Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka CANDY GO 4106 typ: ECE2 po prostu śmierdzi!

DD81 04 Jun 2012 19:56 8989 18
    DD81
    Level 11  
    Od 3lat jestem posiadaczem pralki CANDY model: GO4106/1-16S
    typ: ECE2
    Jak pamiętam od początku sporadycznie po praniu wydobywał się z niej nieprzyjemny zapach. Teraz jest on non stop. Jak go usunąć?
    Dodam że przeważnie pierzemy na programie 30-40stopni C; 2-3razy w tygodniu. Raz był serwis bo sama zaczęła gotować wodę.
    Szuflada i filtr czysty, po praniu drzwi otwarte żeby suszyć/wietrzyć bęben a do łazienki trudno wejść:(
    Co mam zrobić?
    kwantor
    Level 38  
    Zastosuj zawór zwrotny kulowy do odprowadzania wody.
    Sądzę, że śmierdzi z kanalizacji.
    Czasem dobrze jest coś przeprać w 90 st. aby zabić bakterie.
    czolgista
    Level 27  
    DD81 wrote:
    Raz był serwis bo sama zaczęła gotować wodę.
    widziałeś co robił serwis ? po za tym
    kwantor wrote:
    Zastosuj zawór zwrotny kulowy do odprowadzania wody.
    Czasem dobrze jest coś przeprać w 90 st. aby zabić bakterie.
    popieram
    DD81
    Level 11  
    Nie wiem czy to coś ma wspólnego ale wcześniej mieliśmy 20 lat polską pralkę i była tak samo podłączona do kanalizacji ale nie śmierdziała.
    Praliśmy też żeby przeczyścić bęben w 90st. Jedynie po wylaniu wody z wężyka obok filtra było trochę ciemnego osadu ale zapach nie znikł.
    Może coś trzeba wsypać do niej żeby wyczyścić bęben i węże?
    czolgista
    Level 27  
    kwantor wrote:
    kolega niech najpierw sprawdzi i porówna zapachy .

Dodano po 1 [minuty]:

DD81 wrote:
    nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
    DD81
    Level 11  
    czolgista wrote:
    kwantor napisał:

Nie wiem jak to mam zrobić (kanalizacja w bloku, wąż idzie do syfonu przy wannie) i nigdy w łazience tak nie było czuć.

czolgista wrote:
    DD81 napisał:
    nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

kolego nie odpowiedziałem bo nie zdążyłem jeszcze przeczytać pytania:)
    Nie było mnie wtedy ale z tego co wiem serwisant wymienił tylko taką czarną kostkę od elektroniki i nic poza tym.
    kwantor
    Level 38  
    czolgista wrote:

Robiłem to nie raz przy okazji czyszczenia rzeczonego zaworu i wbrew pozorom z rur kanalizacyjnych nie śmierdzi żywym g... tylko ztęchłym sztynksem, takim jaki "wali" z węża i filtra pompki.
    DD81
    Level 11  
    kwantor wrote:
    Robiłem to nie raz przy okazji czyszczenia rzeczonego zaworu i wbrew pozorom z rur kanalizacyjnych nie śmierdzi żywym g... tylko ztęchłym sztynksem, takim jaki "wali" z węża i filtra pompki.

Faktycznie zapach jest specyficzni i nie przypomina g...a tylko starą wilgotną i brudną ścierkę.
    Ewidentnie czuć z bębna a jeden sprzedawca w sklepie powiedział że "te pralki śmierdzą".
    Czyżby jakaś wada konstrukcyjna?
    kwantor
    Level 38  
    Jest też taka możliwość, że gdzieś w zakamarkach pozostaje nie do końca zlana woda, ale to już serwisanci mogą się wypowiedzieć, co znają ten model.
    Pachnący płyn do płukania tkanin trochę poprawia sprawę.
    czolgista
    Level 27  
    Woda zawsze zostaje , najlepiej widać w kołnierzu po otwarciu drzwiczek na dole po wygięciu gumy , pomimo otworów które zalepiają się i wtedy śmierdzi , ja zawsze po praniu tam czyszczę bo to pierwsze miejsce zbierania się brudu i osadzania wody ,a taka co postoi kilka dni to potrafi pachnieć uwierzcie .Po prostu pralkę też trzeba myć ,czyścić i konserwować nie tylko swoje samochody , jeśli chcemy długo ją używać .
    DD81
    Level 11  
    czolgista wrote:

Dzięki za linki, szczególnie w tym pierwszym jest dużo sposobów czyszczenia bebechów pralki. Mam nadzieje że soda albo domestos jej nie zaszkodzi...?

kwantor wrote:
    Jest też taka możliwość, że gdzieś w zakamarkach pozostaje nie do końca zlana woda, ale to już serwisanci mogą się wypowiedzieć, co znają ten model.

Jak tu tacy są to proszę o odpowiedz.
    kwantor wrote:
    Pachnący płyn do płukania tkanin trochę poprawia sprawę.
    Dokładnie jak piszesz trochę, ale też wyczytałem że z lanolina może zaszkodzić.
    DD81
    Level 11  
    czolgista wrote:
    czolgista wrote:
    Po prostu pralkę też trzeba myć ,czyścić i konserwować
    trzeba dbać a nie wypierze i tyle .......następne pranie ...

też nie do końca się zgodzę, jak pisałem wcześniej miałem pralkę i nie pamiętam żeby ją specjalnie czyszczono, (podczas prania też powinna się czyścić).
    Moim zdaniem jest to wina konstrukcji tego modelu (duży wąski bęben), oszczędności w materiale (plastikowa obudowa i elementy bębna).
    Niestety takie czasy, teraz sprzęt projektują nie inżynierowie tylko księgowi:(

Pozdrawiam
    czolgista
    Level 27  
    DD81 wrote:
    podczas prania też powinna się czyścić
    jak kolega tak myśli to co się dziwić że zapach taki się wydobywa .....proszę poczytać również instrukcję odnośnie konserwacji i czyszczenia.
    DD81
    Level 11  
    czolgista wrote:
    DD81 wrote:
    podczas prania też powinna się czyścić
    jak kolega tak myśli to co się dziwić że zapach taki się wydobywa .....proszę poczytać również instrukcję odnośnie konserwacji i czyszczenia.

Zgodnie z instrukcją która jest taka sama też do modelu GO 4105
    Rozdział 12 strona 66
    "Pralka wymaga konserwacji w bardzo niewielkim stopniu. Jest to:
    - czyszczenie przegródek szuflady
    - czyszczenie filtra
    - a także przy przewożeniu lub po długim postoju".
    Wszystko było zrobione a pralka nie była przewożona i nie stała długo.

Filtr właściwie się nie zapycha z wyglądu przypomina otwarty termostat samochodowy i musiała by się do niego dostać co najmniej skarpeta żeby go zatkać :|

Teraz robię pranie i później odkręcę wąż odpływowy żeby wykluczyć "zapach" z kanału.
    Waż odpływowy nie śmierdzi a nawet pachnie środami piorącymi z kanału też nie czuć bo go zatkałem. Nieprzyjemny zapach jest z wnętrza pralki.
    Co jeszcze mogę zrobić żeby się go pozbyć :?:
    Anonymous
    Anonymous  
    DD81
    Level 11  
    Przeczyściłem gumowy fartuch (uszczelka drzwi) i włączyłem pranie na pusto z użyciem płynu "domestosopodobnego". Teraz czuć chlorem, ale lepsze to niż poprzedni zapaszek:)
    Jednym słowem od czasu do czasu trzeba użyć bardziej agresywnego środka do prania żeby oczyścić wnętrze pralki.

A oto jeszcze odpowiedz pana z serwisu centralnego Candy:
    "Możliwe, że coś zalega wewnątrz i z tego powodu ten zapach. Na
    początek proponuję przeprowadzić pranie czyszczące przy pomocy środka
    do czyszczenia zmywarek(działa lepiej niż środek do pralek)Jeśli to nie
    pomoże to serwis powinien sprawdzić pralkę."

Problem uważam puki co za rozwiązany i dziękuje wszystkim za pomoc.