Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hydrofor problem z ciśnieniem

10 Cze 2012 14:32 2892 4
  • Poziom 2  
    Witam

    Zamontowałem nowy hydrofor,niby wszystko jest ok.

    Problem polega na tym że ,po nabiciu ciśnienia do 3 atmosfer
    hydrofor się wyłącza (zgodnie z instrukcją) po 2 sekundach słyszę w zbiorniku jakieś psiknięcie i w 5 sekund ciśnienie spada do 1,4 at. i tak w koło.

    To jest pierwsze uruchomienie jak odkręcam kran wodę pompuje bez zarzutu.

    Co tam się dzieje w środku zbiornika że jest taki nagły spadek ciśnienia?

    proszę o rady
  • Poziom 28  
    Witam,
    Trzeba ustawić na czujniku ciśnienia (załączającym stycznik silnika) odpowiednie ciśnienie.
  • Poziom 13  
    Hmm jak nagły spadek ciśnienia to ja bym podejrzewał zawór zwrotny za pompą. Pompa przestaje pompować i woda wraca przez niesprawny zawór zwrotny do studni. Sytuację trochę poprawia zamontowanie w studni tzw "kosza" w którym jest zawór zwrotny zabezpieczający przed zapowietrzeniem rury ssącej ale drugi zawór zwrotny za pompą jest obowiązkowy.
  • Poziom 34  
    jarekchs napisał:

    To jest pierwsze uruchomienie jak odkręcam kran wodę pompuje bez zarzutu.
    Co tam się dzieje w środku zbiornika że jest taki nagły spadek ciśnienia?


    Sprawdź czy w zbiorniku jest prawidłowa poduszka powietrzna. Nie wiem czy to jest hydrofor klasyczny czy z przeponą ale w obu przypadkach jest to konieczne między innymi do prawidłowej pracy zaworów zwrotnych. Zwykle to ciśnienie mieści się w granicach 1-5 atmosfer w zależności od wielkości zbiornika. Od tego też zależy ilość cieczy zmagazynowanej w zbiorniku hydroforowym.
  • Poziom 2  
    Zamontowałem drugi zawór zwrotny zaraz pod pompom i problem się rozwiązał wszystko działa poprawnie . Dzięki za rady.Pozdrawiam.