Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh Aficio Color 3006, po wymianie bębna robi blado

Goshky 13 Jan 2005 11:11 2411 13
    Goshky
    Level 20  
    Mam problem z takim Ricohem, nowy bęben, listwa i robi jakoś blado, słabe poktycie papieru jest, najgorzej na środku kartki i w dodatku po 3-126 w 3-975 mam wynik 413.
    Jakieś podpowiedzi??
    Zamieszczam wzór do kalibracji, maszyna nawet nie chcę go skanowac jest taki blady.
    gasior
    Level 26  
    A nie zalatwiles przypadkiem ID sensora albo czujnika potencjalu bebna czyszcza wokol nich odkurzaczem? Mi sie to zdarzylo, mialem kompletnie rozjechane pomiary z ID i bardzo podobne wydruki. Pzdr
  • Helpful post
    anatom1
    Level 12  
    Zadozuj ja z ręki 2-207 1, 2, 3, 4, można nawet dwa cykle.
    Sprawdź odczy ID 3-103 K, C, M, Y .
    Zrób wydruk kalibracji.
    W jakim stanie masz listwę smarującą bęben ( mydełko) ?
    413- self-check process control gamma error dla C.
    Brudne ID to sc 385
    Uszkodzony sensor potencjału to sc 387.
    Zrób ponownie proces kontrolny.
    Goshky
    Level 20  
    Dzięki za podpowiedź, jutro jadę drążyć temat.
    Czy po wymianie bębna trzeba wykonać jakieś regulacje napięć czy czegoś jeszcze?
    Błędów żadnych nie wyrzuca, wogóle maszyna stała nieużywana ponad rok, a teraz trzeba ją na gwałt doprowadzić do odpowiedniego stanu.
    Czasem jeszcze po włączeniu wywala SC422 chyba od elektrody PCC jeśli dobrze pamiętam, ale jak pochodziła z godzinkę to jej przeszło.
  • Helpful post
    anatom1
    Level 12  
    I to był by prawdopodobnie ten problem. Źle rozładowany bęben. Sprawdź dokładnie tą elektrodę.
    Sprawdź masę bębna.
    Sprawdź szybę przeciwpyłową lasera.
    Goshky
    Level 20  
    Pomęczyłem temat i jest tak. Elektrodę już kiedyś kleiłem bo pękł jeden z terminali, wszystko jest teraz w środku wylizane na cacy.

Po zadozowaniu z ręki, złapała nasycenie, poszło 3-126, wynik w 3-975 (P-Ctrl Self Chk Result) wychodzi 1, po automatycznej kalibracji kopie zrobiły się piękne.
    Nie wiem czy ktoś nie kasował tylko developerów, przed dosypką toneru już strasznie kurzyły, niby mają po 7 tyś.

Teraz mam duży rebus z wygrzewaczem, ślad na kopiach pochodzi właśnie z niego, nieostry i delikatnie rozmyty środek kopii też.
    Po zatrzymaniu kopii za transferem, przed utrwalaniem, obraz jest idealny. Tylko na wałkach wygrzewacza nic ne ma, żadnego śladu. Nie bardzo wiem co winić. Może to mieć związek z aplikacją oleju??
    Nie bardzo kręcą się dwie rolki aplikujące olej i jakoś fatalnie wygląda filc na blaszce przy jednej rolce, jakiś pofałdowany.

Ślady jakie zostawia wygrzewacz najlepiej widać na całej czarnej kopii, ząłączam skan.
  • Helpful post
    anatom1
    Level 12  
    Niestety wieści są złe. Masz do wymiany na 100% górny wałek. Być może i dolny. Filc olejowy wymień. Wałki olejowe ruszą po tych zmianach. Mam większość nowych części do tych maszyn.
    Marcin_4321
    Level 17  
    wymien wałek górny i dolny oraz filc olejowy i będzie po sprawie . Miałem ten sam problem w 5206 i po wymianach jak nowe
    Goshky
    Level 20  
    jeszcze jedno, czym regulować różne tryby naświetlania, text, foto i inne, bo po maksymalnym przyciemnieniu jest mała zmniana, nie da się zrobić mocno nasyconej kopii.

I napiszcie jak regulować balans kolorów, bo mam jakoś zbyt błękitne wszystko, szary kolor jest niebieskawy, a w tych maszynach się nie bardzo jeszcze kapuję.
    Goshky
    Level 20  
    No i wymieniłem tylko górny wałek z pewną nieśmiałością, kopie są już dobre, wymieniłem też filc olejowy, ale te dwie roleczki aplikacji oleju się wogóle nie chcą kręcić. Wałki grzejne są po kilkukopiach pod rząd suche i ten nowy górny potrafi złapać kartkę i wkręcić w wałki aplikacji oleju.
    Czy te wałeczki mogą być już tak zużyte, chyba je wymienię.

Jest jeszcze problem z przesuwaniem kolorów, tylko przesuwa nie zawsze.
    Np. idą dwie pierwsze kopie idealne, na kilku następnych żółty wyprzedza magentę, potem znowu trafią się idealne.

Co to może być, że tak losowo przesuwa kolory??
    val73
    Level 21  
    Witam
    Z przesówaniem kolorów stawiam na Belt Transfer, a dokładnie na belt transfer roller, miałem chyba kiedyś coś takiego (niestety nieczęsto robię te maszyny). Na nieszczęście samo czyszczenie tej rolki pomogło tylko na chwile, dopiero wymiana pomogła
    Moge się mylić, najlepiej niech jeszcze to ktos potwierdzi zanim się za to weżmiesz na poważnie

pozdro
    val
    anatom1
    Level 12  
    1- umyj dokładnie rolki pasa transferowego
    2- rozciągnij delikatnie sprężyny naciągowe pasa - Jeżeli nie pomoże to czepimy się napędów ale to potem.
    3- nasmaruj łożyska wałków olejowych i sprawdź po zdjęciu górnej obudowy grzejnika, kręcąc ręcznie czy wałek górny ma ochotę poruszyć te wałki.
    4- sprawdz czy jest dozowanie oleju ( pompka w czarnej rurce napędzana przez zębatkę i metalowy docis powinna przy pokręcaniu podawać olej na filc )
    Goshky
    Level 20  
    Ta aplikacja oleju mnie martwi, wszystko zlane olejem i nic, czy ktoś z was miał coś takiego, może te wałki też się jakoś zużyły?
    Transfer rozbiorę i zobaczę co tam się dzieje.
    Dzięki za odpowiedzi.
    Goshky
    Level 20  
    Ciągle mam problem w wałkami oljowymi. Kto się na tym naprawdę dobrze zna?? Czy one ciągle powinny mocno kręcić, może kręcą się o wałek górny jeśli ten za bardzo wyschnie z olej??
    W kopiarce nad którą siedzę kręcą się słabo, ten co ma kontakt z filcem olejowym to już zupełnie się prawie nie kręci. Po zdjęciu filcu zaczyna się coś kręcić. Lepiej się też kręci gdy zmniejszę docisk sprężynek tego wałka co się styka z filcem olejowym.

Jakieś pomyśły jak to ożywić, może już tylko wałki do wymiany??
    Jszcze jedno, jeden z wałków aplikacji oleju jest twardy drugi miękki,
    który ma gdzie być, chociaż próbowałem zamianiać i nie było poprawy.