jeszcze jedno, sprawdzam tym miernikiem na 200 (18-20) 24 nie pokazuje ale po załączeniu jakiś sygnał jest znika - albo się pojawia już sam nie wiem bo latam jak głupek na dół i do komputera
Jedna nóżka rezystora do 53 a druga do 50 tak jak jest na schemacie.
Enkoder widać że podpięty jest dobrze i raczej nie ma wpływu na blokowanie hamulca.
Powinna świecić lub migać-to oznacza że PLC działa. Powinieneś mieć tam lampkę od pracy w auto(na pulpicie) czy ona się zapala? Czy falownik po załączeniu wchodzi w tryb auto on czy w jakiś inny tryb?
wcześniej jak sie wyłaczyło i włączyło działał w on, teraz muszę jeszcze raz zobaczyć, na pulpicie neistety nie mam auto, druga sprawa to te napięcie 24V 18-20, jak sprawdzam miernikiem na samo 200 to nic ni epokazuje, jak dam na 200m to jest ok30
Jeśli na pulpicie nie zaświeca Ci się żarówka od pracy w auto to na pewno nie ruszy. Cały czas któryś z warunków do wystartowania w auto nie jest spełniony. Czy masz tam tryb manualny i czy mógłbyś spróbować ruszyć silnikiem właśnie w trybie ręcznym?
nie, mogę zadawać tylko prędkość w % i jest na 100, próbowałem mniej itd.
Dodano po 46 [minuty]:
a czy ten falownik nie steruje też enkoderem, sorka że was tak męcze ale muszę to do poniedziałku uruchomić, może jeszcze w tym falowniku trzeba coś ustawić
Sygnały z enkodera idą bezpośrednio do PLC. Mógłbyś trochę pomęczyć maszynę i powiedzieć czy w jakimkolwiek przypadku(chociaż na sekundę) gasną te dwie diody na przekaźnikach od hamulca-na KS1 i KS2?
Nic koledzy, wielkie dzięki ale chyba jednak automatyk w poniedziałek hehe, dziękuje za porady , troszkę mam przynajmniej więcej pojęcia, pozdrawiam
Ale jeśli może coś się komuś przypomni to proszę o info.
Kolego atlantel-specjalizujesz się w napędach, może jest możliwość ręcznego sterowania z tego falownika-chociaż żeby sprawdzić że falownik i silnik jest sprawy i dobrze skonfigurowny...
Kolego jest ten hand, czyli go wciskam, pózniej start ze skrzynki i strzałkami zadaje prędkość ?? a co wreszcie z tymi S200, są aktywne według instrukcji 1-2-4, który na on ?
Dodano po 52 [sekundy]:
czy wciskając te hand dalej muszę wchodzić w menu czy wystarczy już strzałkami ??
ha , ręcznie działa ale w drugą stronę chodzi silnik, czyli muszę zamienić jeszcze strony i spróbować włączyć 1 i 2, bardzo kolega pomógł jak dokończę to dam znać
Dodano po 5 [minuty]:
a jeszcze pytanko, przez ten falownik też mogę zmienić obroty żeby nie bawić się w kable ???