Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BIOS nie startuje (ASUS P5W DH Deluxe)

07 Cze 2012 15:04 4216 14
  • Poziom 18  
    Witam
    Mam problem z następującym zestawem:

    Zasilacz: Super Flower SF-530K14A
    Płyta: ASUS P5W DH
    Procesor: C2D E6400
    RAM: 2x2GB Kingston Hyper X 800MHz
    Grafika: SAPPHIRE x1900XTX
    HDD: 1 sztuka WD green 500GB SATA2
    napęd: 1 sztuka nagrywarka DVD-RW LG ATA
    chłodzenie procka: standard (box)


    Ten PC pracował u mnie kilka ładnych lat i nie był z nim żadnych problemów.
    Odsprzedałem go osobie z rodziny, montując tylko w nowej obudowie, bo chciałem zachować swoją.

    Wszystko działało poprawnie, oprócz nagrywarki, bo ani BIOS ani Windows jej nie wykrywał, stwierdziłem, że to wina taśmy ATA i dzisiaj przyjechałem, aby ją wymienić.

    Po wymianie Windows 7 wykrył nagrywarkę i wgrał sterownik.
    Jednak po restarcie w "Mój Komputer" napęd widniał już tylko jako "napęd CD" i nie czytał żadnej płyty.

    Pomyślałem, że za bardzo ścisnąłem taśmę ATA, więc ją wyjąłem, rozprostowałem i zamontowałem ponownie.

    Od tego momentu, po wciśnięciu "Power" cały czas trwa "test wiatraczków" (?) BIOSu, wszystko "chodzi na maxa", a BIOS w ogóle nie startuje i wszystko stoi w miejscu.

    Całkowite odłączenie nagrywarki (tasma ATA i zasilanie) oraz dysku nie pomogły.

    Czy mam wymontowywać wszystkie podzespoły i sprawdzać czy speaker z płyty będzie na to reagował czy jest jakiś prostszy i szybszy sposób?


    Trochę dziwne, żeby w taki sposób uszkodziła się płyta główna, ale kto wie :/.
  • Poziom 18  
    Dzięki za fachową radę...jakbym miał przy sobie inny zasilacz, to już dawno bym go podłączył, poza tym co do tego zasilacza, to nie przesadzaj, nie ma go na czarnej liście, a nowe modele tej firmy spełniają wysokie standardy, to że marka mniej popularna w Europie, nie znaczy, że od razu śmieć.

    Co do samego zasilacza, to różn e osoby miały różne zdanie na różnych forach, to jest temat o nim na elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2284985.html


    Zasilacz, nie "zaśmierdział", nie zagrzał się i w ogóle wszystko przy starcie systemu "chodzi na maxa" i nie rusza do normalnego trybu pracy, bo nie startuje BIOS.

    Zepsuty zasilacz, chyba nie wytrzymałby w takim trybie pracy komputera?




    Jeżeli ktoś kompetentny jest w stanie udzielić kilku szybkich porad, to zapraszam tutaj albo na GG(podam na PW). Mogę zaoferować w zamian punkty.
    Jeśli nie znajdzie się nikt to chyba zacznę rozkręcać wszystko po kolei :/ .
  • Poziom 18  
    Reset BIOSU w sensie wyjecie na kilka minut/sekund bateryjki, czy zwarcie jakiejś zworki na płycie???

    Bateryjki "gołym okiem" na płycie nie widzę, a wiem jak wyglądała w innych starszych płytach. No chyba, że jest czymś obudowana i to co wygląda jak mostek południowy(wiem, że już czegoś takiego w nowych płytach nie ma) skrywa bateryjkę BIOSu?

    Napisałem, że odpiąłem DVD i HDD, ale nic to nie pomogło, jak odepnę grafikę, to raczej BIOS na pewno nie wyświetli mi się juz na monitorze :P.

    Przy wyjętym RAMie, BIOS da radę odpalić? Czy tylko usłyszę "beepy" z głośniczka jak w przypadku wyjęcia grafiki??



    EDIT: Znalazłem coś takiego na innym forum:


    "Asus P5W DH Deluxe,QX9650.
    Płyta odpala tylko po resecie biosa zworką następnie wyłączam kompa włączam i czarny ekran,resetuje bios i odpala,ale tylko do ustawień biosa mogę się dostac i teraz najważniejsze...wchodzę w bios chcę poda prockowi więcej voltów a w biosie na Vcore jest tylko opcja AUTO,wczesniej mogłem go kręcic,procek padł???bios???płyta???
    Pomóżcie odnaleźc przyczyne overlockowcy

    Krótko......jak Bios odpala to procek jest dobry???czy moze byc nie dobry,zjarany,spalony itd"



    ale nadal nie wiem o jaką zworkę chodzi, bo chyba nie o tą od klawisza RESET z obudowy? :P





    EDIT2:

    Dodam jeszcze, że nie update'owałem na tej płycie BIOSu "od nowości", czyli gdzieś od 2006 roku.
    W trakcie użytkowania przestało działać 1 wyjście w karcie dźwiękowej, system bootował nie ze wszystkich portów SATA, to samo z wykrywaniem dysków, ale nie było to dla mnie jakieś uciążliwe, ze względu na nadmiar portów w tej płycie.
    Nigdy nie próbowałem na niej OC.
    Kiedyś już miałem taki problem, że system nie wykrywał nagrywarki i była to wina taśmy, więc myślałem, że teraz jest podobnie.



    EDIT3:
    Bez napedów, dodatkowych USB i innych pierdół nadal nie startował BIOS.
    Po wyjęciu grafiki i RAMu jednorazowo usłyszałem: "długi i 3 krótkie"
    Bez grafy, ale z 1 kością RAMu: długi i 2 krótkie
    Bez grafy, z 2 kośćmi RAMu: "brak reakcji speakera(glosniczka).


    Już zacząłem podejrzewać, że sprawcą może być karta graficzna lub jej port na płycie, aż tu nagle...Po włożeniu grafy, przy 2 kościach, nagle, PC "ozdrowiał" i BIOS wystartował, z nadal odpiętymi napędami itp.


    Jakieś wnioski skąd wziął się problem i czy może się powtórzyć???
  • Poziom 43  
    No i jest beep? To że kręcą wentylatory świadczy że płyta coś reaguje.
    Tu przydatna była by karta diagnostyczna.
    Jak wyjmiesz k. graficzną i dalej nie będzie dźwięku z głośniczka (to samo z ramem) to pozostaje sprawdzenie podzespołów na innej płycie.

    Oczywiście na początek bym podstawił zasilacz.
  • Poziom 18  
    11111olo napisał:
    No i jest beep? To że kręcą wentylatory świadczy że płyta coś reaguje.
    Tu przydatna była by karta diagnostyczna.
    Jak wyjmiesz k. graficzną i dalej nie będzie dźwięku z głośniczka (to samo z ramem) to pozostaje sprawdzenie podzespołów na innej płycie.

    Oczywiście na początek bym podstawił zasilacz.



    Przeczytaj teraz jeszcze raz cały mój post po EDITach, z braku odpowiedzi cały czas próbowałem różne rzeczy sprawdzać ;).
  • Poziom 43  
    Możliwe że karta słabo stykała. Takie rzeczy się zdarzają. Czasem wyjęcie i włożenie pomaga co u Ciebie się sprawdziło.
    Jeśli teraz komputer się uruchomił podłącz dysk i sprawdź czy wszystko jest ok.

    Zaktualizuj przy okazji archaiczny bios.
  • Poziom 18  
    Ok, system wystartował, zapomniałem o tym dodać.
    Przy okazji, jak się zabrać za udate BIOSu?

    Ściągnąć nowy i odpalić go z pendrive'a?

    Jak masz jakiś ciekawy manual, co i jak zrobić krok po kroku, to zapodaj linka.
  • Poziom 18  
    11111olo napisał:
    Możesz tak albo z windowsa.
    Masz odpowiedni programik i cały update to prosta sprawa.
    Można też z DOS-u ale nie wiem po co się męczyć.

    http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5W_DH_Deluxe/#download


    No właśnie chyba o ten odpowiedni programik się rozchodzi, że nie wiem co i jak ;).

    a co do stacji DVD, to jak nie działała tak nie działa dalej :/ ani na starej taśmie, ani na nowej, ani w domyślnym porcie ATA, ani w rezerwowym. Dla rezerwowego nawet sie sterownik nie wgrał z Windows Update :/ .


    EDIT: Pomogła zmiana portu ATA z domyślnego na "rezerwowy na płycie głównej i wyjęcie zworki z nagrywarki, która była w pozycji Slave. To jedyna konfiguracja w której nagrywarka działa obecnie poprawnie, chociaż wcześniej działała praktycznie w każdej.
  • Poziom 18  
    Dobra, nagrywarka jakoś śmiga(info w edit poprzedniego postu).
    Ten link do jakiegoś narzędzia do update BIOSu, czy do jakiegoś FIXu do ATA, bo trochę % mi w głowę wchodzi i już za dobrze nie ogarniam tematu ;) ?
  • Poziom 18  
    No spoko, dlatego nie ruszam, ale co to za link napisał mógłbyś powiedzieć, w razie gdybyś się nie rozeznał jutro ;).

    No i tak już powoli, dzięki za całokształt pomocy(kliknałem CI pare razy pomógł ;) ), mimo że właściwie problem rozwiązał się sam z moim małym wkładem ;).