Witam wszystkich zainteresowanych.
Opanowałem już trochę HTML - nie znam wszystkiego na pamięć.
Pora iść dalej. Mam kilka ciekawych pomysłów, niestety do ich realizacji muszę poznać jakiś język skryptowy.
Nie wiem w którym pójść kierunku.
Czytałem troszkę w necie ale pewnych informacji nie da się znaleźć.
Musiałbym przebrnąć przez tony książek.
Próbowałem nawet zaglądać do jakiś książek i nic tam nie znalazłem
(oprócz suchej teorii).
Niestety ale wszystko to czego nie rozumiem jest we wszystkich książkach które wziąłem do ręki, objęte skokiem myślowym - zupełnie przemilczane.
Czy znajdzie się ktoś kto mi wyjaśni te niezrozumiałe kwestie, uporządkuje moją wiedzę ?
PHP choć jest bardzo popularny - korzysta z niego m.in. wikipedia, facebook, allegro, nie chcę w niego inwestować swojego czasu bo jest wolny.
Inne języki są szybsze - np java, python...
Moje pomysły do realizacji wymagają czegoś bardzo szybkiego.
Więc mam kilka pytań:
Oczywiście główny dokument - napisany jest w HTML-u.
Na nim mogą być osadzone skrypty - bezpośrednio w tym dokumencie:
itp
1. Jakie języki są do wyboru ?
Szukałem w sieci i znalazłem tylko kilka - javascript, php, i coś jeszcze.
W pythonie nie ma nic napisane. Nawet yahoo maps które podobno ma być w pythonie - dałem pokaż źródło i wyszło javascript. Python - takiego słowa nie ma w całym dokumencie.
Z javascript i php - szybsze ma być php ale są też inne języki.
2. Czy jednym z tych języków (skrypt osadzony bezpośrednio w dokumencie HTML) można zrobić wszystko, a przynajmniej większość rzeczy, czy trzeba poznać każdy z nich ?
Chodzi mi o to czy jakaś funkcja w jednym języku ma swoje odpowiedniki w pozostałych.
3. Czy znacie jakieś strony które są napisane na pewno w pythonie ?
4. W jaki sposób, na jakiej zasadzie pisze się strony w pythonie ?
Czy wkleja się je bezpośrednio do dokumentu HTML, robi się odnośniki do pliku jak Frame CSS a może w inny sposób ?
Wiem tyle, że jvm obsługuję ten język, więc można się odwołać do niej.
5. Na http://python.kofeina.net/index.cgi/FAQ przeczytałem, że python może być zarówno prekompilowany do bytekodu jak i interpretowany.
Czy na stronach www też można użyć interpretowanego Pythona ?
Jeśli tak to w jaki sposób ?
Przydatne informacje wynagrodzę przesłaniem 25-100 punktów.
Bardzo nie chciałbym żeby to forum przekształciło się w kolejne pole zaciekłej walki o to który z cms-ów na PHP jest najlepszy.
Będę skrupulatnie raportował każdy post nie na temat, szczególnie o PHP.
Opanowałem już trochę HTML - nie znam wszystkiego na pamięć.
Pora iść dalej. Mam kilka ciekawych pomysłów, niestety do ich realizacji muszę poznać jakiś język skryptowy.
Nie wiem w którym pójść kierunku.
Czytałem troszkę w necie ale pewnych informacji nie da się znaleźć.
Musiałbym przebrnąć przez tony książek.
Próbowałem nawet zaglądać do jakiś książek i nic tam nie znalazłem
(oprócz suchej teorii).
Niestety ale wszystko to czego nie rozumiem jest we wszystkich książkach które wziąłem do ręki, objęte skokiem myślowym - zupełnie przemilczane.
Czy znajdzie się ktoś kto mi wyjaśni te niezrozumiałe kwestie, uporządkuje moją wiedzę ?
PHP choć jest bardzo popularny - korzysta z niego m.in. wikipedia, facebook, allegro, nie chcę w niego inwestować swojego czasu bo jest wolny.
Inne języki są szybsze - np java, python...
Moje pomysły do realizacji wymagają czegoś bardzo szybkiego.
Więc mam kilka pytań:
Oczywiście główny dokument - napisany jest w HTML-u.
Na nim mogą być osadzone skrypty - bezpośrednio w tym dokumencie:
Code: html
1. Jakie języki są do wyboru ?
Szukałem w sieci i znalazłem tylko kilka - javascript, php, i coś jeszcze.
W pythonie nie ma nic napisane. Nawet yahoo maps które podobno ma być w pythonie - dałem pokaż źródło i wyszło javascript. Python - takiego słowa nie ma w całym dokumencie.
Z javascript i php - szybsze ma być php ale są też inne języki.
2. Czy jednym z tych języków (skrypt osadzony bezpośrednio w dokumencie HTML) można zrobić wszystko, a przynajmniej większość rzeczy, czy trzeba poznać każdy z nich ?
Chodzi mi o to czy jakaś funkcja w jednym języku ma swoje odpowiedniki w pozostałych.
3. Czy znacie jakieś strony które są napisane na pewno w pythonie ?
4. W jaki sposób, na jakiej zasadzie pisze się strony w pythonie ?
Czy wkleja się je bezpośrednio do dokumentu HTML, robi się odnośniki do pliku jak Frame CSS a może w inny sposób ?
Wiem tyle, że jvm obsługuję ten język, więc można się odwołać do niej.
5. Na http://python.kofeina.net/index.cgi/FAQ przeczytałem, że python może być zarówno prekompilowany do bytekodu jak i interpretowany.
Czy na stronach www też można użyć interpretowanego Pythona ?
Jeśli tak to w jaki sposób ?
Przydatne informacje wynagrodzę przesłaniem 25-100 punktów.
Bardzo nie chciałbym żeby to forum przekształciło się w kolejne pole zaciekłej walki o to który z cms-ów na PHP jest najlepszy.
Będę skrupulatnie raportował każdy post nie na temat, szczególnie o PHP.