Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Koolie - czyli rosyski Robocop z lat 60

gumis2 30 May 2012 19:25 4189 11
    gumis2
    Level 14  
    http://hotshkin.livejournal.com/117151.html

Poprawiono zamieszczenie zdjęć.
    ANUBIS

temat może zaciekawić tych co robią jakieś roboty, w sensie - jak oni utrzymali równowagę, czym to napędzili ? hydraulika ? równowaga przez inercję ?
    cyclone4
    Level 17  
    gumis2 wrote:

temat może zaciekawić tych co robią jakieś roboty, w sensie - jak oni utrzymali równowagę, czym to napędzili ? hydraulika ? równowaga przez inercję ?

Myślę że to ta sama technika z w Gwiezdnych Wojnach - tam były takie maszyny kroczące które strzelały do leśnych miśków.
    homman
    Level 26  
    O ile się nie mylę widziałem kiedyś szerszy opis projektu.

Projekt testowano na zwierzętach.
    I podłączano się pod neurony w tych czasach!!!
    Niestety nie pamiętam źródła.
    Projektów widziałem 3 lub 4.

Napędzanie było elektroniczno-hydrauliczne tak jak i w dzisiejszych robotach. Choć dziś hydrauliki się unika.
    cyclone4
    Level 17  
    homman wrote:
    O ile się nie mylę widziałem kiedyś szerszy opis projektu.

Projekt testowano na zwierzętach.
    I podłączano się pod neurony w tych czasach!!!
    Niestety nie pamiętam źródła.
    Projektów widziałem 3 lub 4.

Napędzanie było elektroniczno-hydrauliczne tak jak i w dzisiejszych robotach. Choć dziś hydrauliki się unika.

Widać jak niewykształconą gawiedzią łatwo manipulować. Ten projekt to oszustwo zrobione dla hecy, coś takiego nie istniało.

http://gizmodo.com/5776600/the-story-of-the-giant-dog+headed-robot-that-never-was
    Artur k.
    Admin of Audio group
    James Bond od samego początku kariery (również lata 60) miał wcale nie gorsze gadżety. Szkoda tylko, że poza filmem, do dziś nikt niczego takiego na oczy nie widział.
    homman
    Level 26  
    Dlatego nazywa się to projekt lub koncepcja.
    zimny8
    Level 33  
    Co innego przyszyć głowę drugiego psa, właściwie tylko skórę, tętnicę szyjną, żyły i część naczyń, i przełyk do żołądka "nosiciela", wszelkie połączenia neuronów są po prostu odcięte i głowa psa nie czuje ciała, to jak paraliż.
    A co innego, kiedy trzeba by te wszystkie neurony podpiąć i choćby to była najnowocześniejsza elektronika cyborga, to jak mógłby tym mózg psa sterować?.
    Pocieszny
    Level 38  
    Dochodzi jeszcze "zasilanie" takiego psa. To raczej nie jest zbyt proste do zrobienia.
    homman
    Level 26  
    Proponuje poszukać projekt małpa z usa. Gdzie małpa posiada wyjście Com na głowie.

Podpięte do neuronów. Jakieś 20 lat temu.

Więc przykro mi podpięcie pod nerwy jest jak najbardziej możliwe. Problem stanowi uszkodzenie nerwów. Którego puki co nie da się naprawić.

A dziś produkuje się np sterowane neuronowo ręce. Podpina się kamery do nerwów wzrokowych itd.
    zimny8
    Level 33  
    Tu nie chodzi o podpięcie pojedynczych neuronów, aby Koolie - czyli rosyski Robocop z lat 60 tak "działał", czy jakiś inny, nawet współczesny odpowiednik bio-cyborga ( z odciętą głową), trzeba podpiąć prawie cały rdzeń kręgowy, sama możliwość/zdolność chodzenia to tysiące połączeń i funkcji, a gdzie cała reszta związana choćby tylko z motoryką? i nawet nie mówimy już o reszcie i innych problemach.
    Zresztą podpinanie się do połączeń nerwowych, jakieś jacki w głowie i inne to teraz śmieszne i odległe historie, dziś można na podstawie zapisu podobnego do EEG i rezonansu, przy użyciu pewnych algorytmów praktycznie "czytać w myślach" ale nawet tak nie można jeszcze sprawnie kontrolować/sterować czymś w rodzaju mech-avatara.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    homman wrote:
    A dziś produkuje się np sterowane neuronowo ręce. Podpina się kamery do nerwów wzrokowych itd.

No, ale jest to stosunkowo nowy "wynalazek". W temacie mowa o latach 60, kiedy to minęło raptem nieco ponad 10 lat od zbudowania pierwszego działającego tranzystora.
    Romulus7874
    Level 29  
    To wygląda jak pocztówka z poligonu. :D :D