Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

M40/74G-GB-FTCU-UK UMC prześwietlony, prawie biały obraz

zbyszekskibinski 31 May 2012 19:26 3262 13
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jak w tytule obraz bardzo jasny i prześwietlony. Ekran Samsung LTA400HM07.
    Na T-con 'gotuje się' MAX9591 (układ korekcji gamma) więc podejrzenie padało na niego ale: po wypięciu lewej taśmy t-con-matryca obraz poprawny w prawej połowie, po zapięciu jej i wypięciu prawej, obraz nieprawidłowy po lewej i układ znowu gorący. /Wszystkie napięcia na T-con na regulatorach dobre/.

Stąd wnioski, że zwarcie powodują elementy płyty source-driver panela. Czy ktoś naprawiał tą matrycę z powodzeniem (np. zwarte kondensatory smd na listwie itp.)?
    Dzięki za podp.
    japierdziu
    Level 15  
    Zwarte kondensatory powinny być łatwo namierzalne omomierzem, o ile nie wyparowały wcześniej. Prawo Ohma już znasz? :)
    japierdziu
    Level 15  
    Jeszcze nie. Ale ja uprzedziłem twoje kolejne pytanie, które wynika z poprzedniego.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Kondensatory na prawej listwie sprawdzone jedyny, który wykazuje zwarcie to C4 na prawej listwie ale jego 'symetryczny odpowiednik' na lewej pokazuje to samo(listwy są bliźniacze) z tym tylko, ze te kondensatory mają dwa zaciski wlutowane w GMD, toteż nic w tym dziwnego, że miernik 'piszczy' :D

Na listwach też nie ma żadnych układów IC, nic innego nie pozostaje przypuszczać jak tylko, że jednak uszkodzony jest ten układ korektora gamma...

No nie japierdziu? :D
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Teraz po następnym teście obraz jest zły w dwóch połowach ekranu, oraz układ się przegrzewa przy wypiętej matrycy, także jednak stawiam na T-con, podstawię i się okaże. Koszt modułu to 8 GBP na eBayu, także nie ma sensu bawić się w wymianę układu.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    T-con jeszcze nie przyszedł, ale dziś dał się zaobserwować jeszcze dziwniejszy objaw.
    Otóż po załączeniu tylko lewej taśmy do ekranu znów wskakuje dobry obraz, a po zapięciu prawej znów prześwietlony z kolorowymi zakłóceniami krawędzi obrazu (obraz lekko 'psychodeliczny') Scalak 'gamma' MAX9591 zaczyna się nagrzewać mocno po włączeniu no ale za ok. pól minuty wskakuje dobry obraz i układ stygnie...a już teraz od pół godziny pracuje ok z poprawnym obrazem...

Nie wydaje się, ze T-con może powodować tak przerywaną chwiejną usterkę, sprawdzany był na stole i bierze 0.13A przy 12V oraz wszystkie nap. na nim są.

Cholera, chyba 1:0 dla 'japierdzia' i jednak padła szyba tylko listwy były przemierzane i nie ma na nich zwarć... nie spotkałem się jeszcze z takim czymś aby szyba miała zwarcie w strukturze wewn także nie chcę głosić niepotwierdzonej tezy jakoby to byłoby przyczyną....

A klient mówił wczesniej, że jak 'zapodał z ręki w skrzynkę z tyłu' to obraz przez chwilę był dobry a ja z tego wniosków nie wyciągnąłem :cry:
    LCD-LED-PDP

Level 28  
    Zbyszek wstaw proszę jakieś zdjęcia, może pomogą. Nie jest to objaw zbliżony do uszkodzenia szyby np LTF400HC01 i podobnych ?? Pozdrawiam
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jak na złość na razie nie mogę, bo obraz perfekcyjny, i wszystko gra. Oczywiście głupawe usterki typu zwarcie elektroniki matrycy do metalowej ramki matrycy itp. nie wystepują. Nie mogę porównać z LTF400HC01 z braku doświadczenia z tą matrycą.

dzieki za odp.
    japierdziu
    Level 15  
    Quote:
    Cholera, chyba 1:0 dla 'japierdzia'

Dla mnie to już jest conajmniej 10:0 jak policzysz z poprzednich kont.... :wink:
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Już drugi dzień pracuje po kilka godzin z obrazem bez zarzutu, wszystko ok, zastanawiam się czy ktoś miał podobne 'szopki' z ta matryca Samsunga, nie można uznać TV za naprawiony, ponieważ sam się naprawić nie mógł.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Telewizor pracował dobrze przez kilka dni, i dalej ok po tym jak dziś podstawiłem T-con. Oddałem go klientowi jako nienaprawiony. Dziś pisał, że chodził przez dwie godziny i problem nagle powrócił. Także sprawa pozostaje nierozwiązana a przy sprawdzonych listwach, można wnioskować, że to problem samego szkła.

Dziękuję kolegom za uwagę, głównie LCD-LED-PDP.