Fiat 126p z napędem elektrycznym
Witam wszystkich ! Zamierzam sobie zmontować takie autko. Mam problem z
dobraniem odpowiedniego silnika i akumulatorów. I mam pytanie czy takie zestawienie jak opisze poniżej będzie działać i ciągnąć tego malucha.
Silnik-1000 W 48V,
Sterownik-1000 W 48V,
Akumulator- żelowy Ah 12V ,
Stacyjka- 12V ON/OFF.
Silnik elektryczny 1000W 48V podłączony pod sterownik silnika
elektrycznego 1000W 48V, zasilany czterema żelowymi akumulatorami 12V 4 Ah , połączonymi szeregowo by dały 48V.Obroty były by kontrolowane przez pedał tak jak w niektórych silnikach wózków widłowych. Dodatkowo zamontowana będzie stacyjka 12V , rozłączająca cały układ i chroniąca pojazd przed kradzieżą .
Maluszek będzie pozbawiony takich części jak :
- kompletny silnik ,
-skrzynia biegów ,
-układ wydechowy,
-zbiornik paliwa,
-rozrusznik,
-alternator,
-akumulator ( seryjny).
Mam nadzieje że odchudzi to fiacika o jakieś 200/300 kg.
Zaznaczę tylko że zamierzam ten pojazd oznakować i poruszać się nim jako pojazdem wolnobieżnym więc jego prędkość nie musi wynosić więcej niż 20-35 km/h . Liczę na zasięg około 60 km lub 3h jazdy ( choć wystarczy o wiele mniej , jakieś 20-30 km zasięgu).
Słyszałem że któryś z użytkowników ma Bisa , z takim właśnie napędem. Bardzo prosiłbym go o kontakt ( chyba to Grzesiek-johny) .
Pozdrawiam Marek
Witam wszystkich ! Zamierzam sobie zmontować takie autko. Mam problem z
dobraniem odpowiedniego silnika i akumulatorów. I mam pytanie czy takie zestawienie jak opisze poniżej będzie działać i ciągnąć tego malucha.
Silnik-1000 W 48V,
Sterownik-1000 W 48V,
Akumulator- żelowy Ah 12V ,
Stacyjka- 12V ON/OFF.
Silnik elektryczny 1000W 48V podłączony pod sterownik silnika
elektrycznego 1000W 48V, zasilany czterema żelowymi akumulatorami 12V 4 Ah , połączonymi szeregowo by dały 48V.Obroty były by kontrolowane przez pedał tak jak w niektórych silnikach wózków widłowych. Dodatkowo zamontowana będzie stacyjka 12V , rozłączająca cały układ i chroniąca pojazd przed kradzieżą .
Maluszek będzie pozbawiony takich części jak :
- kompletny silnik ,
-skrzynia biegów ,
-układ wydechowy,
-zbiornik paliwa,
-rozrusznik,
-alternator,
-akumulator ( seryjny).
Mam nadzieje że odchudzi to fiacika o jakieś 200/300 kg.
Zaznaczę tylko że zamierzam ten pojazd oznakować i poruszać się nim jako pojazdem wolnobieżnym więc jego prędkość nie musi wynosić więcej niż 20-35 km/h . Liczę na zasięg około 60 km lub 3h jazdy ( choć wystarczy o wiele mniej , jakieś 20-30 km zasięgu).
Słyszałem że któryś z użytkowników ma Bisa , z takim właśnie napędem. Bardzo prosiłbym go o kontakt ( chyba to Grzesiek-johny) .
Pozdrawiam Marek