Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo SC-901 po czyszczeniu lasera nie dziala ukryty equalizer

Goltrix 08 Jun 2012 16:18 2232 1
    Goltrix
    Level 11  
    Witam,

Mam bardzo dziwny problem. Postanowiłem wyczyścić laser i w tym celu wymontowałem radio z auta, odkręciłem śrubki trzymające mechanizm CD i lekko wyciągnąłem tylną część na tyle, żeby dostać się od tyłu do lasera bez potrzeby wyciągania go całkiem z obudowy radia. Laser wyczyszczony, radio zaczęło czytać płyty bez problemu tylko przestała działać ukryty equalizer.

Opis działania equalizera zaczerpnięty z forum V40:
    Quote:
    Equalizer - wciskając 2 zmieniamy z presetów equalizera S40, V40, S70, V70 i Custom.
    Jeśli wybierzemy custom, możemy ustalić własne parametry korektora dźwięku. Aby tak poczynić wyłączamy radio, po czym włączemy je znowu w trybie korektora (2 + sekunda, dwie + włączyć) i wciskamy drugie pokrętło SCAN.
    I tak wtedy przyciskając przycisk 1 wchodzimy w podbicie częstotliwości 60 Hz, a pokrętłem SCAN ustawiamy. Pokrętło 2 odpowiada za częstotliwości 200 Hz, 3 to 800 Hz, dla 4 jest przypisana częstotliwość 3 kHz (3000 Hz), a 5 reguluje pasmo 12 kHz.

Czyli jeszcze raz:
    1 - 60 Hz
    2 - 200 Hz
    3 - 800 Hz
    4 - 3 kHz
    5 - 12 kHz

Przycisk 6 przełącza między regulacją przednich głośników a tylnich (r/f gdzie r jak rear czyli tył, f- front to przód).

W moim przypadku przed wyciągnięciem to działało, po złożeniu i próbie włączenia tego nie ma reakcji, radio włącza się jak by przycisk "2" nie był trzymany. Oczywiście przycisk ten jest sprawny. Wszystkie inne ukryte opcje pod pozostałymi przyciskami działają.

Co może być przyczyną?
    Goltrix
    Level 11  
    Nie dawało mi to spokoju i rozebrałem radio jeszcze raz. Okazało się, że przy układzie ze zmieniarką jest również jakiś jeden moduł dźwięku i w gnieździe zwarły się dwa piny.
    Volvo SC-901 po czyszczeniu lasera nie dziala ukryty equalizer Volvo SC-901 po czyszczeniu lasera nie dziala ukryty equalizer