Kosiarka Alco
TABLICZKA ZNAMIONOWA SILNIKA
AEG
EB 130C30/2 - BR
NA 081835 50
220V 50Hz
3,6A Pi = 700W
2800 obr/min
HISTORIA
Dostałem kosiarkę z zatartym silnikiem i spalonym kondensatorem 8uF. Po wymianie łożysk i kondensatora na 10 uF (400 - 450VAC) silnik hula, ale się przegrzewa po 30s. pracy i nawet lubi dymek puścić. Po przegrzaniu słabiej u niego z rozruchem.
REZYSTANCJA UZWOJEŃ
cztery wyjścia ze stojana
(roboczo nazwałem) + - C1 C2
na zimnym silniku rezystancja 17 i 19 Ohm była dwukrotnie wyższa, reszta bez zmian
PYTANIA
Czy dobrze dobrałem kondensator pracy, może należy wrzucić 16uF ? Źrodła podają różnie, a nie mogę kierować się poprzednim spalonym.
Martwi mnie ta rezystancja, może uzwojenie pomocnicze jest na ukończeniu, czy to jest norma?
Czy źle nabite łożyska mogą tak rozgrzać silnik po 30s? Wirnik kręci się luźno.
TABLICZKA ZNAMIONOWA SILNIKA
AEG
EB 130C30/2 - BR
NA 081835 50
220V 50Hz
3,6A Pi = 700W
2800 obr/min
HISTORIA
Dostałem kosiarkę z zatartym silnikiem i spalonym kondensatorem 8uF. Po wymianie łożysk i kondensatora na 10 uF (400 - 450VAC) silnik hula, ale się przegrzewa po 30s. pracy i nawet lubi dymek puścić. Po przegrzaniu słabiej u niego z rozruchem.
REZYSTANCJA UZWOJEŃ
cztery wyjścia ze stojana
(roboczo nazwałem) + - C1 C2

na zimnym silniku rezystancja 17 i 19 Ohm była dwukrotnie wyższa, reszta bez zmian
PYTANIA
Czy dobrze dobrałem kondensator pracy, może należy wrzucić 16uF ? Źrodła podają różnie, a nie mogę kierować się poprzednim spalonym.
Martwi mnie ta rezystancja, może uzwojenie pomocnicze jest na ukończeniu, czy to jest norma?
Czy źle nabite łożyska mogą tak rozgrzać silnik po 30s? Wirnik kręci się luźno.