Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem.

1234 30 May 2012 20:44 19893 16
    1234
    Level 23  
    Hej wszystkim.
    mam problem z silnikiem jak w temacie.
    co zrobione.
    1. Pierścienie (na ciśnieniowych przerwa 0,15 na olejowym 0,1).
    2.luz zaworowy miedzy 0.1 a 0.15 na obydwu zaworach.
    3.Płukanie gaźnika.
    4.klin sprawny.
    5.magnes od zapłonu cały (od ładowania w środku koła brak jednego, gdzieś wyszedł i raczej nie wróci :) )
    Wady:
    1.rozgięte blaszki na cewce zapłonowej z jednej strony.( iskra jest ok)
    2.ten magnes od ładowania
    3.brak sprężynek od regulowania obrotów.
    4.luz na korbie
    5. słabo działa odprężnik rozruchu
    Problem:

1.Silnik odpala tylko i wyłącznie na BBBBBBardzo dużej ilości paliwa. Połowa strzykawki 20ml i chwilka pracy.
    2.bardzo mocno odbija do tyłu tzn zatrzymuje rozrusznik przy próbie odpalenia (pewnie wina odprężnika)

-cewka powinna być przewodem WN do dołu czy do góry.
    -wydaje mi się że zapłon jest w złym momencie ktoś może się orjętuje ma zdjęcie gdzie powinien byś magnes w chwili zapłonu przy sprawdzaniu lampą stroboskopową?
    -jeżeli wstrzykuje paliwo w dużych ilościach to pracuje

Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem. Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem. Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem. Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem. Tecumseh ohv135 - problem z odpalaniem.

ostatnie zdjęcie przedstawia położenie magnesu względem zewki w momęcie GMP (obydwa zawory otwarte.

Dodano po 24 [minuty]:

jeżeli silnik będzie poprawnie odpalał to na pewno wymienię korbę
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    I tu jestem zaskoczony!!!
    -myślałem ze ta śrubka od dołu z boku gaźnika to tylko upust starego paliwa.
    -Naprawiałem sporo silników w zagęszczarkach zarówno diesel jak i benzynę ale takiej konstrukcji nie widziałem! w 99 przypadków to taka śrubka jest do spustu "syfu"
    -dziś podłączyłem gaźnik od silnika GX390, jednak nie dało się odpalić cały czas jak załapie to cofa wał do tyłu,( tak samo na oryginalnym) rozrusznik nie może go przełamać.

-

-brak pompki paliwa (grawitacja)
    -rozrząd na 100% na znaki ( obydwa zawory otwarte w takim samym stopniu w pozycji GMP tłoka) Ustawienie jest tak proste że 5 latek by to ustawił, jeżeli chodzi o znaki na kołach.

- myślę jeszcze nad manewrem wyjęcia klina i przestawienie o pewien kąt koła zamachowego tak żeby opóźnić zapłon :)

Pytania.
    -Może ktoś wie jaką długość, wysokość ponad krzywkę ma mieć odprężnik.
    -kąt wyprzedzenia zapłonu. ( może taki mniej więcej żeby odpalił)

Dodano po 1 [minuty]:

PANIE Ryszardzie wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedz, po szybkości odpowiedzi mniemam że już "chwile" Pan siedzi w tych małych silniczkach :)
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    Nie odbija.Obraca się płynnie z oporem przy zsuwie sprężania (jezeli dostanie troche paliwa zaczyna odbijać).
    Czy nie orientuje się Pan czy ten silnik bedzie pracował na cewce od małej kosiarki 3-4KM ?
    -pokombinuje z ustawieniem koła zamachowego,bo taka cewkę uzywana cięzko zdobyc)
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    cewka jest na 99% oryginalna, jutro pokombinuje myślę ze 12 stopni to rozsądne wyprzedzenie zap.
    helena33
    Level 27  
    Zmniejsz przerwę na zaworze wydechowym na 0,05 mm i spróbuj.
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    Niestety, zmiana przerwy mało pomoże, pewnie chodzi Panu oto żeby odprężnik nacisnął zawór głębiej. Już tej metody próbowałem, bez skutku albo nie spręża albo i tak samo odbija :( . silnik i tak do rozbiórki już 3 raz :( muszę poprawić ten odprężnik.
    User removed account
    User removed account  
    1234
    Level 23  
    Problem został rozwiązany :) (częściowo )

-Problem był dwuczęściowy.

1.Zapchany gaźnik :( (dałem ciała na całej linii) dysza główna, niestety plastikowa, była czyściutka jak nowa, ale otworek pod nią zapchany, oring się rozsypał ze starości. Poświeciłem latarką z boku a tu nic nie widac,więc kompresor i dmuchamy jak wystrzeliła to już po nim... nowy i super widac światełko w tunelu :)

-dlatego pracował tylko chwileczkę na paliwie ze strzykawki...

2.Uszkodzony (starty) dekompresator na wałku rozrządu.

-Dlatego rozrusznik podczas zapłonu cofał się, odbijało do tyłu.
    (do odpalenia posłużyły mi dwa akumulatory jeden 13,2V w pełni naładowany oraz drugi jakieś 11V w szereg i przełamało silnik odpalił ze ssania a później aby wolne i cyka.... :) )

-Nie zamykam jeszcze tematu bo jeszcze nie wiem co z wysokością dekompresatora, oraz sterowanie gaźnika trzeba poprawic.

Bardzo dziękuje za dotychczasową pomoc!!!

Dodano po 5 [godziny] 45 [minuty]:

jak sprawdzić naprawić dekompresator (odprężnik w tecumseh OHV)

http://screwdrivers.viabloga.com/news/tecumse...gine-decompression-pin-repair-and-replacement
    1234
    Level 23  
    dekompresator naspawany, ale za dużo (tak na zapas :( ) luz zaworowy ogromny żeby silnik odpalał. około 1-2mm klepie jak stara szkapa podkowami :) i 4 raz rozbiórka :(
    1234
    Level 23  
    odprężnik poprawiony, na długość 24,40mm z lekkim stożkiem na początku.
    cięgna po prostowane, założona sprężynka reg. obr. niestety nie oryginalna (zobaczymy podczas pracy jak z mocą)

1. jedno pyt. jaka śruba (gwint) jest na wale? calowy, metryczny?
    1234
    Level 23  
    Gwint jest calowy o rozmiarze 7/16.