Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitorek LCD JML SP-M50 - nagle przestał działać

pablo90210 01 Cze 2012 20:04 1304 4
  • #1 01 Cze 2012 20:04
    pablo90210
    Poziom 10  

    Witam wszystkich.

    Mój problem polega na tym, że monitorek LCD, używany przeze mnie jako poglądowy do kamery reporterskiej, markowany jako JML SP-M50, po podłączeniu zasilania przestał działać. Do dnia wczorajszego spisywał się rewelacyjnie, zasilałem go (jak to w warunkach plenerowych) z akumulatora 12V/1,2Ah.

    Po krótkiej weryfikacji wiem na 100%, że po podłączeniu zasilania, grzeje się bezpiecznik polimerowy na zasilaniu (symbol JK30 185). Pewny jestem, że poleciało jednak coś dalej.
    Może ktoś ma jakiś pomysł, co mogło się skopać?
    Będę wdzięczny za wszelką udzieloną pomoc i nie ukrywam, że jestem w małej desperacji, bo za dwa tygodnie mam kręcić wesele, a bez monitorka przekichane.

    0 4
  • #2 02 Cze 2012 10:43
    dzimi
    Moderator

    Jako że taki sprzęt trafia rzadko na strony forum, ciężko będzie cokolwiek podpowiadać. Jednak zawsze początek musi być jeden, otwarcie obudowy, sprawdzenie czy nie ma widocznych uszkodzeń, upaleń itd.

    0
  • #3 09 Cze 2012 15:23
    pablo90210
    Poziom 10  

    No właśnie, ogólnie na polskich stronach chyba w ogóle się tego nie uświadczy. W każdym razie po otwarciu obudowy (co zrobiłem zaraz po stwierdzeniu, że przestał działać) nie widać nic szczególnego. Żadnych przypalonych elementów, wypalonych dziur w układach scalonych, nawet spuchniętych elektrolitów. Tak jak pisałem grzeje się tylko bezpiecznik polimerowy na wejściu zasilania. Elektrolity w sekcji zasilania wymieniłem, ale bez rezultatu. Póki co, bez serwisówki, nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

    0
  • #4 10 Cze 2012 10:06
    dzimi
    Moderator

    pablo90210 napisał:
    grzeje się tylko bezpiecznik polimerowy na wejściu zasilania
    to proponuję pójść tym tropem. Sprawdź czy nie jest uszkodzony układ podświetlenia LCD. Możliwe że sama treść jest wyświetlana a brak tylko podświetlenia.

    0
  • #5 14 Cze 2012 22:00
    pablo90210
    Poziom 10  

    Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
    Monitorek naprawiłem.
    Będąc ciągle pewien, że poleciało coś w układzie zasilania, zacząłem od wymiany elektrolitów (jako że lubią wyparowywać). Potem padło na tranzystor 2SB1202 na samym wejściu zasilania (zaraz po bezpieczniku). Jako, że nie było takiego, poszukałem sobie trochę i jego odpowiednik 2SB1204 (ponoć mocniejszy) wstawiłem w miejsce tamtego. Ostatecznie (ponieważ nie odniosło to rezultatu) wylutowałem diodę SMD 4937 za tranzystorem. Ponieważ nie było oryginału, zakupiłem nieco większą wersję 1N4937 i wlutowałem w puste miejsce (po podgięciu nóżek udało się ją zmieścić). No i działa:-)
    Tak więc to ona była winna całemu temu zamieszaniu.
    W razie czego już po weekendzie spróbuję wstawić fotkę płytki i zaznaczyć wymienione elementy. Tak więc w przyszłym tygodniu pewnie temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam.

    0