Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

chrysler Voyager 2.5 TD (kwadraciak) wycieraczki i kontrolka airbag

grubyjw2 11 Jun 2012 19:33 2951 2
    grubyjw2
    Level 9  
    Witam wszystkich
    Ostatnio w samochodzie znajomego pojawił się dziwny problem.
    Włączył wycieraczkę tylną, wycieraczka ruszyła ale nie wróciła do pozycji spoczynku
    ściślej mówiąc zatrzymała się w połowie, i włączyła się kontrolka Airbag i tak świeci cały czas, na dodatek jakby tego było mało to nie działają wycieraczki czasowe lecz te najszybsze działają.
    Ponadto kiedyś gdy było wszystko w miarę sprawne po przejechaniu ok.200m samochód zamykał zamki teraz tego nie robi, lecz zamyka kiedy tylko ma na to ochotę.
    Nie mam pojęcia gdzie tkwi problem nie znalazłem żadnego bezpiecznika lub przekaźnika od wycieraczek a to wszystko dzieje się jak troszkę deszcz popada.
    Proszę o pomoc jak najszybciej.
    Pozdrawiam
    leonek4
    Level 29  
    Czyli wilgoć robi swoje. Sprawdź na początek bezpieczniki, przekaźniki pod maską, przewody pomiędzy drzwiami, podłącz komputer będziesz wiedział co dzieje się z poduszkami.
    bocian-5
    Level 11  
    Witam.Z tego co tu opisałes to dla mnie jest to sprawa raczej oczywista.Autko ma swój wiek i elektryka sie pomału sypie.A każda usterka ma prawdopodobnie odzielną przyczynę.Czy po włączeniu zapłonu lampka poduszki pali się na stałe,czy mruga w ustalonej sekwencji?
    Co do wycieraczki tylnej szyby to jak stanęła i sie nie rusza to na zapłonie włącz ją i sprawdż napiecie z tyłu na silniku wycieraczki na klapie.Jak jest to silnik,jak nie to instalacja,bezpiecznik(rear wiper)lub włacznik.
    Co do wycieraczki przedniej to może być włącznik zespolony przy kierownicy wycieraczek(włącz wolny bieg i sprawdz na silniku czy dochodzi napięcie).Co do pracy czasowej to jest tam automat,nie przekaznik,lecz wygląda podobnie(wiper delay-czy jakoś tak)umiejscowiony gdzies w jakiejś skrzynce z bezpiecznikami lub przekażnikami i to on może być problemem.Choć z tego co zauważyłem padają rzadko ,szybciej przełącznik wycieraczek lub problem w instalacji.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.