Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic SU-CH40 kod błędu f-65

12 Sty 2005 23:37 4472 9
  • Poziom 26  
    Świeci mi się na wyświetlaczu "U70".
    W archwum nic bardzo nie znalazłem, jest to jakiś problem z komunikacją.
    W technicsie kolega miał taki problem i to było z części CD.
    U mnie działa CD , Tuner , lecz nie ma głosu z nich z kaset idzie OK.
    Głos do części wzmacniacza dochodzi lecz na wyjściu brak.
    Nie działa "przełączanie" CD/MD/Tuner/ które zrealiaowane jest na .........niestety nie wiem, brak schematu.
    Taśma nowa przejścia ma ok.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 36  
    Do przełączania sygnałów służy IC301-UPD4052 ,zobacz czy działa poprawnie.A w bloku SL-CH40 oceń sygnały oscyloskopem czy wychodzą czy też przytyka je MUTING.Na złączkach masz opisy więc to jest pomocne w szukaniu sygnałów.
  • Poziom 15  
    sprawdz części łączące obydwa elementy!!!taki bład wyskakuje przy nieparwidłowym podłaczeniu być może wytczka jest wyrwana przy ścieżkach często tak się zdaża..tebn błąd oznacza złe podłączenie lub jakieś zwarcie...częstio wyskakuje szczególnie po naprawie przez laików którzy chcąc wyczyścic czytnik CD zle podłączą lub złoża cały sprzęt myśląc na oko że wszystko jest Si..ledcz niestety piny i ścieżkiw Panasonicu są szczególnie delikatne piny wtyki itp..trzeba to robić delikatnie bo lubią się wyginać(zwierać) wyrywać i porwadza do usterek gorszych niż tylko brudna soczewka....ja wlasnie trafilem na problem po złym złożeniu takiej wieży padł proawdopodobnie porcek i układy BU2090Fprzez zwarcie przy wtykach na płycie zasilacza w modelu sa ch74...Pozdrawiam
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 26  
    Popatrzyłem i wygląda mi na to , że nie przełącza mi scalak IC301-UPD4052 , dochodzą do nie go sygnały z tuner, CD, ale chodzi tylko magnetofon.
    Nie wiem jak realizowane jest samo przełączanie na nim.
    Zaś ma 5V, na 9-nodze jest 3,7V i jest bez zmian bez znaczenia co się włącza.
    Magnetofon działa cały czas poprawnie.
    Nie jest to problem połączenia, bo gniazda jak i taśma zostały sprawdzone na początku.
    Czy UPD4052 to jest to CD4052 , bo mi to tak wygląda ale nie jestem pewny.
  • Poziom 36  
    UPD to CD -różni się producentem ,zamontuj jakikolwiek 4052
  • Poziom 20  
    Ja ostatnio miałem ten sam problem U70. Rozwiązanie leżało w module magnetofonu. Był tam uwalony jeden z bezpiecznków, przez co nie szło zasilanie do trafka w segmencie CD i zalączało w nim cyfrówkę. Był brak napięcia 5V na wyjściu stabilizatora 7805 spowodowany złym wysterowaniem tranzystora kluczującego znajdującego się zaraz przed tym stabem.

    To tak na przyszłość :) Bo parę godzin spędziłem nad badaniem modułu CD a okazało się ,że to taka prosta usterka jak bezpiecznik tyle ze w głównym segmencie. Więc radzę na sam początek szukać przyczyny w segmencie z Magnetofonem :) a dopiero zabrać się za cegment CD. Z pewnością zaoszczędzi wam to nerwów a na pewno sporo czasu.
  • Poziom 26  
    Dostałem dziś identyczną wieże.
    Sprawdziłem i okazało się , że problem jest w przedniej płycie w której jest CD.
    Nie doszedłem z czego dokładnie ale nie ma tam tego dużo.
    Dwa scalaki i drobnica.
    Nie chciał bym, aby to był "procek".
  • Poziom 20  
    A ja bym radził obejrzeć dokładnie ścieżki . OStatnio się nasiedziałem też nad U - 70 - CD a była trzaśnięta płytka w procesorze dźwięku . Błąd wyskakiwał pomimo że CD znajdował katalog i kręcił płytą - jedyna wada jaka była to brak dźwięku .
  • Poziom 26  
    Ja mam dokładnie to samo.
    Cd czyta, radio widać, że działa, lecz nie ma dzwięku i U70.
    Dźwięk mam ale tylko z magnetofonu.
    Sprawdzę i dam znać.

    Nie widział ktoś z kolegów schematu do w/w wieży ?
    Występuje to też pod inną nazwą oznazeniem ?
  • Poziom 10  
    Witam. U mnie natomiast jest taki problem, że pokazuje sie również błąd na wyświetlaczu U70 ale do tego na korektorze widać jakby cały czas był podawany na głośniki dźwięk a nic nie słychać. Może ktoś wie co to za przyczyna, albo chociaż ktoś może ma schemat tejże wieży?