Witam,
Mam bardzo dziwny problem. Postanowiłem wyczyścić laser i w tym celu wymontowałem radio z auta, odkręciłem śrubki trzymające mechanizm CD i lekko wyciągnąłem tylną część na tyle, żeby dostać się od tyłu do lasera bez potrzeby wyciągania go całkiem z obudowy radia. Laser wyczyszczony, radio zaczęło czytać płyty bez problemu tylko przestała działać ukryty equalizer.
Opis działania equalizera zaczerpnięty z forum V40:
W moim przypadku przed wyciągnięciem to działało, po złożeniu i próbie włączenia tego nie ma reakcji, radio włącza się jak by przycisk "2" nie był trzymany. Oczywiście przycisk ten jest sprawny. Wszystkie inne ukryte opcje pod pozostałymi przyciskami działają.
Co może być przyczyną?
Mam bardzo dziwny problem. Postanowiłem wyczyścić laser i w tym celu wymontowałem radio z auta, odkręciłem śrubki trzymające mechanizm CD i lekko wyciągnąłem tylną część na tyle, żeby dostać się od tyłu do lasera bez potrzeby wyciągania go całkiem z obudowy radia. Laser wyczyszczony, radio zaczęło czytać płyty bez problemu tylko przestała działać ukryty equalizer.
Opis działania equalizera zaczerpnięty z forum V40:
Quote:Equalizer - wciskając 2 zmieniamy z presetów equalizera S40, V40, S70, V70 i Custom.
Jeśli wybierzemy custom, możemy ustalić własne parametry korektora dźwięku. Aby tak poczynić wyłączamy radio, po czym włączemy je znowu w trybie korektora (2 + sekunda, dwie + włączyć) i wciskamy drugie pokrętło SCAN.
I tak wtedy przyciskając przycisk 1 wchodzimy w podbicie częstotliwości 60 Hz, a pokrętłem SCAN ustawiamy. Pokrętło 2 odpowiada za częstotliwości 200 Hz, 3 to 800 Hz, dla 4 jest przypisana częstotliwość 3 kHz (3000 Hz), a 5 reguluje pasmo 12 kHz.
Czyli jeszcze raz:
1 - 60 Hz
2 - 200 Hz
3 - 800 Hz
4 - 3 kHz
5 - 12 kHz
Przycisk 6 przełącza między regulacją przednich głośników a tylnich (r/f gdzie r jak rear czyli tył, f- front to przód).
W moim przypadku przed wyciągnięciem to działało, po złożeniu i próbie włączenia tego nie ma reakcji, radio włącza się jak by przycisk "2" nie był trzymany. Oczywiście przycisk ten jest sprawny. Wszystkie inne ukryte opcje pod pozostałymi przyciskami działają.
Co może być przyczyną?