Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WAE2047FPL kontra Candy Grando Evo4 1274LW - która?

Roman_5000 06 Jun 2012 22:16 3537 5
    Roman_5000
    Level 19  
    Witam serdecznie i bardzo proszę o poradę lub informacje mogące podjąć mi decyzję, którą pralkę kupić.
    Biorę pod uwagę kupno pralki Bosch WAE2047FPL lub Candy Grando Evo4 1274LW.
    Obie w tej samej cenie i o podobnych parametrach.
    * Pojemność 7kg (obie)
    * Klasa energetyczna A++ (obie)
    * Roczne zużycie energii 197kWh (obie)
    * Zużycie wody: BOSH 47 litrów/ Candy 55 litrów (różnica przeze mnie do zaakceptowania)
    * Zużycie prądu: 1,05 kWh (obie)
    * Klasa wirowania: BOSH C / Candy B (szczerze mówiąc dla mnie bez znaczenia)
    * Maksymalna prędkość wirowania: BOSH 1000 obr/min. / 1200 obr/min. (jak wyżej - bez znaczenia)
    * Klasa prania A (obie)

Skłaniam się ku Candy, gdyż jej głębokość to tylko 40 cm, a BOSH’a 59cm, co ma dla mnie dość duże znaczenie.
    Jednakże się waham, gdyż jeśli miałbym wybrać pomiędzy większym i mniej awaryjnym, a mniejszym i awaryjnym - to odpowiedź jest oczywista.

Firma BOSH jest znaną marką, lecz podejrzewam, że części do pralki BOSH mogą być droższe niż CANDY.
    Z kolei przypuszczam, iż większe jest prawdopodobieństwo, iż prędzej zepsuje się Candy, aniżeli BOSH.

Bardzo proszę o porady serwisantów AGD, której firmy pralki rzadziej się psują oraz jak kształtują się ceny części zamiennych do pralek BOSH’a i Candy? Które są droższe. Nie chodzi mi o konkretne ceny, lecz Wasze zdanie.

Pozdrawiam,
    Romek
    ~wac
    Level 21  
    Bierz w/w Boscha lub każdy inny model z serii WAE .Są to naprawde dobre pralki
    sujka5
    Level 26  
    Bosch (ten model) to bardzo dobrze zrobiona pralka (zbiornik rozbieralny) i producent który traktuje poważnie klienta a nie jak potencjalnego sponsora firmy...
    Roman_5000
    Level 19  
    Witam i dziękuję za Wasze wypowiedzi.

Zasięgnąłem również porady u sprzedawcy części do sprzętu AGD w miejscowości, w której mieszkam. Odradził mi BOSHA, gdyż sprzedaje bardzo dużo części do ich naprawy, a ponadto są one bardzo drogie, gdyż nie ma zamienników.
    Zasugerował Candy, lecz jeżeli już to składaną tylko we Włoszech lub Słowenii.
    A najlepszym jego zdaniem to zakup najprostszej wersji Whirlpool’a (bez wyświetlacza, automatycznego doboru wody, etc.).

Sęk jednak w tym, iż małżonka właśnie taką z gadżetami pralkę chciała.

Tak więc zdecydowałem się zgodnie z Waszymi sugestiami na zakup Bosch WAE2047FPL.
    Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że nowa pralka nie popsuje się zbyt szybko.
    Choć każdy z kim rozmawiałem mówił mi, bym nie miał nadziei iż kupiona obecnie pralka wytrzyma tyle, co moja obecna 16 letnia pralka Whrirpool AWG 670, w której tak naprawdę po raz kolejny padły łożyska.

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi.
    Romek
    dymcio111
    Level 12  
    U mnie w starym polarze chyba 14-letnim po raz pierwszy padły łożyska. Zdecydowałem się na kupno Bosch WAE 2047 FPL made in poland. Mam ją puki co od lutego albo marca tego roku. Bardzo prosta w obsłudze opisane programy w PL. Na pranie nie narzekam . Jak dobrze popatrzysz na liście tematów, albo moich ostatnich postach to w innym temacie zamieściłem fotki i instrukcje obsługi.
    Roman_5000
    Level 19  
    Zgodnie z sugestią sujka5 oraz ~wac kupiłem Bosch WAE2047FPL i jestem bardzo zadowolony z wyboru.