Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Edit: Kupiony Philips 46PFL5507K/12

Homm 04 Jun 2012 12:35 17039 28
    Homm
    Level 11  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
    25m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
    3-4m.

3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
    3-4

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
    Raczej na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
    Obojętnie.

6. Jak słońce świeci w pokoju?
    Okno na południe, telewizor na ścianie wschodniej (skierowany na zachod).

7. Jaki masz obecnie telewizor?
    Komunistyczny, duzy, ciezki i brzydki.

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
    Możliwość podłączenia tego co w pkt 10, możliwość odczytu filmów xvid (i o ile to możliwe x264)+ napisy txt (ważne). Nie wiem jakie jeszcze ciekawe bajery mają nowoczesne telewizory ;p

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
    Chwilowo kablówka.

10 .Jakie urządzenia?
    Laptop, dysk usb, pendrive, konsola gier (ps2/xbox 360).

11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
    6-8

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
    Nie mam pojęcia, zdam się na specjalistów ;P

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Seriale, filmy akcji.

14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
    Raczej nie, jeśli tak to mało.

15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
    Tak, ale mało.

16. Preferencje co do marki?
    Nie LG chyba ze będzie zachwycać (złe wspomnienia) i nie jakaś firma krzak ;P

17. Preferencje co do wielkości?
    42-46.

18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
    Gubienie pilota..

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
    Raczej wieczory.

20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
    3500-4000zł max

21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
    Ciężka sprawa. Jeśli suma 4000 pozwoli na kupno dobrego TV z 3D aktywnym to jak najbardziej, jeśli będzie to jakaś lipa to lepiej bez. Tu przydałyby się dwie opcje - TV z 3D i bez do tej sumy.

Z góry dzięki
    Anonymous
    Level 1  
    Homm
    Level 11  
    LOCOLOCO wrote:

Sterowanie glosem to bylby juz niepotrzebny bajer ;d
    Panasonic od razu nie przypadl mi do gustu - pasywne 3d, brak przegladarki, brak wejscia rj45 dla lan.
    Phillips - bylby idealny... ale zapomnialem juz co mi w nim nie pasuje ^^
    Sharp wydaje sie tez calkiem spoko, nie znalazlem jednak zbyt dokladnego info (ogolne parametry od producenta jedynie, nie wiem jak tam z przegladaniem www, choc nie jest to takie wazne, i jaki rodzaj 3d jest zastosowany i czy jest taka możliwość konwersji do 3d w locie jak w Philipsie). Wyczytalem tez, ze nie radzi sobie zbyt dobrze z napisami do filmow..
    Toshiba... Link niestety mi nie dziala (dolacz do klubu..) - jak rozumiem chodzi o Toshiba 46TL933G? Prezentuje sie niezle, w sumie nie widze wad.

Dzieki za odpowiedz, naprowadzilo mnie to calkiem niezle. Po dlugiej lekturze w necie, stoje przed trudnym wyborem:
    Toshiba czy Philips? W obu przypadkach nie znalazlem informacji, jak sobie radza z otwieraniem napisow z txt (czy trzeba konwertowac?).

Edit: Poszperalem glebiej i znalazlem, ze Philips nie czyta txt. Domyslam sie ze bedzie update softu w tym kierunku? A na chwile obecna tylko hardsuby czy jakies srt itp?
    Anonymous
    Level 1  
    Homm
    Level 11  
    W zasadzie prawie zdecydowalem, nie widze zadnych minusów poza tymi napisami. Bylem dzisiaj w euro rtv zobaczyc jak obraz wyglada na zywo i zrobil na mnie pozytywne wrazenie. Jutro albo w piatek zapadnie ostateczna decyzja i zakup (albo zmiana wyboru).
    Na te chwile dziekuje za pomoc, odezwe sie w sprawie napisow jesli faktycznie kupie ;p
    Anonymous
    Level 1  
    Homm
    Level 11  
    TV kupione - wybor padl na Philips 46PFL5507K. No i oczywiscie juz sie zaczyna.
    Z pendrive albo dysku usb:
    - serial w avi z napisami - napisow nie widzi, poza tym dziala
    - serial w x264 720p z lektorem dziala cacy
    - jeden film w .mkv z lektorem w 1080p dziala cacy
    - drugi film w .mkv z lektorem w 720p dziala przez pierwsze 7 sekund (samo audio, bez obrazu) a potem tv sie zacina
    - trzeci film w .mkv i napisami w 1080p dziala, ale bez audio (nie rozpoznany format audio -.-)
    Na laptopie wszystko dziala bez problemow.

Z laptopa w hdmi:
    - cokolwiek bym nie ogladal, pojawiaja sie przesuniecia obrazu w poziomie w gornej czesci ekranu (nie wiem jak to opisac inaczej) gdy tylko obraz przesuwa sie troche dynamiczniej

Mam nadzieje ze wiekszosc tego to kwestia ustawien bo na razie czuje sie wydymany przez producenta na 3700zl..

edit:
    Problem hdmi z laptopa czesciowo rozwiazany poprzez ustawienie "Tryb PC", ale obraz i tak delikatnie krzaczy w górnej części. Z resztą nadal lipa..

Sprawdzilem tez mkv z napisami wbudowanymi i dupa. Po sciagnieciu do tego pliku napisow w srt to samo. 15-letni komputer jest bardziej multimedialny niz to cos.

Bylbym wdzieczny za pomoc z czymkolwiek z tych problemow bo jestem zalamany..
    Kpc21
    Level 24  
    Jakoś inni na to nie narzekają. Może trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Podłączałeś laptopa do innego telewizora/monitora FullHD? Może to wina karty graficznej.
    Homm
    Level 11  
    Połączanie laptopa przez hdmi najmniej mnie boli, nie jest źle po zmianie trybu na PC. Ale co z resztą? Brak napisów, brak możliwości zmiany ścieżki audio (albo nie znalazłem, ale ciężko sobie ze mnie Philips zakpił), odtwarzanie jak mu się podoba - jeden film włączy, inny już nie. No bez przesady, jakbym chciał telewizor do oglądania kablówki/satelity to wydałbym 1200 zł a nie prawie 4000.
    Kpc21
    Level 24  
    Chciałeś by odtwarzał wszystkie możliwe formaty, trzeba było kupić Samsunga. Ale straciłbyś na jakości obrazu.
    Homm
    Level 11  
    Nie wymagam zeby odtwarzal .rm czy inne .wmv ale czemu jedne mkv widzi a inne nie? A sciezka dual audio i napisy? To chyba nie jest zaawansowana technologia..
    No nic, trzeba zabrac sie za naprawianie tego.. Z dual audio pomogl mi juz mkvtoolnix - przerobilem sobie plik w kompie i cacy, nie jest to wygodne ale przynajmniej dziala. Bo innego sposobu chyba nie ma? Bylbym wdzieczny tez za pomoc w kwestii napisow (mile widziany program do przerabiania txt do srt z odpowiednim kodowaniem + krotka instrukcja). Thx
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    Homm
    Level 11  
    Witam. Czy coś w kwestii napisów się już ruszyło? Próbowałem rozwiązać to na własną rękę, jednak nie dałem rady wgrać polskich znaków. Instrukcja telewizora tez nie zachęca - teoretycznie działać będzie win-1252 albo ISO 8859-1, które polskich znaków nie mają. Jedyne co mi przychodzi na myśl to albo nowy soft, albo program do "usuwania ogonków" z liter..
    Anonymous
    Level 1  
    kewson
    Level 2  
    Witam to mój pierwszy post i chciałbym zaznaczyć że jestem kompletnym laikiem, dlatego z góry przepraszam :) Od poniedziałku jestem również szczęśliwym posiadaczem tego modelu telewizora i zauważyłem podobne problemy co Homm. Chciałbym się dowiedzieć czy można coś zrobić w tej kwestii? Chciałbym się dowiedzieć także kiedy będzie można pobrać jakieś nowe oprogramowanie do tego telewizora. Chodzi głównie o MKV i te napisy. Z góry dziękuje :)
    Anonymous
    Level 1  
    kewson
    Level 2  
    Dziękuje. Orientuje się ktoś może jak rozwiązać problem MKV przez USB? tzn brak dźwięku lub sam dźwięk bez obrazu przez kilka sekund po czym zawieszenie... Druga sprawa to to że mój model posiada oprogramowanie Q554E-0.79.2.0 i moje pytanie jest takie czy jest ono najnowsze i kiedy ewentualnie można spodziewać się nowszego?
    Homm
    Level 11  
    kewson wrote:
    Dziękuje. Orientuje się ktoś może jak rozwiązać problem MKV przez USB? tzn brak dźwięku lub sam dźwięk bez obrazu przez kilka sekund po czym zawieszenie... Druga sprawa to to że mój model posiada oprogramowanie Q554E-0.79.2.0 i moje pytanie jest takie czy jest ono najnowsze i kiedy ewentualnie można spodziewać się nowszego?

Miałem 79.1 a zmieniłem na 79.4 i 0 różnicy (zmienione przez usb z pliku ze strony Philipsa - auto update przez sieć pokazał, że mam najnowszą wersję..). Problemy te same. Rozwiązałem tylko problem złego języka przy plikach z dual audio (w razie potrzeby mogę napisać co i jak), z zawieszaniem to niestety bubel telewizora lub firmware. A brak dźwięku to zły kodek (tu zostaje przerobienie albo inna wersja filmu). Udało mi się przerobić jeden plik z nieobsługiwanym audio ale niestety miałem ok 1s przesunięcie audio względem obrazu. Prawdopodobnie da się to zrobić lepiej innym programem albo używając lepszej metody.
    kogan77
    Level 17  
    Witam serdecznie.

Prosze o pomoc w następującym problemie.
    Ustawiam w PHILIPS 46PFL5507k tryb ECO. Wszystko jest pięknie, czyli zużycie prądu 50-55W, ale przez 10 minut. Po wspomnianym czasie ekran rozjaśnia się samoczynnie, a zużycie wzrasta do 100-105 W według miernika energii.
    To i tak mniej niz dotychczasowa plasma (295W). Nie po to jednak kupiłem telewizor w klasie A+, aby teraz co 10 minut na pilocie machać palcami i przełączać w tryb niskiego zużycia energii.

Telewizor jeszcze nie miał upgrade. Czujnik światła wyłączony.

Proszę o jakies wskazówki
    Anonymous
    Level 1  
    kogan77
    Level 17  
    Rozwiązałem problem sam.
    Był bardzo banalny. Telewizor ustawiony był w trybie SKLEP.
    (Nabyłem go z wystawy sklepowej, na której pracował od tygodnia. Oczywiście z upustem 200pln).
    Telewizor oceniam bardzo dobrze.
    Zduszony nam max bierze 47W - to było główne kryterium zakupu. Reszta bez zarzutów.
    Anonymous
    Level 1  
    deltadedra
    Level 2  
    Witam, w czerwcu 2012 zakupiłem tv identyczne jak w temacie. Wszystko było ok. do czasu wgrania nowego oprogramowania. Niedostępne stały się opcje gry dla dwóch osób oraz wszystkie dodatkowe opcje konwersji obrazu do 3D (obrazy obok siebie, oraz góra/dół). Kontakt ze stroną Philipsa jest trochę "ciężki". Mam pytanie, czy jest możliwość określić jaka wersja oprogramowania mogła być w dniu zakupu i gdzie ewentualnie mogę ją zdobyć? Musiała to być taka wersja z przed 20 czerwca, bo kilka dni po zakupie sprawdzałem to nie było nowszej wersji. Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    kieran
    Level 11  
    Witam.
    Też kupiłem Philipsa, ale 40PFL5507K/12.
    Nie ukrywam, że dużą rolę odegrały opinie niektórych osób(na innym forum), z którymi obecnie nie zgadzam się.Może kiedyś pociągnę ten temat, nie dzisiaj.
    Co mogę o nim powiedzieć.
    Dźwięk- nie mam zastrzeżeń
    Obraz-jest OK, ale... trzeba było nad nim posiedzieć.
    Nie jestem specjalistą, więc napiszę, że występuje w tym egzemplarzu ogromnie nierównomierne podświetlenie matrycy(clouding ?).
    Tak na oko to, około 25-30 % czerni jest widocznie podświetlona.
    Jest to szczególnie rażące, jeśli, wygasza się jedna scena i powoli wchodzi następna.Ten moment przejścia, gdy nie ma na ekranie "treści" jest irytujący.
    Udało mi się to zmniejszyć do poziomu akceptowanego, ale dopiero po wielu próbach.

Nie udało mi się pozbyć innej rzeczy która również występuje, ale nie jestem pewien czy to wina sprzętu, ustawień, czy też może tak to po prostu jest...
    Myślę tu o nakładaniu na obraz np. studyjny generowanych napisów, logo itp.- tzw. paski na dole ekranu.
    U mnie są mocno poszarpane, niejednorodne, mimo napisów w logo programu, HD.

Na koniec proszę o poradę, bo nie mogę uruchomić żadego filmu na ipla, Youtube się uruchamia, Picasa również, strony wchodzą, a ipla muli nieraz kilka minut bez rezultatu.Założyłem nawet konto, nic nie daje. Może za lichy internet, 4Mb ?
    Liczę na pomoc kogoś z większym doświadczeniem.
    Aha, oprogramowanie zaktualizowane.
    Pozdrawiam
    Próbowałem na przewodzie, na Wi Fi, bez rezultatu.
    Anonymous
    Level 1  
    maxcobra1
    Level 11  
    Witam.

Przepraszam, że wykopuję temat. Czy coś może rozwiązał ktoś problem z odtwarzaniem dźwięku w plikach .mkv?

Zacząłem już przerabiać filmy na inne formaty, ale na moim sprzęcie trwa to zdecydowanie dłużej niż ściągnięcie całego filmu.

Proszę o odpowiedź.
    Homm
    Level 11  
    Z którym problemem? Z dual audio czy z nie czytaniem dźwięku? Z dual audio radzę sobie przerabiając ściezkę co trwa tylko chwilę - zamieniam miejscami i ustawiam polską jako domyślną. A filmy ściągam z dźwiękiem AC3 - inne "lepsze" formaty nie czyta i nic z tym nie mogę zrobić.