Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki od PC Creative T6100 pod TV

radzol 12 Jun 2012 22:07 5785 4
Wago
    radzol
    Level 2  
    Witam.

Wiem, że podobne tematy były tutaj i są na necie, ale za cholerę sobie nie mogę poradzić.

Zestaw Creative T6100, stricte pod PC z wyjściami 3 mini-jack.
    TV LG 42PT353K - http://www.lg.com/uk/support-product/lg-42PT353K

Kupiłem adapter 3 mini-jack na 2 chinch i kabel 2xchinch na 2 chinch.

Podłączam chinche do audio R/L i nici z tego.
    Wiem, że nie będzie to 5.1 ale lepsze to niż nie używanie tych głośników w ogóle.

Czy ma jakieś znaczenie kolor kabli chinch (czarno-czerwone zamiast czerwono-białe) ? Czy może adapter typu http://www.amazon.co.uk/Scart-Adapter-Premium...?s=electronics&ie=UTF8&qid=1339528930&sr=1-12 tutaj się przyda ?

Ktoś jest w stanie pomóc ?
    Z góry dzięki
  • Wago
    kizek
    Level 35  
    Sygnał audio masz na gniazdach Euro.
    Ten adapter pasuje.
    Kolor czarny jest zamienny za kolor biały.
  • Wago
    radzol
    Level 2  
    OK, teraz wszystko pięknie działa. Dzięki :)

Skoro już tutaj jestem, to mam kolejny problem.
    Do tego TV mam podłączoną konsole PS3 przez HDMI. Miałem nadzieję, że dźwięk z gier też będą obsługiwały głośniki podłączone do TV, jednak działają tylko te w TV. Da się do jakoś ustawić/podłączyć dodatkowo ? PS3 ma wyjście Optical i AV multi. Telewizor ma tylko Optical (jak widać na zdjęciu). Czy po podłączeniu przez Optical będzie to działało czy to wyjście w TV jest tylko do podłączenia kina domowego ?

Tak na prawdę, bardziej mi zależy na tym żeby te głośniki działały pod PS3, a skoro jedyne wyjście w konsoli do AV Multi, to będzie się dało te głośniki jakoś do niej podłączyć ?

Wiem, że mieszam ale... czy taki kabel
    Moderated By Pablo1964:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

podłączony do tego adaptera przy głośnikach będzie działał tak, żeby głośniki zbierały dźwięk z konsoli ?
    radzol
    Level 2  
    Heh, jak już zdążyłem zamówić ten kabel, przypomniałem sobie że identyczny jest dodawany do konsoli :shii:

Kabel HDMI teraz do obrazu między TV a Ps3. Chinche do adaptera i do głośników. Wszystko pięknie działa.

Dzięki kizek :)