Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VCR Sony SLV-777 - zasilacz z MA2831

Przemyslaw 12 Jan 2005 14:21 4368 14
    Przemyslaw
    Level 28  
    Witam!

W magnetowidzie Sony SLV-777 natrafilem na wylane elektrolity z zasilaczu. Wymienilem wszystkie i zasilacz ruszyl z tym, ze po 2 godzinach spuchl i strzelil jeden z kondensatorow. Jak sie okazalo mial do tego prawo, poniewaz napiecie na nim bylo o wiele zawyzone.
    Okazuje sie, ze zasilacz na podstawowej galezi ktora sluzy do stabilizacji napiecia ma 7,6V zamiast 5,8V. Obwod transoptora sprawdzalem i tranzystor w transoptorze nasyca sie dokladnie przy 5,8V.
    MA2831 oraz transoptor PC111 wymienilem. Luty poprawilem.
    Tak apropos: co to za dioda DIN60 (D104)? Chcialem ja podstawic ale nigdzie nie ma informacji.
    michald
    Level 33  
    Ta dioda to D1NL20 ale za nia mozesz wstawic 1N4148 lub 1SS133 lub BA318

Pozdr
  • Helpful post
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    D104=D1N60 - konwencjonalna dioda prostownicza 600V/1A np. 1N4005
    Usterkę związaną ze stabilizacją napięć wyjściowych może powodować IC201=AN1431T (regulowane źródło napięcia) ale można podstawić popularny TL431.
    Przemyslaw
    Level 28  
    D1N60 w zasadzie pasuje, choc ta moja jest w SMD a D1N60 wg serwisowki - nie. Oznaczenie na obudowie "V6". Dziwi mnie troche zwykla dioda w tym miejscu - spodziewal bym sie raczej szybkiej ale rzeczywiscie wszystko wskazuje, ze jest to "siostra" 1N400x.
    W kazdym razie podstawianie tej diody nic nie daje a TL431 jest wymieniony i dziala (sprawdzalem ten obwod "na sucho" za pomoca regulowanego zasilacza i diody LED wlaczonej w obwod tranzystora transoptora - tranzystor"zwiera" dokladnie przy 5,8V). Podczas pomiarow tranzystor w transoptorze wydaje sie byc nasycony bez przerwy - 0,2V miedzy C-E - zadnych oscylacji. Tak jakby zasilacz chodzil na minimum "gwizdka". Boje sie odlaczyc obwod transoptora zeby zobaczyc co sie stanie bo MA.... nie jest tani :) Kompletnie nie wiem co moze powodowac takie zachowanie. Nigdzie nie ma noty tej egzotycznej kostki i nawet za dobrze nie wiadomo, kto ja produkuje. Mam jeszcze pomysl zasilenia tego zasilacza 110V, zobaczymy jak sie wtedy zachowa, ale to juz jutro.
  • Helpful post
    oldboy
    Jeżeli dioda jest w obudowie SMD i posiada napis V6 to może mieć inne parametry.
  • Helpful post
    michald
    Level 33  
    1N4005 odpada bo wartosc pradu wstecznego dla niej to IR=5 [uA] a dla D1N60 IR=10 [uA].

Mozesz spokojnie za nia wstawic 1N4148 lub 1SS133 lub BA318 przeciez tam nie ma 600V a poza tym wie ze te diody mozna zastosowac bo projektowalem przetwornice zaporowa do zasilania obwodu diody laserowej i uzylem w obwodzie stabilizacji diody 1N4148 ktora zalecal producent kosci (sterownika).

Te diody ktore podalem to diody szybkie o max czasie przelaczania 4ns.
    Przemyslaw
    Level 28  
    pominmy juz temat tej diody. I tak nie dziala skubaniec. Nawet na 110V zawyza i transoptor w nasyceniu bez przerwy. ;(
    michald
    Level 33  
    A jakie masz podpiete obciazenie na wyjciu ?
    Przemyslaw
    Level 28  
    Nie ma obciazenia :D ale nie sadzisz, ze skoro jest transoptor i TL to nie powinno przekroczyc ustawionego za pomoca tego obwodu? Zasilacz wczesniej pracowal w tym magnetowidzie przez 2h i wszystko niby bylo ok, ale kondensator jednak wystrzelil - napiecia byly i tak zawyzone. Wiec to chyba nie sprawa obciazenia. On pracuje stabilnie, tylko zawyza.
  • Helpful post
    michald
    Level 33  
    Zasilacz impulsowy nie bedzie pracowal bez obciazenia.

Podlacz obciazenie w postaci zarowki na wyjcia galezi najbardziej wydajnej pradowo i dopiero sprawdz poprawnosc napiec.

Bez obciazenia zawsze napiecia beda zawyzone.

Pozdr

Dodano po 25 [minuty]:

Zarowke powinienes dolaczyc do galezi 5.8V :

laczowka

CN411 PIN 1 lub
    CN412 PIN 2
    lub CN413 PIN 1
    Przemyslaw
    Level 28  
    Miales racje - moje uznanie! Obciazylem galaz 5,8V rezsystorem 39ohm/5W i napiecie ustabilizowalo sie na poziomie 5,9V czyli OK.
    Zmagan jednak nie koniec. Wlasciwie to "wylecial" kondensator C203. Jest on zamontowany za prostym powielaczem napiecia, ktorego sensu zastosowania wlasnie nie rozumiem. Oryginalnie byl tam 1500uF/25V. Ja zalozylem 1000 /25 i bylo ponad 30V. Zauwazylem tez pewien problem - poniewaz przy zastosowaniu tam 2200/25, napiecie osiaga na nim ok 25-26V. Zatem napiecie za "powielaczem" zalezy od jakichs parametrow tego kondensatora. Oryginalu nie mam gdzie kupic - moze byl jakis specjalny i w tym problem. Macie pomysl co z tym zrobic? Reszta zasilacza jest jakby OK. Jest jeszcze maly problem z zalaczaniem PQ09RH11 ale juz mam nowy i chyba sobie z tym poradze.
    map69
    Level 12  
    Witam,
    podnoszę wątek, ponieważ wczoraj spotkałem sie z identycznym problemem.
    Magnetowid SONY SLV-777 VP, wymieniłem wszystkie elki w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej.
    Przetwornica ruszyła lecz tak jak u kolegi Przemyslawa nie załączały sie PQ09RH11 (IC204) oraz PQ12RF11 (IC202). Powód okazał sie banalny - zalegające w otworach płytki resztki elektrolitu przywierały nóżki nr 4 stabilizatorów do masy. Po wyjęciu stabilizatorów i dokładnym wyczyszczeniu otworków jest ok - załączają się.
    Pozostał jednak jeszcze drugi problem o którym pisał kol Przemyslaw czyli 31,7 V na C203 (1500uF/25V). Według schematu powinno być 17,8V, wszystkie pozostałe napięcia są tylko minimalnie podwyższone, w głównej gałęzi jest 6,0V zamiast 5,8V.
    Doraźnie poradziłem sobie podnosząc C301 w powielaczu co spowodowało, ze działa on jak zwykły prostownik i daje napięcie na C203 ok 15V które idzie dalej na stabilizator 12V (IC203). Wszystkie funkcje magnetowidu działają bezbłędnie, podłączony do prądu od 24h, jednak nie lubię takich prowizorek więc chciałem zapytać kolegów jaka jest rola tego powielacza - w jakim celu zwiększa napięcie z 15V do 30V gdy za nim jest kondensator 1500uF/25V i stabilizator 12V?
    Dodatkowe pytanie dotyczy temperatury zasilacza. Po ok 1/2 godz pracy w trybie ON (bez kasety) obudowa zasilacza, która jest jednocześnie radiatorem jest gorąca, nie da się jej dotknąc na dłużej jak 2s. Ogólnie rozumiem, że taka przetwornica ma prawo sie grzać ale czy aż tak?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam,
    Maciek
    oldboy
    Punktem wyjścia do analizy tego przypadku jest obciążenie gałęzi 12V. Tym napięciem są zasilane tylko silniki, czyli w czasie kiedy żaden z nich nie pracuje nie ma poboru prądu. Wtedy napięcie na kondensatorze C203 osiąga największą wartość i nie jest to 17,8V jak zaznaczono na schemacie ale większe. Napięcia na schemacie są podawane dla trybu PLAY (REC) czyli w tym czasie pracują napędy DRUM i CAPSTAN.
    Z kolei - przywoływany w temacie układ nie jest powielaczem napięcia lecz układem podwyższającym napięcie z odzyskiwaniem energii (dławik) w celu zwiększenia wydajności prądowej zasilacza 12V.
    W tak pracującym układzie krytycznym elementem jest kondensator C203 a właściwie jego pojemność. Utrata pojemności, przy braku poboru prądu w tej gałęzi, powoduje wzrost napięcia i w konsekwencji uszkodzenie kondensatora.
    Odłączenie kondensatora C301 jest błędem serwisowym, ponieważ zostaje zaniżona wydajność prądowa tej gałęzi, co nie gwarantuje poprawnej pracy silników. Wydaje się celowym zwiększenie wartości pojemności C203 np. do 2200µ
    map69
    Level 12  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Wlutowałem z powrotem C301 i sprawdziłem napięcia na C203 pod obciążeniem - w trybie play wyniosło 15,2V a w trybie stop 31,7V, zwiększenie pojemności C203 do 3300uF nie spowodowało żadnej zmiany napięcia na nim (31,7V), natomiast zmniejszenie pojemności C203 do 1000uF spowodowało wzrost napięcia do 32,5V. Ostatecznie jako C203 zastosowałem 2200uF/35V zamiast 25V aby nie doszło do jego uszkodzenia.

Jeśli chodzi o temperaturę zasilacza to zmierzyłem ja w następujących trybach:
    standby - 45° C
    on/stop - 60° C
    on/play - 65° C
    Wydaje mi sie, że te wartości są akceptowalne, ale gdybym sie mylił to poproszę o informację.

Pozdrawiam,
    Maciek
    PiM_FM
    Level 25  
    Witam. też mam problem w zasilaczu z VCR sony SLV-55ME też na MA2831. Niestety nie mogę dorwać schematu a link z pierwszego posta nie działa :( więc liczę na waszą pomoc. Narazie to znalazłem spalony rezystor w bazie tranzystora i sam tranzystor. Na układzie MA nie widać naocznych ;) śladów uszkodzenia.