Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xsara Picasso 1,6 HDI (2006) obrotomierz

ZibiKG 12 Jun 2012 14:39 14748 16
    ZibiKG
    Level 9  
    Mam Xsarę Picasso HDI (110 KM) z 2006 roku. Bardzo brakowało mi obrotomierza, którego producent nie montuje w tych samochodach. Podłączenie pod alternator nie wchodziło w rachubę (brak złącza diagnostycznego na alternatorze a jego wyciągniecie, by zrobić podejścia pod diodę, to koszmar). Podłączenie pod kable w/n również nie wchgodziło w rachubę - bo to diesel.
    Kupiłem obrotomierz z fajnym, zielonym wyświetlaczem cyfrowym, który miał być dobry dla mnie (przyjmuje impulsy 5V). Miałem go jedynie podłączyc pod jeden z kabli komputera. Okazało się jednak, że takie rozwiązanie jest dobre dla starszych diesli Citroena a zupełnie nie jest skuteczne w moim przypadku. - U mnie wszystko idzie po magistrali CAN i obrotek głupieje. - Po wpięciu się w większość kabli jakie wychodzą z komputera, urządzenie wyświela na wolnych obrotach 800 lub 810 obr/min ale po dodaniu gazu - wariuje i wyświetla Bóg wie co.
    PROSZĘ O POMOC I RADĘ !!!
    Czy ktoś poradził sobie już z problemem obrotomierza w 1,6 HDI (110 KM, 16V), produkcja po roku 2006? - Te same rozwiązania są pewnie w Beringo, C-4 i C-4 Picasso (silnik DV6) - będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i informacje. Zaznaczam, że jestem skończonym ignorantem technicznym i proszę o dostosowanie wypowiedzi do mojego poziomu rozumienia tematu.
    User removed account
    User removed account  
    ZibiKG
    Level 9  
    Dzięki za cenną radę. Też myślałem o impulsie z czujnika wału ale gdzie go znaleźć? Serwisówkę silnika dv6 w pdf znalazłem już wcześniej i ściągnąłem w całości. Może jej nie przeanalizowałem dokładnie ale chyba tam nie znajdę tej informacji. Jeśli masz Kolego praktyczną wskazówkę, gdzie szukac tego sygnału - proszę o bardziej szczegółowe informacje.
    kombi15
    Level 18  
    A z wtryskiwacza próbowałeś ?
    ZibiKG
    Level 9  
    Pobieranie sygnału z wtryskiwacza, to chyba ślepa uliczka, bo liczba wtrysków jest przecież zmienna w zależności od obciążenia i charakteru pracy silnika (wtrysk wielokrotny) ale dzięki za podpowiedź i dobre chęci.
    Myślę, że faktycznym rozwiązaniem problemu (jakże oczywistym!) jest pobranie sygnału z czujnika obrotów wału korbowego. Ciekawi mnie jednak, czy ktoś nie zna parametrów pracy takiego czujnika w silnikach PSA 1,6 HDI, jakie prądy, czy impulsy tam płyną? A może ma ktoś opis i dane techniczne takiego czujnika?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    ZibiKG
    Level 9  
    Znakomita rada, aby szukać sygnału dla obrotka przy czujniku wałka rozrządu. - Dzieki za wskazówkę.
    Z wielkim trudem znalazłem, bo w 1,6 HDI 110 KM wcale nie widać tego czujnika pod kolektorem dolotowym powietrza. Na szczęście dostrzegłem kabelki od tego czujnika - tuż przy kolanie rury recylkulacji spalin wąska wiązka nad górną częścią pokrywy rozrządu, ze złączką, wpiętą od dołu w płaską sopkę wystającą prawdopodobnie z pokrywy rozrządu.
    Po wypięciu złączki (kołeczek na złączce) widoczne 3 kable: masa, zasilanie 5V i ten, o który chodzi (u mnie jasnobrązowy). Mierzony uniwersalnym miernikiem prąd na tym kabelku (na chodzącym silniku), to ok. 0,1V, choć w rzeczywistości są to chyba impulsy - piki 5-cio Voltowe. Wpięcie się w ten kabel ożywiło mój obrotomierz. Zaczął działać stabilnie, choć pokazuje z błędem wynikającym z jego konstrukcji od 560 do 3.840 obr./min. - Muszę się skontaktować w tej sprawie z producentem urządzenia - obrotomierz cyfrowy, przyjmujący sygnały niskonapięciowe ok. 5V (SPIDER Wieliczka - www.spider24.pl , 12-2784259). Pasuje do cyfrowej deski rozdzielczej Pikusia i fajnie wygląda.
    Mam wreszie sygnał, resztę dopracuję. Próby szukania sygnału w komputerze były bez sensu, bo to CAN i wszystko jest razem wymieszane.
    Dzięki za zainteresowanie sprawą i pomoc w rozwiązaniu problemu.
    User removed account
    User removed account  
    ZibiKG
    Level 9  
    Bardzo Ci dziękuję Kolego georgesgr. Jesteś Dużej Klasy Gość. Wygląda na to, że wiesz na ten temat wszystko i jesteś jedynym facetem, którego rady przyniosły rozwiązanie problemu. - Strzał w impulsy wałka rozrządu i wyjaśnienie różnicy wskazań były bezbłędne. Rzeczywiście muszę wymienić kwarc w moim obrotomierzu, ale to już zrobi producent. - Dzięki.
    Bingobingowski
    Level 11  
    Witam, robię tak samo ale niestety nie mogę uruchomić silnika. Jak jest uruchomiony i podłącze pod ten kabel to działa. Dlaczego ?
    User removed account
    User removed account  
    Bingobingowski
    Level 11  
    Droższy obrotomierz będzie działał? Gdzie kupić lub jak zrobić taką izolację ? ZibiKG tego nie potrzebował.
    User removed account
    User removed account  
    Bingobingowski
    Level 11  
    Nie widzę tu nic skomplikowanego. Obrotomierz jest cyfrowy, ma trzy kable-zasilanie,masę, przewód właściwy. Zasilanie jest podpięte bezpośrednio pod plus a przewód właściwy do kabla rozrządu-zielony na zdjęciu

Xsara Picasso 1,6 HDI (2006) obrotomierz Xsara Picasso 1,6 HDI (2006) obrotomierz
    User removed account
    User removed account  
    Bingobingowski
    Level 11  
    Obrotomierz nie jest skomplikowany, ale coś jest źle bo nie odpala, fabrycznie go tam nie było. W takim wypadku najlepiej gdyby dało się coś dolutować do tego kabelka, ale jak się nie da to się nie da.
    User removed account
    User removed account