Witam!
Czy ktoś z szanownych kolegów lub koleżanek miał kiedys do czynienia z takim ustrojstwem jak na foto?
Chodzi mi o to jak to uruchomić, a może ktoś ma jakiś schemacik
To jest procesor dźwięku DSP (systemu głośników aktywnych). Przy nawigacji MFD podłącza się do to do kostki C i złącza od 1 do 6. Tak samo jest w radiach audi i vw. Nie wiem czy coś jeszcze się tam podłącza. Nie zawsze jest tam tuba aktywna.
1. line out LR
2. line out RR
3. masa line
4. line out LF
5. line out RF
6. sterowanie +12V
Z nawigacji wychodzi sygnał: lewy przód, lewy tył, prawy przód, prawy tył. Jest tam na jednym masa i jeszcze sterowanie +12 V. Tam dochodzi sygnał 4 głośników.
styk sygnał
1 głośnik centralny - (*)
2 +12V ACC
3 +12V BATT
4 DIMMER/ ILL
5 -
6 line out FL
7 line out FL GND
8 (x)
9 (x)
10 (x)
11 line in L
12 line in L GND
13 głośnik centralny + (*)
14 MUTE
15 CS - zezwolenie na załączenie
16 masa zasilania GND
17 PON - sterowanie wzmacniacza
18 line out FR
19 line out FR GND
20 line out RL (x)
21 line out RR (x)
22 line out woofer (x) (*)
23 line in R
24 line in R GND
Opis na podstawie procesora DSP Blaupunkt. Fujitsu ma dodatkowo wyjścia na głośnik centralny (wbudowana końcówka mocy) oraz wyjście na subwoofer (oznaczone * w opisie). Styki oznaczone (x) mogą być zamienione góra z dołem (w jednym miejscu jest wspólna masa). Nie mogłem do końca tego stwierdzić bo opis badałem na bazie urządzenia a nie na bazie kabla. Aby procesor DSP się włączył potrzeba jest 3 zasilań +12V. Główne +12V BATT, drugie +12V ACC (po stacyjce) i CS (to podłączamy do sterowania wzmacniaczem w radiu). Po włączeniu wystawia sygnał +12V na wyjście PON (power on). Zgodnie z japońską tendencją załączenie podświetlenia przyciemnia nieznacznie podświetlenie wyświetlacza.
Na www.studo24.prv.pl znalazłem opis złącza tego urządzenia w dziale Złącza we wzmacniaczach i korektorach Car Audio. Przypuszczam, że to może mieć coś wspólnego.