Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AUDI A3 2005 8p system bose radio pioneer nie gra

MACIANTEK 14 Jun 2012 07:38 4142 1
    MACIANTEK
    Level 2  
    Witam, postanowiłem zmienić radio fabryczne audi concert na radio pioneer. to tego celu zakupiłem Adapter phonocar 4/130 podłączam wszystko jak się nalezy i dalej nic. Radio świeci ale nie gra. Podłączałem w innym aucie i radio jest sprawne. Jeśli ktoś ma jakieś inforamcje na ten temat będe wdzięczny za pomoc.
  • Helpful post
    sylwester4444
    Level 11  
    Na tej stronie masz opis wyjść wzmaka :
    http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/dolkab.htm.

Sprawa wygląda tak, wzmak musi mieć tzw. sygnał wzbudzeniowy (czy jakoś tak) , czyli nic innego jak +12v na jedno z wejść. Jest to po to by wzmak włączał i wyłączał się razem z radiem. Połącz kabel z radia ten który powinien być podłączony do anteny wysuwanej ( najczęściej niebieski) do kabla który na tamtej stronie opisany jest jako "załączenie wzmacniacza" (koloru nie znam).

Po drugie to po włączeniu bądź wyłączeniu radia wzmacniacz powinien tak pstryknąć (wydać taki dźwięk - Pyk ;)) . Jeżeli tak nie robi to znaczy że masz coś z zasilaniem bo wzmak się w ogóle nie załącza. Sprawdź to i napisz czy masz fabryczną instalację Bose czy przerabianą. Jeżeli oryginał to może znajdę dokładną dokumentację z kolorami przewodów (kiedyś takie coś widziałem).