Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Royal Lux 5490 brak odchylania pionowego.

1softer 09 Jun 2012 19:37 2028 16
  • #1
    1softer
    Level 9  
    Witam.
    Dwa dni temu po burzy zepsuł się w/w TV.
    Po otwarciu masakra, kondensatory na zasilaczu wypalone, tranzystor kluczujący 2sd2499 (trafopowielacza) też, po wymianie tych elementów TV odpalił, tylko że brak jest odchylania pionowego i dźwięku. Obraz się pojawia na środku jako cienka pozioma linia. Z trafopowielacza nie wychodzi napięcie zasilające TDA8174 oraz stabilizator 7809.
    Czy jest możliwość że trafopowielacz jest uwalony?
    Może coś przeoczyłem w zasilaczu.
    Za pomoc z góry dziękuję
  • #2
    japierdziu
    Level 15  
    Quote:
    Czy jest możliwość że trafopowielacz jest uwalony?


    Uwalic to sie mozesz na sianie.
    Bierz schemat i sam sobie sprawdzaj, czy to mozliwe. Troche logiki w mysleniu przy okazji tez sie przyda.
  • #3
    Edmund511
    Level 17  
    Jeżeli jest cienka pozioma linia, to sprawdź zasilanie układu TDA3654 lub TDA3653, które występują w odchylaniu V. Podane przez Ciebie objawy mogą wskazywać na uszkodzenie opornika R408, diody D404, kondensatora C420 albo układu IC401.
  • #5
    1softer
    Level 9  
    japierdziu wrote:
    Quote:
    Czy jest możliwość że trafopowielacz jest uwalony?


    Uwalic to sie mozesz na sianie.
    Bierz schemat i sam sobie sprawdzaj, czy to mozliwe. Troche logiki w mysleniu przy okazji tez sie przyda.


    Dziękuję za bardzo ujmującą pomoc. Myślałem że na elektrodzie istnieje większa kultura.

    IC401 to wzmacniacz fonii, tutaj był wystrzelony kondensator 470µF oznaczony C413
    Spalony też jest opornik 4,7Ω (R315, zasilanie do 7809).
    Za odchylanie jest odpowiedzialny układ TDA8174.
    Jutro pokombinuje dalej, schemat już mam.
  • #8
    japierdziu
    Level 15  
    Edmund511 wrote:
    uszkodzenie opornika R408, diody D404, kondensatora C420 albo układu IC401.


    Edmund511 wrote:
    Sprawdź R316, D304, C306 i IC301.


    To w koncu ktore, a moze jutro bedzie trzecia wersja?
  • #9
    Andrzej_RTV
    Level 15  
    Witam, sprawdź czy jest przejście w uzwojeniu trafopowielacza które zasila układ odch. pionowego.
  • #10
    japierdziu
    Level 15  
    Andrzej_RTV wrote:
    Witam, sprawdź czy jest przejście w uzwojeniu trafopowielacza które zasila układ odch. pionowego.


    Bardzo gleboka porada, jak na serwisanta rtv.
  • #11
    1softer
    Level 9  
    japierdziu - Jak nie pomagasz to się nie wtrącaj.
    Trafopowielacz sprawdziłem na początku, wygląda na dobry, wieczorem będę miał trochę czasu i posiedzę przy TV i napiszę o efektach.
  • #12
    LeDy
    Level 43  
    1softer wrote:
    japierdziu - Jak nie pomagasz to się nie wtrącaj.
    Trafopowielacz sprawdziłem na początku, wygląda na dobry, wieczorem będę miał trochę czasu i posiedzę przy TV i napiszę o efektach.
    To ty najpierw posiedź a potem pisz. Jak wygląda na dobry to powinno być napięcie.
  • #13
    1softer
    Level 9  
    Napięcia na trafopowielaczu mam, uszkodzona była dioda zasilająca stabilizator 7809 i zwarcie na linii zasilającej TDA8174.Po bojach i radą Edmund511doszedłem do uszkodzonego kondensatora i układu TDA8174. Wypiąłem diodę D301 i zasilanie jest ok, po jej wpięciu zasilanie siada. Wychodzi na to że zwarcie jest na nóżce 2 w/w układu. Kondensator C325 dla pewności wymieniłem, dioda jest dobra.
  • #14
    LeDy
    Level 43  
    1softer wrote:
    Napięcia na trafopowielaczu mam, uszkodzona była dioda zasilająca stabilizator 7809 i zwarcie na linii zasilającej TDA8174.Po bojach i radą Edmund511doszedłem do uszkodzonego kondensatora i układu TDA8174. Wypiąłem diodę D301 .
    To trza było mierzyć i sprawdzać właściwie. Pierwsza rada tyczyła ganz innego modelu. Wypiąć to wiesz co można.
  • #15
    1softer
    Level 9  
    Witam. TV działa, uszkodzony był układ TDA8174. Dziękuję wszystkim za pomoc.

    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Podczas oglądania obraz lekko się zniekształca, wygląda to jak zakłócenia w tle, im daję głośniej tym zakłócenia są większe, tak przy 50% głośności już są widoczne.
    Może coś z zasilaniem jeszcze jest nie tak?
  • #17
    1softer
    Level 9  
    TV działa więc zamykam temat i dziękuję za porady forumowiczom którzy coś wnieśli do tematu.
    Uszkodzenia:
    Kondensatory na zasilaczu, tranzystor kluczujący, układ odchylania, kilka rezystorów.