Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Magnat Rave 300, protect przy głośnej muzyce.

09 Cze 2012 15:55 1866 4
  • Poziom 10  
    Witam. Mam problem z tym wzmacniaczem w samochodzie. Jak jest dosyć cicho to gra OK, lecz gdy zwiększę głośność to Power przygasa i zapala się na moment Protect, po czym gra normalnie i tak co chwilę. Wzmacniacz jest zapięty pod subwoofer, gra w mostku. Kable zasilające 6mm2.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    _NeedSpeed_ napisał:
    gdy zwiększę głośność to Power przygasa i zapala się na moment Protect, po czym gra normalnie i tak co chwilę.


    1. Za mała impedancja głośników dla wzmacniacza
    2. Za duża rezystancja pętli zasilania - za mały przekrój przewodów, zaśniedziałe i/lub luźne połączenia.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Co do punktu 1. to głośnik na 99% ma 4ohm, czyli tyle ile zalecane dla tego wzmacniacza. Sprawdzę jeszcze raz połączenie z masą. I jeszcze chciałbym dopytać o jedną rzecz. Czy takie jaja mogą być przez złe podłączenie sygnału? Bo w instrukcji mam tak to rozwiązane
    Magnat Rave 300, protect przy głośnej muzyce.

    A ja podłączyłem normalnie dwa chinche do wzmaka i dwa chinche do wyjść w radiu (sony cdx-gt222) z tym że w ustawieniach mam do wyboru rear-out i sub-out, oczywiście ustawione jako wyjście subwoofera. Czy ktoś wie czy w tym radiu jako sub-out na wyjściach jest ten sam sygnał mono?
  • Poziom 17  
    Ścieżki dźwiękowe rzadko mają sygnał niskotonowy w stereofonii, zresztą jak we wzmacniaczu włączysz mostek, to sygnały z obydwóch kanałów są sumowane.
    Sprawdź napięcie przy wzmacniaczu pod obciążeniem jeśli posiadasz woltomierz.
    Przewody jakiego masz przekroju ?
  • Poziom 10  
    Przewody są przekroju 6mm2. Poprawiłem połączenia na konektorkach i w wolnym czasie postaram się jeszcze raz przetestować i pomierzyć spadki napięcia.

    EDIT: Problem rozwiązany, winne było kiepskie połączenia zasilania.