Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić...

rakolak 05 Jun 2012 20:33 3032 11
NDN
    rakolak
    Level 9  
    Witam
    Mam problem, mianowicie mam u siebie jedną stronę czujnika kątu koła (tyl lewa) do ustawiania geometri marki "hofmann dynaliner 330". komputer jej nie widzi. wydaje mi się, że ze względu na przetrzymywanie w zimie ok -15stopni C nawet do -20C mogły paść kondensatory elektrolityczne dodam kilka zdjęć może ktoś potrafi zdjagnozować albo podsunąć pomysł co może być. Pod kondensatorami z drugiej strony płytki tak jakby odchodzi warstwa powłoki miedzi od płytki... zdjęcia makro może to uwidaczniają... jakby co posiadam podstawowy sprzęt 2oscyloskopy ox734, c1-112A, generator funkcji g3-112/1, 3 multimetry (1 analog, 2 cyfrowe), oraz hercomiarkę mc66. jakby co mam też stację lutowniczą i zapas używanych elementów... Gdyby to nie była maszyna za 12 000 to nie zakładał bym tego postu...wybaczcie początkujący jestem. Pozdrawiam wszystkich!

Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić...
  • NDN
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tam się nagminnie łamały przewody połączeniowe, posprawdzaj żarówką na ciągłość a miernikiem na zwarcia!
  • NDN
    rakolak
    Level 9  
    Ok napewno sprawdzę. gniazdko sprawdziłem połączenia z płytką mają przejścia, bez zwar. mechanik mówił że sprawdzał kable. ale ma je dowieźć za pół godz. ... choć raczej bedą niestety ok bo mówił że zamieniał strony... Ale jeśli to zaoszczedziło by to kilka lutów a na odchodzącej płytce może być "ciekawie lutowac"

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Już wiadomo że kabelki są ok. Ani zwary na inny przewód ani zerwania... Pozdrawiam i szukam dalej ...
    Pawel wawa
    Nie pozostaje nic innego, jak wszystko podłączyć i zacząć szukać, od zasilania na początek. masz i tak dobrą sytuację, masz drugą sprawną stronę i możesz dokonywać pomiarów porównawczych. Daj zdjęcie całości elektroniki, bo na tych fragmentach to ja nic złego nie widzę. Jak masz wątpliwości co do lutów, przelutuj na początek..
    rakolak
    Level 9  
    Witam.
    Dziś mam u siebie 2gi projektor ... od razu widać że było grzebane przy pierwszym chyba że producent powymieniał rezystory na inny kolor tła i kondensatory zresztą w jednym na wiekszej płytce jest winbond w2465-70ll 95141 nz drugiej zaś hy6264a LP-70 9530B (korea). Zamieszczam zdjęcia mniejszych płytek. posprawdzałem wszystkie kable i taśmy łączące, włączniki, zimne luty... Wszystko ok. Jak narazie nie robiłem pomiarów pod maszyną w warsztacie. Ale chyba się nie obejdzie Stawiałem na kondensator 100uF 25V na poczatku małej płytki ale wydaje się ok reaguje jak ten z drugiej płytki, ale bez wylutowania to... można se spr, Ogólnie mechanik właściciel sprzętu mówił iż ta zepsuta strona trochę "buczała" jak pszczoła :) Czasami nie chciała się załączyć ale jak "postukał delikatnie to łapała" teraz od jakiegoś czasu stukanie nie pomagało... może nie wiele to mówi ale... kto wie są tutaj mózgi a ja raczkuję w elektro. ... A no i luty są ok nie ma co poprawiać ... choć te brzuchy na grubych ścieżkach... niby łączą jak sprawdziłem. Zdjęcia dużego rozmiaru... ale nieźle można powiększyć. Pozdrawiam

Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić... Hofmann maszyna do zbieżności kół. Jak naprawić...
    carrot
    Moderator of Cars
    Te "brzuchy" to cyna pod soldermaską, płytka najpierw była pocynowana, a dopiero później położono lakier. Pomierz te precyzyjne "podkówki", niby mają wytrzymać lata, ale drgania, kurz itd..
    emeryt2
    Level 42  
    Sprawdź jeszcze dobrze lutowanie nóżek maxs-ów , tam są przelotki.
    Pawel wawa
    Taką płytkę to bym całą przelutował, mało punktów, wiele miejsca...
    rakolak
    Level 9  
    Witam po przerwie
    Sytuacja wygląda tak. nóżki maxów są ok. Te podkówki... To trzeba wylutować lub na podłączonych do maszyny sprawdzać?... W sumie pewnie tak pytam bo ciemność widzę... Płytkę przelutować całą tz poprawić luty czy wytrawić nową i wszystkie elementy nowe? Jak poprawić luty to się zabieram. niestety po przestoju. ale nabyłem hot aira nowe groty do lutownicy "pseudo mikrofala" (3mm i 1,2mm) ale dają radę. Ostatnio nie miałem czasu i hot air oraz nowych grotów, naprawiłem kilka boschów... uwsteczniam się przez taką robotę ale ok. W każdym razie mój plan to trochę poprawić luty hot air. płytkę od spodu polać kalafonią ze spirytem czy lepiej pastą lutowniczą na lutach? jak popoprawiam i bedzie dalej lipa to idę podłączyć i będę mierzył... Jak nie dam rady to zonk i dam do elektronika co na tym się lepiej zna.
    Gdyby to nie była tak droga maszyna to bym próbował dalej ale... ryzyko jest.
    Proszę o rady Dzięki. Pozdrawiam
    Pawel wawa
    Przelutuj płytkę, starą, nie nową, poszukaj dokumentacji układów scalonych, przeglądaj zasilania.
    rakolak
    Level 9  
    Witam po długim czasie.
    Po prze lutowaniu mniejszej płytki maszyna zaczęła działać. obawiałem się że nie na długo ale działa już kilka tygodni. Co było dokładną przyczyną? Do końca nie wiadomo ale chyba zimny lut bądź pęknięcie lutu. Za pomoc dziękuję i Pozdrawiam. Temat uważam za zamknięty.