Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SERWER HP proliant DL380 G3 - piszczy przy uruchomieniu

03 Cze 2012 20:09 3365 9
  • Poziom 12  
    Witam . Posiadam serwer HP proliant DL380 G3 . W chwili kiedy go dostałem nie miał pamięci ram . Posiadałem 6 kości więc wsadziłem na próbę wszystkie . Po podłączeniu załączają się wentylatory, świecą w środku kontrolki i po chwili słychac pisk ale nic poza tym. Monitor nie startuje . Zmieniałem i testowałem po kolei każdą kość ram ale nie przyniosło to skutku . Chciał bym jakoś naprawić ten serwer i zostawić go sobie jako eksponat , mam do niego bardzo dużo dysków . Prosił bym o podpowiedź za co się zabrać ?. Mogę porobić zdjęcia lub nagrać film poszczególnym kontrolką lub elementom .No chyba że problem jest prosty do rozwiązania ? Bardzo proszę o pomoc .

    SERWER HP proliant DL380 G3 - piszczy przy uruchomieniu
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Po S/N, który masz na obudowie lub na płycie głównej ustalisz konkretną wersję serwera dzięki czemu będziesz mógł pobrać odpowiednią dokumentację ze strony producenta. W niej znajdziesz kody błędów i inne przydatne rzeczy np. jaka pamięć jest kompatybilna z tym sprzętem.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    W moim skromnym doświadczeniu z kilkoma serwerami HP i Compaq sprzed kilku lat i wcześniej, przekonałem się boleśnie, że takie komputery działają tylko z dedykowanymi pamięciami operacyjnymi HP i Compaq.

    Jak napisał jurek.adam, numery katalogowe komponentów są w dokumentacji technicznej. Takie restrykcje wynikają z zapewnienia odpowiedniej niezawodności komputerów, które nie są zwykłymi pecetami, a mają pełnić odpowiedzialne funkcje.

    Krzysztof Podstawa
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    kpodstawa napisał:
    W moim skromnym doświadczeniu z kilkoma serwerami HP i Compaq sprzed kilku lat i wcześniej, przekonałem się boleśnie, że takie komputery działają tylko z dedykowanymi pamięciami operacyjnymi HP i Compaq
    Nie zawsze tak jest. Dokupywałem pamięci do serwera HP Netserver LH Pro (nie dedykowane, chociaż o identycznych parametrach) i wszystko poszło bez większych problemów. Jedynym mankamentem były komunikaty na starcie serwera, że pamięci nie są HP, ale szło dalej i serwer pracował poprawnie.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    przyczyn może być masa. Ja mam G1 i piszczy on gdy:
    - błąd pamięci
    - błąd wentylatora (nawet gdy pracuje, może być założony jakiś obciążnik do niego przez co system wykrywa, że wentylator się nie kręci)
    - błąd macierzy dyskowej
    - błąd jednego lub więcej dysków

    przyczyn może być naprawdę masę. Jeśli sprawdzałeś pamięci, to sprawdź teraz wentylatory czy nie ma jakiś oporników do nich przyczepionych (u mnie jest, aby trochę zwolnił, bo suszara masakryczna).
    Jeśli by to był błąd macierzy/dysku - powinien obraz się pojawić.
  • Poziom 12  
    Więc tak . Pamięci na pewno nie są od tego komputera , są to przypadkowe pamięci które miałem . Wszystkie są sprawne testowane na innym PC . Po podłączeniu zasilania uruchamia się zasilacz i na przednim panelu świeci się czerwona dioda . Dołączam zdjęcie oraz film jaki udało mi się nakręcić . Postarałem się pokazać co tylko mogłem .

    SERWER HP proliant DL380 G3 - piszczy przy uruchomieniu


    http://www.youtube.com/watch?v=7vBnWW3zcrM

    na filmie może nie słychać pisku bo wentylatory są bardzo głośne .
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    harnas_ns napisał:
    Pamięci na pewno nie są od tego komputera , są to przypadkowe pamięci które miałem . Wszystkie są sprawne testowane na innym PC.
    No wiesz - "przypadkowe" pamięci do serwera ??? Nie wróżę Ci sukcesu. Jak wcześniej pisali koledzy - ściągnij manuala i poszukaj dokładnej specyfikacji pamięci. To że pamięci były sprawne na jakimś PC, nic nie daje. Przecież mają chodzić na serwerze, a nie PC. Serwery mają swoje wymagania, np. pamięć z ECC :cry:
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    harnas_ns napisał:
    Więc tak . Pamięci na pewno nie są od tego komputera , są to przypadkowe pamięci które miałem . Wszystkie są sprawne testowane na innym PC . Po podłączeniu zasilania uruchamia się zasilacz i na przednim panelu świeci się czerwona dioda . Dołączam zdjęcie oraz film jaki udało mi się nakręcić . Postarałem się pokazać co tylko mogłem
    Ten serwer ma kilka wersji różniących się konfiguracją, dlatego pisałem, żebyś po S/N dotarł do dokumentacji, w której masz tabelę kodów błędów. Zrozum, że nikt tego nie odgadnie, a filmiki tu nie pomogą. Co do pamięci, to musi być taka jaką przewidział producent w specyfikacji inaczej nie ruszy. Serwery to nie PC-y. Problem możesz rozwiązać sam, wiesz już jak.
  • Poziom 12  
    Właśnie udało mi się dorwać dokumentację . Już z niej wyczytałem że nie mam pamięci które były by kompatybilne . Muszą być minimum 2 kości (Install only PC2100 Registered DDR SDRAM DIMMs, 2.5 volts, 72 bits wide, and ECC.). Na testy zamówię gdzieś na aukcji nawet 2 x 256 żeby zweryfikować czy cokolwiek to pomoże . postaram się to zrobić w miarę szybko i dam znać jakie rezultaty . Puki co dziękuję wszystkim za pomoc .
  • Poziom 12  
    A więc . Udało mi się zdobyć odpowiednie pamięci dedykowane do tego serwera . Udało mi się go uruchomić . wreszcie pojawił się obraz na monitorze . Podczas uruchamiania wyskoczył komunikat o awarii procesora nr 2. wyciągnąłem więc go i później już tego komunikatu nie było . Brak systemu operacyjnego sprawia że nie mogę więcej zdiagnozować ale efekt uruchomienia go został osiągnięty . Myślę że dalej pójdzie już tylko lepiej . Jak wspominałem serwer raczej będzie stał jako eksponat ale jeśli uda się go uruchomić w pełni będę bardzo zadowolony . Dziękuję wszystkim za pomoc .