Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sprinter 213CDI coś rozładowuje akumulator

09 Cze 2012 08:40 3441 8
  • Poziom 2  
    Witam! Posiadam Sprintera 213CDI z 2004 roku, jest to wersja osobowa wyposażona w webasto, 2 klimatyzacje, lodówka, instalacja 230V itd. Problem jest tego typu, że po 2 godzinach pracy lodówki (6A mierzone cengami), stanie na awaryjnych też 2 godziny czy webasto odpalone przez podobny czas to pada akumulator już wymieniony na nowy Bosha 100Ah i nie ma szans na odpalenie auta. Wymieniłem już kostkę stacyjki oraz klemy i dalej to samo. Dziwnym objawem jest to, że średnio co kilka miesięcy padają mi świece żarowe, może to jest jakąś podpowiedzią. Dodam jeszcze, że prąd mierzony po zamknięciu auta alarmem jest w granicach 0,6 do 0,8A a po 3 dniach postoju auto też nie odpala. Z góry dziękuje za zainteresowanie się tym tematem...
  • Moderator Samochody
    elektroservice napisał:
    prąd mierzony po zamknięciu auta alarmem jest w granicach 0,6 do 0,8A

    To dość duży pobór, nie dziwne że po tym nie odpala. Pewnie ciągle masz niedoładowany akumulator.
  • Poziom 34  
    Wepnij amperomierz w akumulator.
    Na początek odepnij alternator i obserwuj prąd.
    Jeśli to nie tutaj to wyjmuj po kolei bezpieczniki aby znaleźć obwód który bierze prąd.
  • Poziom 2  
    Tak już sprawdzałem, 0,6A amperomierzem przy wyłączonym zapłonie (Radio, autoalarm jakieś inne pierdoły na czuwaniu) przy 100Ah akumulatorze. Ale to raczej nie problem jak zwykłe fabryczne webosto włączę zimą to po godzinie czasem dwie aku wypompowane, słychać tylko cyk cyk cyk i rozrusznik nie zakręci
  • Poziom 34  
    I teraz musisz znaleźć tego ukrytego pożeracza prądu.
    Typowy pobór prądu po uzbrojeniu alarmu wynosi 30 do 40 mA.
  • Uczeń
    Witam. Mam to samo w 316 CDi. Normalnie pobiera 0,5A lecz różnica jest taka iż usunąłem alarm i kiedy zamykam drzwi pobór wacha się w okolicach 0,8A.
  • Poziom 34  
    Special_K napisał:
    Witam. Mam to samo w 316 CDi. Normalnie pobiera 0,5A lecz różnica jest taka iż usunąłem alarm i kiedy zamykam drzwi pobór wacha się w okolicach 0,8A.


    Cały czas tyle bierze czy tylko w momencie zamykania drzwi i potem spada ?
  • Uczeń
    Opiszę całość. Pomiaru dokonywałem przed naprawą (wtryski, auto nie chciało odpalać często). Teraz normalnie zapala a pobór się zmienił. Na postoju wynosi 0,16A a przy otwartych drzwiach 0,32A i nie spada..
  • Poziom 19  
    0.8A pasowałoby do 10W żarówki sprawdź może schowek ?