Witam serdecznie i bardzo proszę o poradę lub informacje mogące podjąć mi decyzję, którą pralkę kupić.
Biorę pod uwagę kupno pralki Bosch WAE2047FPL lub Candy Grando Evo4 1274LW.
Obie w tej samej cenie i o podobnych parametrach.
* Pojemność 7kg (obie)
* Klasa energetyczna A++ (obie)
* Roczne zużycie energii 197kWh (obie)
* Zużycie wody: BOSH 47 litrów/ Candy 55 litrów (różnica przeze mnie do zaakceptowania)
* Zużycie prądu: 1,05 kWh (obie)
* Klasa wirowania: BOSH C / Candy B (szczerze mówiąc dla mnie bez znaczenia)
* Maksymalna prędkość wirowania: BOSH 1000 obr/min. / 1200 obr/min. (jak wyżej - bez znaczenia)
* Klasa prania A (obie)
Skłaniam się ku Candy, gdyż jej głębokość to tylko 40 cm, a BOSH’a 59cm, co ma dla mnie dość duże znaczenie.
Jednakże się waham, gdyż jeśli miałbym wybrać pomiędzy większym i mniej awaryjnym, a mniejszym i awaryjnym - to odpowiedź jest oczywista.
Firma BOSH jest znaną marką, lecz podejrzewam, że części do pralki BOSH mogą być droższe niż CANDY.
Z kolei przypuszczam, iż większe jest prawdopodobieństwo, iż prędzej zepsuje się Candy, aniżeli BOSH.
Bardzo proszę o porady serwisantów AGD, której firmy pralki rzadziej się psują oraz jak kształtują się ceny części zamiennych do pralek BOSH’a i Candy? Które są droższe. Nie chodzi mi o konkretne ceny, lecz Wasze zdanie.
Pozdrawiam,
Romek
Biorę pod uwagę kupno pralki Bosch WAE2047FPL lub Candy Grando Evo4 1274LW.
Obie w tej samej cenie i o podobnych parametrach.
* Pojemność 7kg (obie)
* Klasa energetyczna A++ (obie)
* Roczne zużycie energii 197kWh (obie)
* Zużycie wody: BOSH 47 litrów/ Candy 55 litrów (różnica przeze mnie do zaakceptowania)
* Zużycie prądu: 1,05 kWh (obie)
* Klasa wirowania: BOSH C / Candy B (szczerze mówiąc dla mnie bez znaczenia)
* Maksymalna prędkość wirowania: BOSH 1000 obr/min. / 1200 obr/min. (jak wyżej - bez znaczenia)
* Klasa prania A (obie)
Skłaniam się ku Candy, gdyż jej głębokość to tylko 40 cm, a BOSH’a 59cm, co ma dla mnie dość duże znaczenie.
Jednakże się waham, gdyż jeśli miałbym wybrać pomiędzy większym i mniej awaryjnym, a mniejszym i awaryjnym - to odpowiedź jest oczywista.
Firma BOSH jest znaną marką, lecz podejrzewam, że części do pralki BOSH mogą być droższe niż CANDY.
Z kolei przypuszczam, iż większe jest prawdopodobieństwo, iż prędzej zepsuje się Candy, aniżeli BOSH.
Bardzo proszę o porady serwisantów AGD, której firmy pralki rzadziej się psują oraz jak kształtują się ceny części zamiennych do pralek BOSH’a i Candy? Które są droższe. Nie chodzi mi o konkretne ceny, lecz Wasze zdanie.
Pozdrawiam,
Romek