alii wrote: Net jest wystarczający, 12 Mb/s multimedia.
Dane z umowy czy sprawdzone w punkcie podł. TV?
A, jeszcze jedno, sprawdź parametry na ustawieniach domyślnych sieci czyli wsio z automatu bez wprowadzonych z palca parametrów sieci w lapsie (IP, DNS, brama). Jeżeli masz w lapsie jakieś parametry wpisane i chodzi ok to ręcznie je wprowadź do TV.
alii wrote: TV jak startuje, to ma inne priorytety niż połączenie z siecią i to powoduje zwiechę.
Rozwiń wypowiedź bo nie za bardzo zrozumiałem.
alii wrote: Niestety przywrócenie parametrów fabrycznych nie wiedzieć czemu nie resetuje ustawień sieci i nawet o tym informuje.
Są 2 resety, które będąc na Twoim miejscu bym zrobił i ponownie wszystko uruchomił:
TV
"Aby zresetować ustawienia telewizora i przywrócić ustawienia domyślne, wykonaj następujące czynności:
1. Przejdź do menu Resetuj. (Pomoc techniczna→Diagnostyka→Resetuj)"
SMART
"Funkcja Resetuj inicjalizuje wszystkie pobrane aplikacje, usuwa wszystkie konta użytkowników i ustawienia z telewizora oraz przywraca domyślne ustawienia usługi Smart Hub. Następnie usługa Smart Hub jest uruchamiana ponownie, jak za pierwszym razem. Konto pozostaje jednak na serwerze Smart Hub. Aby zalogować się do swojego konta, wprowadź identyfikator i hasło na ekranie Zaloguj.
Aby użyć funkcji Resetuj, wykonaj następujące czynności:
1.W menu Ustawienia wybierz opcję Resetuj. Zostanie wyświetlony ekran Resetuj.
2. Wprowadź z pilota kod PIN.
3.3. Po chwili funkcja Smart Hub zostanie automatycznie zresetowana. Ekran na chwilę może stać się czarny. Następnie ekran Smart Hub pojawi się ponownie. Za kilka chwil rozpocznie się procedura ponownej inicjalizacji.
4.Aby zakończyć ponowną inicjalizację, przejdź do punktu 2 w części „Abyuruchomić funkcję Smart Hub po raz pierwszy, wykonaj następujące czynności” tej instrukcji."
alii wrote: Z moich obserwacji wynika, że znacznie częściej mogę mieć net po kablu niż po wifi, ale jest to upierdliwe, bo musi się restartować kilka razy, a czasami ma tak, ze net jest, ale w smart hubie nie widzi neta i muszę go restartować ręcznie. Dziwna sprawa...
O ile sprawdziłeś parametry sieci i nie gubi pakietów i transmisja jest ok ale np pingi wskazują na dosyć długie połączenie się z jakąś stroną web np wp.pl to może masz problem a właściwie dostawca z DNSami. Spróbuj wprowadzić z palca dnsy google:
podstawowy: 8.8.8.8
rezerwowy: 8.8.4.4
Można je wprowadzić w modemie multimedii i/lub w TV.
Miałem kiedyś taki problem w Netii i chyba do dzisiaj takie mam ustawione w firmie. Na automacie lub na netiowych za cholerę nie chce net dobrze chodzić, zrywa, baaaardzo długo łączy się ze stronami web.
alii wrote: Zastanawiam sie, czy nie uderzyć do wsparcia technicznego za granice naszego wspaniałego kraju. Skoro tv ma zaszyte wsparcie na zasadzie zdalnego pulpitu, to może w taki sposób uda się załatwić usterkę bez wywożenia tv z domu...
Pewnie, że tak jest w menu chyba nawet wywołanie takiego helpu, ciekawe jak to działa. Tzn sprawdził bym to co powyżej napisałem bo powinieneś się z tym przy odrobinie wprawy uwinąć w 30min i może sam rozwiążesz problem. Ale jeżeli to nic nie da to przecież Twój TV do tanich nie należy i nawet chyba do nowszych TV jest dedykowany helpdesk więc w ogóle bym się nie zastanawiał.