Odkopię temat.
Bo częściowo nie zgadzam się z wyjaśnieniami.
Często mylone jest pojęcie "gwarancja" i "rękojmia".
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży itp itd reguluje sprawę odpowiedzialności sprzedawcy za towar są 24 miesiące od daty sprzedaży.
Jest to coś co mylnie nazywane jest 2-letnią gwarancją europejską. Nie ma takiego pojęcia.
Sama GWARANCJA jest dobrem, udzielana jest przez producenta, przez importera, hurtownię czy też sprzedawcę bądź usługodawcę, czyli nas - SERWIS GSM.
Nie ma wyraźnych przepisów dotyczących jak długo powinna trwać GWARANCJA. Może być na rok, 2 lata, miesiąc, lub ZERO dni czyli zrobiłem coś na co nie daję gwarancji.
Nie mogę dać gwarancji, jak klient przychodzi, przynosi zmodyfikowany soft na pendrive i chce, żeby mu wgrać do samrtfona, po czym przyłazi i "reklamuje" mi taką usługę.
Nie mogę dać GWARANCJI na naprawę telefonu po zalaniu itp itd.
Ja osobiście daję 3 miesięczną gwarancję, na większość usług/napraw.
Sprawę RĘKOJMI reguluje kodeks cywilny w art. 556-576. Rękojmia za wady fizyczne jest skuteczna przez okres jednego roku, z zastrzeżeniem, że wada zostanie zgłoszona sprzedawcy nie dalej jak 1 miesiąc od chwili wykrycia tej wady.
Czyli nie może ktoś przyjść po 2 czy 3 miesiącach i twierdzić, że od razu mu coś tam nie działało.
Ale z kolei ja mam taki problem. Większość hurtowni daje 3 czy tez 6 a czasem 12 miesięcy na swój towar. w tym serwis.
Ale jak podejść do taśmy, która pracuje w telefonie a tym samym się zużywa, jak podejść do dotyku, który się rysuje, zwłaszcza te plastikowe.
Czyli co, taśma czy dotyk ma 3, 6 czy 12 miesięcy gwarancji a ja odpowiadam za samą usługę czyli zamontowanie jej w telefonie? Nikt mi przetartej po kilku miesiącach taśmy nie wymieni w hurtowni.
Jak wy robicie to w swoich serwisach?
Dodam, że ja mam serwis GSM, czyli montuje małe części różnego pochodzenia a zarazem często słabej jakości.