mnie bezpiecznik w mikrofali się nie przepalał bo wcześniej zadziałało zabezpieczenie nadmiarowo prądowe B10. Widocznie mają inna charakterystykę czasowo prądową.

movzx wrote:
    Przy prądzie przemiennym? Nie zgadzam się. Ale zaraz powstanie tutaj taki off-topic że głowa boli

Należałoby uwzględnić jeszcze cosinusik na poziomie 0,8 co dało by prąd jeszcze większy.

Wszystkim dziekuje za pomoc i zamykam temat
    movzx
    Level 40  
    maciejowy2 wrote:
    cosinusik na poziomie 0,8 co dało by prąd jeszcze większy.
    Lepiej faktycznie zamknąć temat...