Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative Zen Vision Wisi na CREATIVE, nie wchodzi do recovery/

sierasie 03 Jun 2012 19:25 3240 6
    sierasie
    Level 11  
    Witam mam problem z w/w mp4/mp3. Mianowicie, nie włącza się wisi na Napisie Creative, nie przechodzi do trybu recovery, mimo wielu prób, jak i na wyjętym dysku oraz wpiętym. Komputer też jej nie widzi.
    Istnieje jakiś hard reset, po przez zwarcie czy coś ?

Nie wiem jak się do niej dostać ... Proszę o pomoc, oczywiście +
    gradek83
    Level 42  
    Creative Zen Vision ...M czy W
    sierasie
    Level 11  
    Zwykła bez W, M

Dodano po 50 [minuty]:

I jeszcze mam pytanie, zamiast dysku mogę użyć karty Compact Flash ?
    Creative Zen Vision Wisi na CREATIVE, nie wchodzi do recovery/ Creative Zen Vision Wisi na CREATIVE, nie wchodzi do recovery/
    obsid
    Level 25  
    Karta CF nie może zostać wprost podpięta w miejsce dysku (mimo pozornie identycznego gniazda w CF). Potrzebny byłby do tego adapter - wtedy i owszem. W celu naprawy tego odtwarzacza zakup dysk 1,8" o pojemności np. 20GB (dostępne na portalu aukcyjnym w cenie ok. 50PLN). Ważne jest, aby nie był to dysk ze złączem ZIF, a mini ATA (z otworkami). W korespondencji na PW pisałeś, że dysk nie kręci się, więc żadne resety czy inne kombinacje tutaj nic nie pomogą. Pamięć nand w tym odtwarzaczu pełni funkcję pomocniczą (jest w niej m.in. zapisany F/W). Bez zainicjowania portu USB poprzez prawidłowy start odtwarzacza nie połączysz się z komputerem. Odtwarzacza firmy Creative mają niekiedy problemy z firmware, jednak w przypadku, gdy dysk się nie kręci (poza kuriozalnym przypadkiem uszkodzenia taśmy w zamkniętym odtwarzaczu) mamy do czynienia z ewidentną koniecznością wymiany dysku twardego.

Uprzedzając Twoje pytanie: zabawa w montaż CF + przejściówki w tym odtwarzaczu skończy się niemożliwością jego zamknięcia / złożenia.
    sierasie
    Level 11  
    A teraz jeszcze pytanie, czy bez dysku odtwarzacz powinien z inicjować recovery, czy bez dysku będzie taki sam stan jak jest. Kolega po studiach informatycznych powiedział, że recovery powinno się uruchomić bez dysku, gdyż flash jest zapisany w pamięci eromu/lub innej pamięci podobnej do biosu.
    obsid
    Level 25  
    Zasadniczo odtwarzacz powinien uruchomić się bez dysku w trybie recovery. Zdarza się niekiedy uszkodzenie kontrolera dysku na płycie głównej, które może dawać podobne objawy (brak trybu recovery). Sporo z tym zachodu, ale trzeba będzie wykonać następujące czynności:
    a) podłączyć dysk poprzez przejściówkę (są dostępne w cenie ok. 20PLN) do PC i wykonać odpowiednie testy,
    b) jeśli dysk okaże się mimo wszystko sprawny, uszkodzenia tkwi po stronie płyty głównej odtwarzacza i wtedy jedyne rozsądne wyjście to kupno tego modelu na aukcji np. z rozbitym LCD i przełożenie.

Prawdę mówiąc jednak, jeśli dysk okaże się sprawny, sugerował bym odstąpienie od naprawy samego odtwarzacza (koszt jest zbyt wysoki).
    sierasie
    Level 11  
    Witam, dysk działa, do zamknięcia. Dziękuje ;)